Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Môže prehĺtanie SPERMIÍ uškodiť? Partner sa poteší, má to však svoje ALE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mužské telo vytvorí za celý svoj život približne 12 biliónov spermií. Hovorí sa o nich, že obsahujú vysoké množstvo bielkovín, preto nie je na škodu pre ženské pohlavie, mať ich naservírované na tanieri. Je to vôbec bezpečné?

Podľa lekárov by musel človek skonzumovať dva galóny spermií, aby nahradil odporúčanú dennú dávku bielkovín v strave, ako informuje metro.co.ukBielka jedného veľkého vajca obsahujú v priemere okolo 3,6 g bielkovín. Štúdie naznačujú, že priemerná dávka spermií (5 ml) má len 0,25 g. To znamená, že teoreticky by ste museli skonzumovať 14 ejakulátov, aby ste sa vyrovnali počtu bielkovín.

Nahradia bielkoviny z jedla? 

Prehĺtanie spermií, ktoré pravdepodobne vzniklo v hlavách drsnejšieho pohlavia, preto nie je potrebné. Dokonca sa k tejto tabu téme vyjadrila aj známa speváčka Christina Aguilera, ktorá dala jasne najavo svoj postoj k diskusii o tom, či "vypľúť" alebo "prehltnúť". Jednoznačne sa považuje za propagátorku prehĺtania, ktoré je podľa nej veľmi dobré kvôli obsahu bielkovín. Avšak, pridáva sa k naivnej skupine ľudí, ktorí veria na množstvo zdraviu prospešných látok v spermiách. 

Doktorka Danae Maragouthakisová, expertka na sexuálne zdravie z Oxfordskej kliniky Yoxly, dodala: “Potrebovali by ste vypiť pár galónov spermií, aby ste naplnili odporúčanú dennú potrebu bielkovín, ktoré sú v strave.”

Podľa British Nutrition Foundation je odporúčané množstvo bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti  0,75 g, čo vychádza približne na 56 g denne pre mužov a 45 g pre ženy. Doktorka povedala, že hladiny bielkovín v spermiách sa môžu medzi mužmi líšiť, pretože zložky semena sa menia s vekom a zdravím.

Môže prehĺtanie SPERMIÍ uškodiť?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Objem ejakulátu bude závisieť od toho, kedy naposledy muž masturboval, niekedy to bude o niečo viac, inokedy o trochu menej,“ dodala.

Odborníčka potvrdila, že pre zdravú a vyváženú stravu potrebujete bielkoviny, ktoré ale sperma nemôže nahradiť. Pre porovnanie, porcia kuracieho mäsa má 25,6 g bielkovín, zatiaľ čo porcia tresky 6,6 g. Potravinou s nízkym obsahom je ovsená kaša - 80 g porcia obsahuje len 1,5 g bielkovín – len šesťkrát viac ako ejakulát.

Obsahujú živiny, no treba si dať pozor

Spermie obsahujú mnoho ďalších živín, ako potvrdila odborníčka, vrátane kyseliny citrónovej, vitamínu B12 a zinku. I napriek tomu však podľa nej nie je bezpečné prehĺtať ich. 

Prehĺtanie spermy môže prenášať určité typy infekcií, ako sú chlamýdie a kvapavka. Ak nepoznáte stav sexuálne prenosných infekcií (STI) svojho partnera, pravdepodobne bude najlepšie vyhnúť sa tomu," upozorňuje doktorka. 

Ak váš partner nemá STI, pokojne sa na to dajte, aspoň tým okoreníte svoj sexuálny život. Zdravý partner by totiž mal mať zdravé spermie, takže nehrozia žiadne zdravotné komplikácie. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaBielkovinySpermie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9