Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PREKONÁ špenát: Táto SUPERPOTRAVINA obsahuje oveľa VIAC vitamínu C, ide o najlepšiu voľbu?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hlavný symbol zdravého života. Reč je o zelenine, ktorá je nabitá zdraviu prospešnými účinkami. Dokonca je svojím zložením lepšia ako večne ospevovaný špenát.

Listová zelenina je populárna ako doplnok mnohých jedál. Výnimkou nie je ani kel, ktorý dokonca obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako špenát! Aj preto niektorí dietológovia uprednostňujú výhody kelu pred slávnym špenátom, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Dôvodom je obsah vitamínov K, A, C a vláknina pre zdravie čriev,“ hovorí Stephanie McKercherová, registrovaná dietologička a autorka receptov v Denveri.

Ešte lepšie ako kel?

Austrálsky odborník na funkčnú medicínu Jabe Brown má však iný názor. Podľa neho je zdravšia alternatívna skupina tmavej listovej zeleniny, pre ktorú sú typické tmavozelené listy a tvrdá stonka. Okrem vlákniny obsahujú veľké množstvo draslíka, ktorý reguluje srdcový tep a udržuje hladinu sodíka v tele.

„Preto sú vhodným doplnkom do jedálnička,“ dodáva Brown.

PREKONÁ špenát: Táto SUPERPOTRAVINA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Napokon, aj obsah vlákniny dosahuje vysoké číslo. Už jedna šálka predstavuje 286 miligramov vápnika. Pre porovnanie špenát dosahuje 30 a kel 53 mg vápnika. Výhody dopĺňajú aj vitamíny A a C podporujúce imunitu a železo, čo zabraňuje anémii. Ide o stav, kedy krv nie je schopná zabezpečiť dostatok kyslíka pre tkanivá.

Viac listovej zeleniny je základ

Odborníci zdieľajú názor, že konzumácia listovej zeleniny prináša zdravotné benefity, dodáva pocit plnosti a udržuje zdravú hladinu cukru v krvi.

Dietologička Carolyn Williamsová uviedla: „Každá listová zelenina bude mať nejakej zložky viac ako iná. Preto nie je možné určiť najzdravšiu alternatívu. Je však podstatné, aby ľudia konzumovali viac listovej zeleniny.“

Vhodným spôsobom je kombinovať ju na obed i večeru so zdravými tukmi ako je extra panenský olivový olej s trochou soli a korenia. 

Viac o téme: KelListová zeleninaŠpenát
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9