Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zo špinavých OKULIAROV môžete OCHORIEŤ: Správny spôsob ich čistenia, na mydlo a SLINY zabudnite!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď docvičíte, je samozrejmé, že si po sebe utriete stroj či podložku na jogu. Kedy ste si naposledy čistili okuliare? Ak to bolo viac ako jeden deň, zrejme to po tomto zistení budete robiť inak.

Špinavé okuliare môžu sťažiť videnie a sú náchylnejšie na poškodenie. Žiadna novinka. No málokto vie, že v niektorých prípadoch môžu poškodiť vašu pokožku alebo oči, ako upozorňuje livestrong.com.

Čo sa stane?

Okrem toho, že sa na vašich šošovkách a rámoch bude hromadiť špina a nečistoty, utrpí aj vaše zdravie. Netreba to podceňovať! 

1. Zlé videnie

Je asi zrejmé, že veľká škvrna na vašich šošovkách by sťažila videnie. Ale aj malé kúsky prachu alebo úlomkov môžu mať negatívny vplyv, hovorí Shane Kannarr, optometrista v Pittsburgu v Kansase.

„Znečistené šošovky nevytvárajú dostatočnú ostrosť a obmedzujú množstvo svetla vstupujúceho do oka,“ dodáva.

2. Šošovky sa môžu poškriabať

Doktor Kannarr poukazuje na to, že kúsky prachu alebo úlomky vna vašich šošovkách môžu viesť k oderu alebo škrabancom. To môže viesť k ešte väčším problémom so zrakom.

"Škrabance vytvárajú rozmazanie a môžu spôsobiť odlesky," hovorí.

3. Hrozí podráždenie pokožky

Nečistoty a mastnota, ktoré sa vám počas dňa nahromadia na tvári, sa môžu preniesť na rámy, najmä okolo nosa alebo uší. Ak rámy dôkladne nevyčistíte, v podstate si každý deň nanášate  baktérie späť na tvár.

Zo špinavých OKULIAROV môžete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Špinavé rámy budú trieť pokožku a spôsobia jej rozpad, čo by mohlo spôsobiť dermatologickú infekciu alebo bolesť," hovorí doktor Kannarr.

4. Väčšia pravdepodobnosť vzniku infekcie

Je možné, že špinavé okuliare obsahujú baktérie, ktoré môžu spôsobiť ochorenie. V jednej malej štúdii v novembrovom čísle ‌PLOS One‌ výskumníci identifikovali 215 rôznych typov baktérií žijúcich na 21 pároch okuliarov – vrátane baktérií spôsobujúcich infekcie, ako je „Staphylococcus“. Ak sa dotknete očí po tom, čo chytíte svoje rámy, riskujete, že si do očí zanesiete nečistoty, tvrdia vedci.

Ako často ich čistiť?

Doktor Kannarr odporúča, aby ste svoje okuliare aspoň raz denne dôkladne vyčistili a podľa potreby pravidelne utierali. V prípade rámov to nemusí byť také prísne, no je dobré ich čistiť aspoň raz za pár dní. 

Spôsob, ako na to

Objektívy

Raz denne nastriekajte šošovky čistiacim sprejom bez alkoholu a utrite ich dosucha handričkou z mikrovlákna, ako radí doktor Kannarr. Pre rýchle čistenie stačí šošovky utrieť len handričkou z mikrovlákna.

Rámy

Opláchnite ich pod teplou vodou a osušte handričkou tiež z mikrovlákna, odporúča doktor. Môžete ich taktiež priniesť svojmu očnému lekárovi. Ten môže mať k dispozícii ultrazvukové čistiace zariadenia, ktoré dokážu rýchlo a ľahko odstrániť baktérie a usadeniny.

Čomu sa vyhnúť?

  • Zabudnite pri čistení okuliarov na papierové utierky alebo vreckovky, ktoré môžu poškriabať povrch
  • Vyhnite sa používaniu slín, pretože obsahujú prírodné oleje, ktoré by tiež mohli šošovky poškodiť
  • Čo sa týka mydla na ruky alebo saponátu na riad namiesto špeciálneho čističa šošoviek, doktor Kannarr nie je ich fanúšikom, pretože mnohé obsahujú abrazívne látky, ktoré by mohli spôsobiť škrabance

Aké zlé je nečistiť okuliare?

Čistenie okuliarov je nenáročný zvyk, ktorý môže priniesť vysoké odmeny, ako je jasnejšie videnie, šošovky s dlhšou životnosťou a zdravšia pokožka a oči. Ak ich pravidelne nečistíte, "môže to viesť k dočasnému zhoršeniu videnia a zo šošoviek tak nevyťažíte maximum," hovorí doktor. Takže si vezmite potrebné predmety, poriadne si utrite okuliare a budete vidieť oveľa jasnejšie!

Viac o téme: OkuliareZdravieOčiPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9