Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vianočné trhy ponúkajú ZBRAŇ proti vysokému CHOLESTEROLU: Tradičný zimný NÁPOJ ako riešenie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Výborne padne, keď vonku teploty atakujú ledva 0 stupňov Celzia. Účinný je však len v jedinom prípade. Ak to s ním nepreženiete, očakávajte len pozitívne zdravotné výhody!

Koniec roka je obdobím, kedy si veľa ľudí dopraje sviatočné maškrty vrátane alkoholu. Ako každé ročné obdobie, ak si doprajete priveľa, výsledkom bude poškodenie zdravia. Preto treba dávať pozor na to, koľko si toho nalejete do pohára, ako sa píše na express.co.uk. Podľa Dr Deborah Leeovej má červené víno priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém. Dokáže znížiť krvný tlak aj cholesterol! Využite predvianočné obdobie na jeho horúcu verziu. 

Nižšie riziko mŕtvice a infarktu

Polyfenoly sú rastlinné látky, o ktorých sa zistilo, že znižujú krvný tlak.

„Červené víno má vysoký obsah polyfenolov, najmä resveratrolu, teda silného antioxidantu, o ktorom je známe, že zlepšuje funkciu endotelu (bunky lemujúce steny ciev, ktoré spôsobujú zúženie alebo uvoľnenie cievy)," informuje doktorka o benefite červeného vína. 

V štúdii z roku 2015 pilo 60 jedincov s miernou neliečenou hypertenziou buď hroznovú šťavu alebo hroznovú šťavu s extraktom z červeného vína a potom naopak. Výsledky ukázali, že hroznová šťava s extraktom z červeného vína znížila krvný tlak, pričom samotná hroznová šťava nemala žiadny účinok. Extrakt z červeného vína/hrozna znížil systolický krvný tlak (horná hodnota) v priemere o 3 mmHg a diastolický krvný tlak (dolná hodnota) v priemere o 2 mmHg.

"Môže sa to zdať ako malé zníženie, ale keď sa to extrapoluje na populáciu ako celok, funguje ako celkové zníženie celkového rizika mŕtvice alebo srdcového infarktu o 10 percent," uvádza odborníčka.

Vplyv na cholesterol

Pitie červeného vína zvyšuje HDL cholesterol („dobrý“ cholesterol) a znižuje LDL cholesterol („zlý“ cholesterol) – ide o priaznivé zmeny v lipidovom profile.

Vianočné trhy ponúkajú ZBRAŇ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„V randomizovanej kontrolovanej štúdii z roku 2005 bolo 69 zdravých mužov a žien vo veku 38 – 74 rokov požiadaných, aby pili jednu z nasledujúcich štyroch možností: červené víno, voda plus tablety hroznového extraktu, voda a polovičná dávka tabliet vínneho extraktu alebo voda plus placebo počas štyroch týždňov. Zistilo sa, že pitie vína má za následok 11- až 16-percentný nárast HDL cholesterolu, ale v ostatných skupinách nedošlo k tomuto výsledku. Iné štúdie ukázali, že červené víno výrazne znižuje LDL („zlý“ cholesterol)," dodáva Dr. Leeová a pokračuje, že mierne pitie alkoholu pomáha predchádzať ateroskleróze (hromadeniu tukových plátov v tepnách), pravdepodobne preto, že alkohol zvyšuje rýchlosť transportu apolipoproteínov, teda bielkovín, ktoré transportujú tuk z čriev.

Ďalšie zložky vo varenom víne

Vo varenom víne sa nachádzajú aj iné suroviny, ktoré sú prospešné pre kardiovaskulárne zdravie:

  • Škorica obsahuje cinnamaldehyd, ktorý je silným vazodilatátorom
  • Vitamín C, ktorý sa nachádza vo veľkých množstvách v pomarančoch a citrónoch, je silným antioxidantom a uľahčuje účinky oxidu dusnatého na endotel, ktorý spôsobuje vazodilatáciu.
  • Zázvor pôsobí ako prírodný blokátor vápnika, uvoľňuje hladké svalstvo v stenách krvných ciev a spôsobuje dilatáciu krvných ciev.
  • Klinčeky obsahujú eugenol, o ktorom sa predpokladá, že má protirakovinové vlastnosti. Tiež obsahujú nigericín, ktorý môže zlepšiť príjem a metabolizmus glukózy.
  • Badián je bylina, ktorá sa po stáročia používa ako čínska medicína. Je to silný antioxidant a má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti.

Koľko?

Má to však jeden háčik. Varené víno obsahuje alkohol a nadmerné pitie alkoholu má vážne dlhodobé zdravotné následky. Ak chcete získať zdravotné výhody, varené víno by sa malo piť príležitostne a v malých množstvách.

Odporúčam, aby ste naraz nevypili viac ako 2 x 175 ml pohárov červeného vína. Dávajte si pozor, príp. znížte množstvo, keďže často sa do vareného vína pridáva vodka, brandy alebo iné liehoviny," varuje odborníčka. 

Priveľa alkoholu počas dlhého obdobia zvyšuje riziko mŕtvice, srdcového infarktu, poškodenia mozgu, poškodenia pečene, neurologických problémov a siedmich rôznych typov rakoviny – orofaryngu (ústa), hrtana, pažeráka ( hrdla), pečene, hrubého čreva a konečníka (čreva) a rakoviny prsníka.

Viac o téme: AlkoholPotravinyZdravieCholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9