Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nevinný ZVYK, kvôli ktorému sa ZLE vyspíte: Odborníčka upozorňuje na OTVÁRANIE okien

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čerstvý vzduch je pre kvalitu spánku najlepší. To je síce pravda, ale nie za každú cenu. Oddych pri otvorenom okne má svoju temnú stránku.

Na spaní s otvoreným oknom je veľa vecí, ktoré vyzerajú pozitívne. Spánok je vraj oveľa kvalitnejší, metabolizmus viac spaľuje tuky, znižuje sa hladina cukru krvi a klesá aj vysoký tlak. V spálni by rozhodne nemalo byť príliš teplo, ba práve naopak. Odporúča sa odpočinok pri teplote okolo 20 °C. 

Kvalitu spánku však môže narušiť hluk z premávky a podľa feng shui práve zatvorené okno, či dvere udržujú v miestnosti pozitívnu energiu, píše sa na livestrong.com. To nie je všetko. Toto sú podľa  psychologičky Shelby Harrisovej špecializujúcej sa na spánkovú medicínu dôvody, prečo je zlé spať s otvoreným oknom.

Riziká spánku s otvoreným oknom:

1. Zhoršené alergie

Ak máte sezónne alergie, nechať otvorené okno počas spánku je takmer zaručený spôsob, ako spustiť nepríjemné príznaky.

„Je to preto, že alergény ako peľ, plesne a ambrózia z vonku sa môžu rýchlo šíriť dovnútra,“ konštatoval certifikovaný alergológ Zachary Rubin.

To podľa neho môže spôsobiť, že sa zobudíte s upchatým nosom, svrbiacimi očami alebo kašľom. Dokonca môžete mať sucho v ústach alebo vás môže bolieť hlava.

Nevinný ZVYK, kvôli ktorému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Znečisťujúce látky v miestnosti

Otvorenie okna v spálni v nočných hodinách by mohlo zlepšiť kvalitu vzduchu v interiéri znížením úrovne oxidu uhličitého alebo iných znečisťujúcich látok.

„Ak je však vzduch poškodený smogom alebo dymom, otvorením okna ich vpustíte do miestnosti,“ poznamenal Rubin.

To platí najmä vtedy, ak žijete v mestskej oblasti s veľkou premávkou.

3. Vonkajšie zvuky rušia spánok

„Ak žijete na rušnej ulici alebo v obývanej oblasti, je veľká šanca, že vás zobudia okoloidúce autá alebo hluční susedia,“ tvrdí Harrisová.

Potvrdil to aj výskum, pri ktorom pozorovaní hlásili, že vstávali unavenejší a mali väčší problém sústrediť sa na testy logického myslenia po spánku s otvorenými oknami, aj keď mali pocit, že ich nič nerušilo.

4. Kolísanie teploty

Ukázalo sa, že ideálna teplota v spálni je podľa Clevelandskej kliniky medzi 16 a 21 °C. Ak je vonku teplejšie alebo chladnejšie a tento vzduch zaplavuje váš priestor na spanie, je veľká šanca, že strávite noc prehadzovaním sa.

Nevinný ZVYK, kvôli ktorému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rady pre spánok pri otvorenom okne

Ak si bez prísunu čerstvého vzduchu odmietate ľahnúť, držte sa týchto rád:

  • Pri vysávaní používajte filter HEPA. Pomôže odstrániť niektoré alergény alebo znečisťujúce látky, ktoré sa môžu vznášať v spálni. „Nie vždy to ale zaberá,“ poznamenal alergológ Rubin. Podľa neho je lepšou voľbou používanie čističky vzduchu.
  • Noste štuple do uší alebo použite prístroj s bielym šumom. „Pomôže to prehlušiť všetky vonkajšie zvuky, ktoré by vás mohli zobudiť,“ konštatovala Harrisová.
  • Prispôsobte sa teplote vonku. Majte po ruke nejaké prikrývky navyše, ak očakávate, že sa uprostred noci v izbe ochladí.

Bez klimatizácie? Žiadny problém!

Nemusíte mať otvorené okno, aby vám nebolo teplo. 

  • Dajte si horúcu sprchu alebo kúpeľ pred spaním. Keď strávite 10 minút v horúcej vode jednu až dve hodiny pred spaním, povzbudíte telo, aby sa ochladilo.
  • Použite chladiacu prikrývku na matrac. Reguluje telesné teplo a udrží pohodlnú teplotu počas spánku. Najlepšie urobíte, ak si vyberiete z materiálov, ako je latex, vlna alebo páperie.
  • Zaobstarajte si chladiace plachty. Najlepšie sú tie, ktoré sú vyrobené z ľanu alebo bambusu.
  • Spustite ventilátor. Síce neznižujú teplotu, ale môžu zvýšiť prietok vzduchu, takže vás to ochladí.
Viac o téme: ZdravieSpánokOtvorené okno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9