Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri mozgovej príhode vás nič nemusí bolieť: Skutočné PRÍZNAKY, ktoré upozornia na tento stav

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mozgová príhoda sa zväčša prejavuje funkčnými poruchami, nie silnými bolesťami hlavy. "Samozrejme, krvácavé príhody sa môžu prejavovať silnou bolesťou hlavy až stratou vedomia, ale tých je, našťastie, menšina," doplnil lekár Ján Števlík.

Vysvetlil, že ľudia si často silné bolesti hlavy mylne zamieňajú za mozgovú príhodu.

"Väčšina pacientov s mozgovou príhodou má ischemickú príhodu či príhodu z nedokrvenia, ktoré sa však prejavujú spravidla poruchou funkcie - pacienti nepociťujú bolesť, no napríklad im začnú vypadávať veci z ruky, nevedia niečo povedať a podobne," ozrejmil.

Bolesť na hrudníku nesignalizuje infarkt

Medzi mýty o srdcovo-cievnych ochoreniach podľa odborníka patrí aj to, že každá bolesť na hrudníku je predzvesť infarktu.

Pri mozgovej príhode vás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Často chodia aj mladí ľudia s bodavou bolesťou v ľavej časti hrudníka, ktorú dokážu presne lokalizovať. Tento druh bolesti nikdy nevychádza zo srdca, sú to väčšinou muskuloskeletálne (teda svalovo-chrbticové) problémy, alebo bolesti vyvolané stresom," poznamenal Števlík.

Alkohol bez pozitívnych účinkov

Veľmi častým mýtom je podľa jeho slov aj pozitívny vplyv alkoholu na kardiovaskulárne zdravie. Upozornil, že táto informácia je už dávno vyvrátená a, naopak, je potvrdené, že alkohol zvyšuje výskyt krvácavých mozgových príhod, hypertenzie, porúch srdcového rytmu a mnohých ďalších ochorení.

Viac o téme: SrdceZdraviePrevenciaChorobyMýtus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9