Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo robiť, aby boli MEDOVNÍKY mäkké dlhé týždne? Trik s jablkom pozná každý, tieto FINTY málokto!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mäkké medovníky, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach sú snom každej gazdinej, ktorá si potrpí na dokonalý štedrovečerný stôl. Ide o sladký dezert, ktorý vydrží aj niekoľko týždňov. Bohužiaľ, časom stvrdne. Ako sa tomu tento rok vyhnúť?

V prvom rade je dôležitý pomer surovín. Aj od neho záleží, či budú medovníky mäkké. Typickými surovinami, ktoré sa používajú na prípravu tohto vianočného pečiva sú maslo, med, vajcia, sóda bikarbóna, múka a perníkové korenie.

V prípade medu je veľmi dôležité dbať na kvalitu, lacné napodobeniny s vysokým obsahom cuku môžu spôsobiť, že medovníky budú veľmi tvrdé, aj keď ste sa veľmi snažili. Potierate vajcom medovníky ešte pred tým, než ich dáte do rúry? Chyba! Ak tak spravíte tesne po upečení, postaráte sa o ich krásny lesk i zvýšenú mäkkosť. Keďže ide o tenkú vrstvu, ktorú nanesiete na medovníky tesne po upečení, spracuje sa vplyvom tepla. Nemusíte sa tak báť, že by bola vajcová vrstva surová. 

Čo robiť, aby boli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

TIPY na mäkké medovníky

Niektorí do nich zvyknú pridať kakao, iní zase pomleté orechy, čo je úplne v poriadku. Zvyčajne naše babičky poznajú recept s presným množstvom jednotlivých surovín tak, aby bol výsledok fenomenálny a medovníky mäkké! Ak ich tajomstvo nepoznáte, nevadí. Môžete to zachrániť aj po tom, čo už budú upečené. Kúsok jablka v nádobe s koláčikmi je najznámejším trikom, ako dodať medovníkom vláčnosť. Aké sú iné finty?

  • Potrite medovníky rumom. Postará sa o udržanie vlhkosti a dodá im lrpšiu chuť i arómu. Samozrejme, len v tom prípade, ak ich budú jesť len dospelí. 
  • Stavte na rum aj v tomto prípade! Zmiešajte alkohol s vodou a nalejte na spodok nádoby. Nad ňu dajte mriežky s medovníkmi. Tekutina sa bude odparovať, čo bude mať za následok zvýšenú vlhkosť vianočného pečiva a tým aj mäkkosť.
  • Nahraďte jablko chlebom! Dajte ho do nádoby s medovníkmi a keď už bude kúsok suchý, vyhoďte ho a nahraďte čerstvým. 
Viac o téme: PotravinyZdravieMedovníkyVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9