Dajú do poriadku KRVNÝ obraz: Tieto POTRAVINY zlepšia hladinu HEMOGLOBÍNU v tele

Zdroj: gettyimages.com
2023-04-12 06:00:00

Za sýtočervenou farbou v krvi je hemoglobín. Ak ho máte menej, možno to okrem iného spozorovať menej výraznou farbou a bledou pokožkou. Zápasíte s nízkou hladinou? Toto by ste mali mať na tanieri!

Strava zohráva významnú úlohu vo fungovaní nášho tela. To, čo jeme alebo pijeme, priamo ovplyvňuje naše zdravie v dobrom alebo zlom. Ak organizmu niečo chýba, stačí si vybrať určité potraviny, ktoré to napravia. Napríklad niekto, kto má nízku hladinu hemoglobínu, inak nazvanú anémiu, by mal mať na tanieri jedlo, ktoré zvýši počet červených krviniek, ako sa píše na food.ndtv.com

Hemoglobín je proteín prítomný v našich červených krvinkách. Prenáša kyslík do zvyšku tela. Pokles počtu hemoglobínu môže viesť k mnohým zdravotným problémom. Človek môže pociťovať závraty, únavu, bolesti hlavy, zrýchlený tep, bledosť kože atď. Situácia sa dá zachrániť konzumáciou vhodných potravín. Ktoré z nich môžu pri pravidelnej konzumácii prirodzene zvýšiť krvný obraz?

1. Cvikla

Cvikla je vo veľkom odporúčaná na zvýšenie počtu červených krviniek v tele. Je nabitá živinami ako železo, kyselina listová, draslík a vláknina. Stačí uvariť trochu cvikly a pripraviť si z nej zdravú šalátovú misu. Výborná je tiež čerstvá šťava z červenej repy, ktorá by mala byť každý deň vo vašom jedálničku. 

2. Granátové jablko

Granátové jablká sú chutné a zdravé. Predstavujú bohatý zdroj vápnika aj železa. Okrem toho obsahujú bielkoviny, sacharidy a vlákninu, ktoré pomáhajú zlepšiť krvný obraz. Pripravte si čerstvú šťavu z granátového jablka a pite ju každý deň, aby ste zvýšili hemoglobín v tele.

3. Zelená listová zelenina

Ak máte nízky hemoglobín, uistite sa, že zvýšite príjem železa. Sústreďte sa na potraviny bohaté na železo a B-komplex. Špenát je zelená listová zelenina, na ktorú by ste špeciálne nemali zabúdať, pretože ide o bohatý zdroj spomínaného minerálu. Preto je mimoriadne prospešná pri zvyšovaní množstva hemoglobínu.

4. Datle a sušené ovocie

Datle sú dobrým zdrojom antioxidantov. Sú sladké, chutné a tiež skvelým zdrojom železa. Sušené ovocie je tiež bohaté na vlákninu, vitamíny a železo. Zaraďte do svojej každodennej stravy datle a taktiež mandle, sušené slivky, vlašské orechy, alebo sušené marhule. Mandle obsahujú meď, železo a vitamíny, ktoré pomáhajú pri produkcii hemoglobínu. Namočte 5-6 mandlí cez noc a zjedzte ich na druhý deň ráno.

5. Mäso a vajcia

Chudé mäso, vrátane kuracieho mäsa a rýb je skvelou voľbou. Obsahujú nehemové železo a bielkoviny, ktoré sú potrebné na zvýšenie hemoglobínu. Konzumácia vajec môže byť tiež prospešná, pretože obsahuje antioxidanty, bielkoviny a železo. Pripravte si chutné jedlá ako citrónové kura, vaječné kari, rybie kari atď, vaše červené krvinky to ocenia. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie krv anémia hemoglobín

2023-04-12 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia