ODPAD z pomarančov do LEKÁRNIČKY: Zníži CHOLESTEROL, krvný tlak a naštartuje metabolizmus!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-02 12:00:00

Vianočné obdobie sa spája nielen so stopami v striebristom snehu či s tónmi Tichej noci. Sviatočnú atmosféru navodzujú aj tradičné chute a vône, ktoré signalizujú, že najkrajšie sviatky roka sú tu. Jedným z nich sú pomaranče, ktorých kôru možno využiť vo svoj prospech!

Niektorí si ešte pamätajú na časy, kedy si museli prejsť nekonečným čakaním v rade, aby dostali chutné ovocie na svoj sviatočný stôl. Dnes je ovocie už také samozrejmé, že sa nad tým vôbec nepozastavujeme. A zatiaľ, čo si mnohí pochutnávajú na šťavnatej a sladkej dužine pomaranča, jeho pozostatky putujú do koša, čo je chyba! 

Čítajte tiež: Je vám stále ZIMA? Za pocitom chladu sa môžu SKRÝVAŤ vážnejšie PROBLÉMY

Pomarančová kôra však obsahuje množstvo esenciálnych olejov, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ako sa píše na timesofindia.indiatimes.com. Okrem toho je bohatá na vlákninu, ktorej má viac ako samotná dužinavitamín C, folát, vitamín B6, vápnik a ďalšie dôležité živiny. Nájdeme v nej množstvo polyfenolov, ktoré majú ochránné účinky pred chorobami. Aby toho nebolo málo, šupky majú protirakovinové vlastnosti vďaka prítomnosti limonénu, prírodnej chemikálie. 

Ako vplýva na ľudský organizmus:

Zlepšuje trávenie

Pomarančová kôra obsahuje pektín, ktorý zabraňuje zápche a zlepšuje trávenie. Pomáha bojovať proti kyslosti a páleniu záhy. Pretože je bohatá na vlákninu, je dobrá pre tráviaci systém.

Posilňuje imunitný systém

Vysoká hladina vitamínu C v pomarančovej kôre ponúka antialergické a protizápalové účinky. Môže pomôcť zabrániť uvoľneniu chemikálie, ktorá môže spôsobiť alergické reakcie. Kôra tiež pomáha pri čistení pľúc, čo zároveň pomáha pri vylučovaní hlienu a bojuje proti nachladnutiu, chrípke a iným ochoreniam dýchacích ciest. 

Dobrá pre srdce

Pomarančové šupky sú bohaté na flavonoidy, hesperidín a polymetoxyflavóny. V štúdiách na zvieratách sa preukázalo, že znižujú vysoký krvný tlak a cholesterol. Majú tiež protizápalové vlastnosti, ktoré napomáhajú zdravému fungovaniu srdca.

Pomáha predchádzať rakovine

Flavonoidy v pomarančových šupkách majú množstvo protirakovinových účinkov. Okrem toho prekypujú antioxidačnými zlúčeninami, ktoré pomáhajú pri prevencii chronických chorôb, ako je rakovina.

Pomoc pri chudnutí

Pomarančová kôra, plná vlákniny, je vhodná na zasýtenie. Podporuje spaľovanie tukov vďaka obsahu vitamínu C. Pripravte si bylinkový čaj z čerstvej citrónovej kôry a vody. Je to jeden z najlepších spôsobov redukcie hmotnosti.

Zrýchľuje metabolizmus

Pomarančové šupky pomáhajú zvyšovať váš metabolizmus a zlepšujú energiu a vytrvalosť. Konzumácia čaju z pomarančovej kôry je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zvýšiť metabolizmus.

Zlepšuje zdravie ústnej dutiny

Pomarančová kôra je dôležitou zložkou pre zdravie ústnej dutiny. Pomáha odstraňovať žlté stopy zo zubov a lieči zápach z úst. Pred nočným spánkom si pomaly pretrite zuby pomarančovou kôrou. Nechajte pôsobiť cez noc. Ráno si vypláchnite ústa. Tento prostriedok používajte trikrát týždenne, kým nedosiahnete požadované výsledky.

Prospešná pre pokožku

Pomarančovú kôru rozdrvte a použite ako peeling na zdravo žiariacu pokožku. Je nabitá vitamínom C, ktorý pomáha pri odlupovaní pokožky a pomáha vysušovať akné, čím zlepšuje celkový vzhľad pokožky. Citrónová kôra je tiež dobre známa pre svoje výhody proti starnutiu. Obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia vašu pokožku pred voľnými radikálmi.

Ako ju jesť?

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si dať pomarančovú kôru na tanier, je nastrúhať ju a pridať do šalátov, dresingov, jogurtov, čajov, zeleniny a dusených pokrmov.

Kôru môžete tiež vysušiť a rozdrviť na práškovú formu, ktorou si môžete posypať rôzne potraviny. Kandizovanú kôru z pomaranča je možné tiež vyrobiť a použiť na ozdobenie dezertov, dipov a čokoládových jedál. Môže sa zaliať olivovým olejom, čo bolo ideálne na šaláty alebo zeleninu. 

Pozor však na stráviteľnosť šupky, ktorá môže byť problém. Rozdrvte ju radšej na menšie kúsky. Môžete ju pridať do ovsených vločiek, jogurtu alebo smoothies. Kôra dodá vášmu jedlu ďalšie výživné látky a vlákninu. Dôležité je však použiť kôru z organických pomarančov a dôkladne ju potom umyť. 

Recept na čaj

Nechajte kôru z pomarančov vysušiť. Následne ju rozdrvte na prášok a pridajte do čaju. Nielenže nápoj krásne prevonia, ale je to aj silný a účinný bojovník proti nachladnutiu i chrípke.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie pomaranče pomarančová kôra Vianoce

2020-12-02 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia