Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zásobte sa týmto občerstvením: Zelenina, ktorá vám vráti POSTAVU po Vianociach!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podceňovaná a pritom tak všestranná zelenina! Doteraz ste ju prehliadali, no po vianočných sviatkoch príde vhod! Ide o skvelé občerstvenie s vysokým obsahom živín, ktoré si zaslúži miesto v akomkoľvek diétnom pláne na chudnutie.

Výhody jeho konzumácie siahajú oveľa ďaleko za hranice chudnutia. Jedna štúdia odhalila, že antioxidanty v zeleri zlepšujú zdravie srdca tým, že znižujú vysoký krvný tlak a pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Iný výskum poukázal na to, že má protizápalové vlastnosti a pomáha minimalizovať riziko vzniku rakoviny, píše sa na eatthis.com.

Zeler je bohatým zdrojom živín, vitamínov a minerálov. Jedna stredná stonka obsahuje približne 23 kalórií.

„Má tiež vysoký obsah vody a je výborným zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá vás zasýti na dlhší čas a vy sa vyhnete prejedaniu sa,“ konštatovala registrovaná dietologička Destini Moodyová.

Zeler možno pridať do polievok, smoothies, šalátov, alebo stonky namáčať do hummusu. Prečo by nemal chýbať na vašom tanieri hlavne v období Vianoc?

1. Má nízky obsah kalórií

Zeler je zelenina vhodná na chudnutie predovšetkým vďaka svojmu neuveriteľne nízkemu obsahu kalórií. Uspokojí vaše chute a vy si na ňom pochrumkáte bez toho, aby ste sabotovali svoje snahy o chudnutie. Je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí chcú zhodiť nadbytočné kilá. To sa bude hodiť po vianočných sviatkoch. 

2. Ide o zdravé občerstvenie

Prirodzená chrumkavá chuť zeleru zo zeleniny robí uspokojivú alternatívu k menej zdravým maškrtám, ako sú hranolky alebo sladké pochúťky.

„Vzhľadom na nízky obsah kalórií, je to skvelá náhrada za občerstvenie, ktoré môže mať vyššiu kalorickú hodnotu, ako sú napríklad granolové tyčinky alebo zemiakové lupienky," vysvetlila Moodyová.

3. Poriadne zasýti

Vysoký obsah vody a vlákniny v zeleri zväčšuje objem jedla bez pridania ďalších kalórií. To znamená, že si môžete vychutnať väčšie porcie a budete sa cítiť sýto.

Zásobte sa týmto občerstvením:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pridajte zeler do jedál, ako sú polievky, dusené mäso a šaláty," radí Moodyová.

Podľa nej tak do svojho jedálnička pridáte nízkokalorické a uspokojivé pokrmy, vhodné pri chudnutí.

4. Má vysoký obsah vlákniny

Vláknina zasýti na dlhší čas a zlepšuje trávenie.

„Zeler sa skladá z tvrdých malých vlákien, ktoré sa nestrávia rýchlo," vysvetlila Moodyová.

Ide o dobrú správu pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, pretože to spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo znamená, že zostanere dlhšie plní a nebudete sa prejedať počas dňa. Vláknina je veľmi zdravá, po období plnom sladkých a mastných jedál sa určite hodí zvýšiť jej príjem. 

5. Udržuje telo hydratované

Ak je vaším cieľom schudnúť, je potrebné, aby ste zostali hydratovaní. Vďaka vysokému obsahu vody je zeler fantastickým občerstvením pre tých, ktorí chcú zhodiť nejaké to kilo navyše. Štúdie ukazujú, že telo si môže pomýliť smäd s hladom. Zostať hydratovaní je prvoradé.

„Zelenina s vysokým obsahom vody, ako je zeler, vám dodá potrebnú hydratáciu a zároveň zaženie aj hlad,“ dodala na záver.

Aké sú ďalšie výhody konzumácie zeleru?

  • chudne sa z neho
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • chráni obličky
  • zmierňuje stres
  • podporuje libido
  • chráni kĺby
  • pôsobí ako diuretikum
Viac o téme: ZeleninaZdraviePotravinaZeler
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9