Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

POTRAVINY, ktoré PLESEŇ nezničí: NEVYHADZUJTE ich, stále sú dobré na konzumáciu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď zbadáte pleseň na potravine, zvyčajne skončí v koši. Podľa expertov to však niektorým potravinám vôbec neublíži! Ktoré sem patria?

Konzumácia plesní na orechoch, obilninách a jablkách môže podľa odborníkov spôsobiť poškodenie pečene. Ale ak odrežete plesnivú časť z tvrdého syra a zvyšok zjete, nič sa vám nestane, píše sa na dailymail.co.uk.

„Pozor však, neskúšajte to s mäkkým syrovým výrobkom a už vôbec nie s chlebom,“ tvrdí špecialista na bezpečnosť potravín doktor Richard Fuchs z University of Greenwich.

Ktoré potraviny môžete podľa neho ešte jesť, aj keď sú plesnivé, a čo by malo ísť radšej do koša?

Vyhnite sa plesnivým obilninám, orechom a jablkám

Potraviny, ktoré očividne hnijú alebo obsahujú plesne, by sa podľa Agentúry pre potravinové normy nemali konzumovať. Platí to najmä pre ľudí v zraniteľných skupinách, ako sú deti, tehotné ženy, osoby vo veku nad 65 rokov a tých, čo majú oslabený imunitný systém. Konzumácia plesní, aj keďe je to len mikroskopická huba, im môže spôsobiť závažné ochorenie. Práve orechy, obilniny a jablká môžu byť jedny z najnebezpečnejších potravín na konzumáciu, ak na nich nájdete pleseň.

„Konzumenti môžu mať alergiu a dýchacie ťažkosti, ak sú vystavení plesnivým výrobkom,“ konštatoval Fuchs.

Pozor na mykotoxíny

Plesne môžu tiež produkovať toxické zlúčeniny nazývané mykotoxíny.

POTRAVINY, ktoré PLESEŇ nezničí:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Tie sú mimoriadne nebezpečné, lebo dokážu potlačiť imunitný systém a spustiť reprodukčné problémy,“ vysvetlil.

Niektoré sa dokonca spájajú s rakovinou. Je známe, že aflatoxín, najškodlivejší typ mykotoxínu, spôsobuje spomínané závažné komplikácie. Produkujú ho dva druhy plesní: Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus. Možno ich nájsť v plesnivých orechoch, ryži, koreninách, rastlinných olejoch a kakaových bôboch. Vo veľkých dávkach môžu byť aflatoxíny život ohrozujúce.

Patulín je ďalší mykotoxín, ktorý rastie na hnijúcich jablkách. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie po konzumácii spôsobuje gastrointestinálne poruchy a zvracanie. Aj keď nie každá pleseň je nebezpečná, stále môže spôsobiť nevoľnosť, ak ju zjete. Problémom nie je len tá, ktorá sa nachádza na povrchu a je viditeľná. V mnohých prípadoch spóry plesní už stihli hlboko preniknúť do samotného pokrmu.

„Plesne totiž produkujú mikroskopické vláknité štruktúry nazývané hýfy, ktoré sa môžu šíriť do jedla," uviedol expert.

Nejedzte plesnivý mäkký syr, bobuľové ovocie a chlieb

Čím je jedlo mäkšie, tým ľahšie sa v ňom šíri pleseň. Ide najmä o potraviny s vysokým obsahom vody, ako sú šťavnaté bobule, džem alebo dokonca mäkký syr. Chlieb je ďalší problém, pretože jeho porézna štruktúra umožňuje, aby do neho vrástli hýfy. 

„V podstate to znamená, že keď nájdete malý kúsok plesne v džeme alebo ovocí, pleseň sa nachádza v celom produkte, aj keď je viditeľná iba na povrchu,“ tvrdí expert.

Tieto syry sú bezpečné

Jednou z mála potravín, ktorú môžete jesť, aj keď je plesnivá, je tvrdý syr.

„Hutné potraviny, ako sú tvrdé syrové výrobky alebo pevné ovocie a zelenina, sú odolnejšie voči preniknutiu plesňou, takže pleseň možno vyrezať a jedlo skonzumovať,“ konštatoval Fuchs.

Ten odporúča ľuďom odrezať asi 2,5 cm jedla okolo a pod plesnivou oblasťou.

Viac o téme: PotravinyPleseň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9