Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vráti poškodený ZRAK do normálu: Tento DOPLNOK zabráni SLEPOTE a zlepší funkciu SIETNICE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hlavná príčina slepoty môže byť liečiteľná vďaka novej forme omega-3 rybieho oleja. Vedci vytvorili typ omega-3 tuku DHA (kyselina dokosahexaenová), ktorý chráni oči. Doplnok môže prejsť do sietnice z krvného obehu, na rozdiel od podobných verzií doplnkov, ktoré sú už dostupné na pultoch obchodov.

Mohlo by to vekom zastaviť podmienenú degeneráciu makuly (AMD), ktorá postihuje jedného z 10 Američanov vo veku nad 50 rokov. Výskumníci sa domnievajú, že tento doplnok tiež môže zastaviť zhoršenie zraku u pacientov s cukrovkou a demenciou. Experimenty na myšiach zistili, že LPC (lysofosfolipid)-DHA znižuje očné problémy pri Alzheimerovej chorobe, uvádza studyfinds.org.

LPC-DHA zo stravy je lepšia ako TAG-DHA s retinálnou DHA a mohla by byť potenciálne prospešná pri rôznych retinopatiách u pacientov,“ hovorí Sugasini Dhavamani, odborný asistent na oddelení medicíny na University of Illinois v Chicagu. "Ide o nový terapeutický prístup na prevenciu alebo zmiernenie dysfunkcie sietnice spojenej s Alzheimerovou chorobou a cukrovkou.”

Dobrá správa pre týchto ľudí

Sietnica je malá oblasť tkaniva v zadnej časti oka obsahujúca bunky citlivé na svetlo, ktoré DHA pomáha udržiavať. Môže však utrpieť poškodenie v dôsledku zníženého prietoku krvi, čo je charakteristický znak cukrovky i demencie.

Tento objav má dôsledky pre ľudí s AMD, Alzheimerovou chorobou, cukrovkou a retinitis pigmentosa, tvrdia autori štúdie.

Vráti poškodený ZRAK do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Zvýšenie retinálnej DHA v klinicky realizovateľných dávkach nebolo doteraz možné kvôli špecifickosti hemato-retinálnej bariéry, ktorá je nezlučiteľná so špecifickosťou črevnej bariéry," vysvetľuje doktor Dhavamani. "Táto štúdia využíva nový prístup diétneho LPC-DHA, ktorý prekonáva črevné aj krvno-sietnicové bariéry a zlepšuje funkciu sietnice.”

Takmer 100-percentné zlepšenie

Autori štúdie testovali rybí olej na myšiach. Tie vykazovali procesy podobné tým, ktoré sa vyskytujú u ľudí s včasným nástupom Alzheimerovej choroby. Po šiestich mesiacoch množstvo retinálnej DHA u ľudí kŕmených LPC-DHA denne vykázalo 96-percentné zlepšenie. Doplnky úspešne zachovali štruktúru a funkciu sietnice.

Výsledky naznačujú, že doplnky LPC-DHA pomôžu predchádzať mnohým typom poškodenia zraku. Výskumníci použili dávky zodpovedajúce približne 250 až 500 miligramom omega-3 mastných kyselín denne u ľudí.

Pred začatím pokusov na ľuďoch budú potrebné ďalšie štúdie. Doktor Dhavamani prezentoval zistenia na stretnutí Americkej spoločnosti pre biochémiu a molekulárnu biológiu v Seattli.

Viac o téme: PrevenciaZrakSlepotaRybí olejOmega-3
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9