Mäkké medovníky, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach sú snom každej gazdinej, ktorá si potrpí na dokonalý štedrovečerný stôl. Ide o sladký dezert, ktorý vydrží aj niekoľko týždňov. Bohužiaľ, časom stvrdne. Ako sa tomu tento rok vyhnúť?
V prvom rade je dôležitý pomer surovín. Aj od neho záleží, či budú medovníky mäkké. Typickými surovinami, ktoré sa používajú na prípravu tohto vianočného pečiva sú maslo, med, vajcia, sóda bikarbóna, múka a perníkové korenie.
V prípade medu je veľmi dôležité dbať na kvalitu, lacné napodobeniny s vysokým obsahom cuku môžu spôsobiť, že medovníky budú veľmi tvrdé, aj keď ste sa veľmi snažili. Potierate vajcom medovníky ešte pred tým, než ich dáte do rúry? Chyba! Ak tak spravíte tesne po upečení, postaráte sa o ich krásny lesk i zvýšenú mäkkosť. Keďže ide o tenkú vrstvu, ktorú nanesiete na medovníky tesne po upečení, spracuje sa vplyvom tepla. Nemusíte sa tak báť, že by bola vajcová vrstva surová.
TIPY na mäkké medovníky
Niektorí do nich zvyknú pridať kakao, iní zase pomleté orechy, čo je úplne v poriadku. Zvyčajne naše babičky poznajú recept s presným množstvom jednotlivých surovín tak, aby bol výsledok fenomenálny a medovníky mäkké! Ak ich tajomstvo nepoznáte, nevadí. Môžete to zachrániť aj po tom, čo už budú upečené. Kúsok jablka v nádobe s koláčikmi je najznámejším trikom, ako dodať medovníkom vláčnosť. Aké sú iné finty?
- Potrite medovníky rumom. Postará sa o udržanie vlhkosti a dodá im lrpšiu chuť i arómu. Samozrejme, len v tom prípade, ak ich budú jesť len dospelí.
- Stavte na rum aj v tomto prípade! Zmiešajte alkohol s vodou a nalejte na spodok nádoby. Nad ňu dajte mriežky s medovníkmi. Tekutina sa bude odparovať, čo bude mať za následok zvýšenú vlhkosť vianočného pečiva a tým aj mäkkosť.
- Nahraďte jablko chlebom! Dajte ho do nádoby s medovníkmi a keď už bude kúsok suchý, vyhoďte ho a nahraďte čerstvým.