Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tieto jedlá NEDÁVAJTE na vianočný stôl: Mohli by sa vám nepríjemne VYPOMSTIŤ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

December je zvyčajne tým mesiacom, kedy si "dovolíte" zjesť veľa sladkého, vyprážané jedlá i mastné. Je tu však hlavne jedna zložka v potravinách, ktorá nemá svoje miesto na štedrovečernom stole.

Ak držíte nejaký diétu alebo ste sa zaviazali k tomu, že si tie schudnuté kilá udržíte aj keby čo bolo, zrejme sa počas vianočných sviatkov budete chcieť vyhnúť rôznym sladkostiam a zemiakovému šalátu. V skutočnosti však tieto jedlá nie sú zlé. Horšie sú iné, ktoré majú na svedomí zvýšené riziko srdcového infarktu. Podľa odborníkov na výživu by sme si ich mali odpustiť nielen počas Vianoc. 

Nepriateľ číslo jeden

Do zoznamu jedál, ktoré majú stopku, výživoví špecialisti zaraďzujú krekry, údené mäso a dokonca aj ryby, píše sa na dailymail.co.uk! Mnohí si zvyknú dopriať namiesto vyprážaného rybieho filé lososa, ktorý je plní výživných látok, no hlavne zdravých omega-3 mastných kyselín. V tomto prípade, ak je ryba údená, nemá čo robiť na tanieri. 

Najväčším problémom je totiž sodík. Jeho zvýšená konzumácia vedie ku kardiovaskulárnym problémom vrátane vysokého krvného tlaku, ktorý je hlavnou príčinou srdcového infarktu. Napríklad údený losos obsahuje okolo 700 miligramov sodíka len v 100-gramovej porcii. Ide o takmer polovicu toho, čo by podľa American Heart Association mali ľudia zjesť za deň. Sedem plátkov salámy vás zase dostane na odborníkmi odporúčanú hranicu 1 500 miligramov denne.

Ktoré potraviny sú vhodné?

Lauren Auová, profesorka nutričných vied na Kalifornskej univerzite v Davise, povedala, že varí doma a vyhýba sa návštevám reštaurácií, kde sa do jedla pridáva veľké množstvo sodíka.

Tieto jedlá NEDÁVAJTE na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Mám malé deti. Keď skúšajú jedlá po prvýkrát, chcem ich vystaviť nižšiemu množstvu sodíka, keďže si rozvíjajú svoje chuťové preferencie. Keď varím, snažím sa obmedziť, alebo vôbec nepridávať soľ. Potom po uvarení jedlá pridám soľ podľa chuti," dodáva odborníčka, podľa ktorej sa môžete inšpirovať.

Namiesto spracovaného mäsa Auová odporúča držať sa čerstvých morských plodov, kuracieho mäsa a tofu.

Tieto nápoje majú "červenú"

Samozrejmosťou je vynechanie sladkých bublinkovýh limonád, kolových a alkoholických nápojov. Jaimie Davisová, registrovaná dietologička a profesorka nutričných vied na Texaskej univerzite v Austine, sa priznáva, že sa vyhýba aj športovým nápojom.

Ak chcete vodu nejako ochutiť, pridajte do nej ovocie a bylinky, napr. jahody a bazalku. Alkoholický nápoj počas sviatkov? Davisová odporúča zmiešať vodu s kvapkou tvrdého alkoholu a ozdobiť ovocím, ako sú maliny alebo semienka granátového jablka. Štúdie zahŕňajúce dospelých v 185 krajinách zistili, že tí, ktorí pijú veľa šumivých, sladených nápojov, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu, rakoviny a zubného kazu. Oplatí sa nahradiť ich zdravšou alternatívou!

Zlé potraviny neexistujú

Iní odborníci na výživu však zdvíhajú varovný prst. Podľa nich nie je vyhýbanie sa niektorým potravinám vždy správny prístup. Laura Bellowsová, docentka nutričných vied na Cornell University, prezradila, že kľúčom je umiernenosť.  "Neexistujú žiadne zlé potraviny, iba zlé množstvá," povedala na záver.

Viac o téme: PotravinyJedloSoľSodíkVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9