Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aký čas by ste mali stráviť pod SPRCHOU? Jedine TAKTO dosiahnete dôkladnú HYGIENU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdĺhavá očista prinesie vyšší účet za vodu a poškodenú pokožku, kratšia zase môže mať za následok nedôkladnú hygienu tela. Ako dlho sa sprchovať pre čo najlepší výsledok?

Je jedno, či chcete minúť čo najmenej vody, alebo si chcete udržať mlašiu pokožku. Každý ocení radu lekára, ako na sprchu, ktorá bude dôkladná, účinná a zároveň pozitívne vplýva na pokožku. Pre mnohých je šetrenie vodou na prvom mieste. Na druhej strane tento hygienický návyk by mohol zvýšiť riziko zdravotných problémov, ako sa uvádza na thehealthy.com

Ideálny časový limit

Lekárka Dr. Rosmy Barriosová, MD sa špecializuje na postupy proti starnutiu a regeneratívnu medicínu. Ponúka svoj pohľad na to, ako zmyť špinu a potenciálnu infekciu a zároveň zachovať zdravú pokožku a dbať na používanie vody. Dr. Barriosová tvrdí, že správne sprchovanie má svoj konkrétny časový rámec. Ako dlho by teda mala trvať najzdravšia sprcha? 

Dlhšie neznamená čistejšie, upozorňuje lekárka. Môže skôr nastať pravý opak. Dlhší čas strávený pod sprchovou hlavicou môže poškodiť pokožku.

„Pokiaľ ide o trvanie sprchovania, vo všeobecnosti sa odporúča, aby človek obmedzil túto očistu na 10 až 15 minút,“ hovorí odborníčka a pokračuje: "Je to preto, že dlhodobé vystavenie vode môže zbaviť pokožku jej prirodzených olejov a viesť k suchu a podráždeniu."

Stačí aj rýchla sprcha

Keď sa zamyslíte nad tým, koľko vody spotrebujete počas sprchovania, najlepšie je dodržať 10 minút alebo menej. Pri priemernej 10-minútovej sprche spotrebujete približne 25 galónov vody, čo nie je málo. Samozrejme, závisí to aj od intenzity vody, ktorá ide zo sprchovej hlavice. 

Aký čas by ste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa bojíte, že sa nezmestíte do 10 minút, Dr. Barriosová zdôrazňuje, že „trvanie sprchovania je menej dôležité ako kvalita použitých čistiacich prípravkov a dôkladnosť čistiaceho procesu“. Ak teda uprednostňujete rýchlu troj- alebo päťminútovú sprchu, môže ísť o kvalitnú očistu, no len v tom prípade, ak sa budete svojej pokožke venovať a postaráte sa o dôkladnú hygienu, ktorú potrebuje. I v priebehu pár minút. 

Ako často?

Znamená to, že pri tak krátkom odporúčanom limite by ste sa mali sprchovať každý deň? Dr. Barriosová naznačuje, že nie presne.

"Pokiaľ ide o frekvenciu, vo všeobecnosti sa odporúča, aby sa dospelý zdravý človek sprchoval aspoň raz za dva dni," hovorí. „To sa však môže líšiť v závislosti od životného štýlu a osobných preferencií. Napríklad tí, ktorí často cvičia alebo žijú v horúcom a vlhkom podnebí, sa môžu viac sprchovať, aby si udržali dobrú hygienu. Avšak tí so suchou pokožkou by sa mali vyhnúť príliš častému sprchovaniu, pretože to môže zbaviť pokožku jej prirodzených olejov.“

Teplota vody a jej vplyv na pokožku

Ak si dáte päťminútovú sprchu, no je taká horúca, že vaša pokožka sa zmení na svetloružovú, celková kvalita očisty je ohrozená.

„Teplota vody môže ovplyvniť zdravie pokožky,“ prízvukuje Dr. Barriosová a dodáva, že zatiaľ čo horúca voda môže zbaviť kožu jej prirodzených olejov a spôsobiť podráždenie, „studená voda zase stiahne krvné cievy a viesť k matnej, nevýraznej pleti.”

Aké je teda najlepšie riešenie?

„Na udržanie prirodzenej rovnováhy pokožky je najlepšie použiť vlažnú vodu pri sprchovaní,“ hovorí.

Viac o téme: ZdravieSprchovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9