Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Umelé SLADIDLÁ opäť pod paľbou: Je to vraj úplne INAK, ako sa doteraz predpokladalo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobrá správa pre milovníkov umelých sladidiel. Ich konzumácia nemá žiaden vplyv na hmotnosť. Vyplýva to z najnovšieho výskumu, podľa ktorého sa z nich dokonca aj chudne.

„Nápoje obsahujúce umelé sladidlá nevedú k prírastku na váhe a dokonca pomáhajú zhodiť nadbytočne kilá,“ potvrdzuje sa v štúdii.

Na rozdiel od niektorých predchádzajúcich výskumov vedci v Spojenom kráľovstve zistili, že pitie dvoch plechoviek umelo sladeného nápoja s označením "diet" alebo "zero" denne po dobu jedného roka nemá žiadny významný vplyv na telesnú hmotnosť. Výskumníci sú dokonca presvedčení, že tí, ktorí pijú rovnaké množstvo vody, naopak, môžu aj priberať, píše sa na dailymail.co.uk. Účastníci, ktorí pili diétne nápoje schudli v priemere 7,5 kilogramu, zatiaľ čo tí, ktorí  popíjali vodu, zhodili 6,1 kilogramu. Vedci však upozorňujú, že toto zistenie nebolo až tak štatisticky významné.

Neškodia zdraviu

Odborníci skúmali úbytok hmotnosti u ľudí s nadváhou a obezitou, ktorí pijú nízkokalorické sladené nápoje v porovnaní so skupinou, ktorá pila vodu. Výskumu sa zúčastnilo 496 účastníkov vo veku 18 až 65 rokov s priemerným indexom telesnej hmotnosti (BMI) 31. Len 262 z nich výskum dokončilo. Polovica z nich pila aspoň dvakrát 330-mililitrov vody denne, zatiaľ čo druhá konzumovala to isté množstvo vo forme sladených nápojov.

Umelé SLADIDLÁ opäť pod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nielenže sa v skupine s diétnymi nápojmi nezistilo žiadne priberanie, ale preukázalo sa aj zlepšenie HDL dobrého cholesterolu, o ktorom je známe, že znižuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Tí, ktorí popíjali vodu, schudli najviac v 44. týždni, kým tí, ktorí si dopriali sladené nápoje, najviac zhodili v 26. týždni. Obe skupiny začali priberať po tomto období, hoci skupina so sladidlami pribrala kilá späť pomalšie ako pozorovaní, čo pili vodu.

Názory sa líšia

Výsledky sú v rozpore s nedávnym výskumom, ktorý naznačuje, že umelé sladidlá ako aspartám, vedú k priberaniu, ako aj k trvalým zdravotným následkom, ako je cukrovka a rakovina. V roku 2017 sa v časopise Canadian Medical Association Journal analyzovalo 37 štúdií s viac ako 400 000 dospelými v priebehu 10 rokov. Závery boli jednoznačné. Podľa odborníkov umelé sladidlá ľuďom nepomáhajú schudnúť, priberá sa z nich a je lepšie ich nekonzumovať. Aj ďalší výskum z University of Minnesota z roku 2023 odhalil, že viac ako 20 rokov dlhodobá expozícia umelým sladidlám viedla k väčšiemu množstvu telesnému tuku.

Rozdielne závery medzi štúdiami sú údajne spôsobené množstvom faktorov. Napríklad štúdie, ktoré sa spoliehajú na to, že pacienti úprimne vypovedajú o nápojoch, ktoré skonzumovali, sú notoricky nespoľahlivé, pretože účastníci si nie vždy pamätajú všetko správne. Nie je tiež jasné, či ľudia, ktorí sú geneticky predisponovaní k obezite, častejšie pijú diétne nápoje, pretože sa snažia schudnúť.

V máji Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala usmernenie, v ktorom sa uvádza, že konzumácia sladidiel neposkytuje žiadne dlhodobé výhody pri znižovaní telesného tuku u dospelých alebo detí. Umelé sladidlá sa tiež dostali pod paľbu kvôli tomu, že výbor WHO vyhlásil sladidlo aspartám za možný karcinogén, čo znamená, že môže spôsobiť rakovinu. Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) však uviedol, že s týmto hodnotením nesúhlasí.

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaSladidlá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9