Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je KOLA naozaj dobrá na pokazený ŽALÚDOK? Vedci poznajú odpoveď!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pexels.com)

Mnohí by si na ťažký a ubolený žalúdok dali vychladeného "panáka" domácej pálenky. Skúste ho však nahradiť kolovým nápojom! Hoci sa spája skôr s nagatívnymi účinkami, predsa len môže byť v niečom užitočný.

Pokazí zuby a zaťaží telo väčším množstvom cukru a kalórií. V skutočnosti však ide o účinnú a bezpečnú zbraň na liečbu niektorých žalúdočných blokád, ako potvrdzujú vedci na livescience.com.

Presne tak! Tie korozívne prvky v nealkoholickom nápoji, ktoré opotrebúvajú zubnú sklovinu, sa tiež zdajú byť celkom dobré pri rozpúšťaní nepoddajného, nestráviteľného materiálu, ktorý sa môže hromadiť v žalúdku. 

Prvá pomoc

Vedci preskúmali štúdie o nekonvenčnej liečbe, ktoré boli publikované za posledných 10 rokov. Celkovo sa zaoberali 24 dokumentmi pokrývajúcimi 46 prípadov pacientov so žalúdočnými fytobezoármi, čo sú tvrdé hmoty zložené z nestráviteľných častí ovocia a zeleniny, ako je celulóza. Tieto nahromadenia môžu spôsobiť bolesť a majú tendenciu sa vyvíjať u ľudí, ktorí majú problémy s pohybom potravy cez tráviaci trakt, či už kvôli predchádzajúcej operácii žalúdka alebo inému stavu.

Presne polovici pacientov, ktorí použili kolový nápoj na zmiernenie žalúdočných ťažkostí, pomohla táto sladká limonáda na odstránenie blokády. Pre 19-tich zase fungoval nápoj v kombinácii s inou endoskopickou technikou (ako je mechanická litotrypsia). Len v štyroch prípadoch potrebovali pacienti operáciu na odstránenie prekážky v žalúdku. Tieto čísla znamenajú, že kola má 91,3 percentnú úspešnosť, ako uviedli vedci.

Je KOLA naozaj dobrá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neinvazívna metóda na žalúdok

Na druhej strane, vedci nedokázali presne nevysvetliť, ako nealkoholický nápoj rozpúšťa bezoáry (telesá vytvorené v zažívacom trakte z prehltnutého nestráviteľného materiálu), no pravdepodobne to má niečo spoločné s jeho vysokou kyslosťou. Kola má vďaka svojej kyseline uhličitej a fosforečnej pH 2,6 a podobá sa prirodzenej žalúdočnej kyseline, o ktorej sa predpokladá, že je dôležitá pre trávenie vlákniny. Okrem toho bublinky hydrogénuhličitanu sodného a oxidu uhličitého v nápoji môžu zvýšiť účinok rozpúšťania.

"Požitie koly by malo byť liečebnou voľbou vzhľadom na to, že je potrebných menej endoskopií a príslušenstva a pacienti zostávajú menej v nemocnici," napísali vedci o tejto neinvazívnej metóde. "Okrem toho dostupnosť, nízke náklady, rýchly spôsob účinku, jednoduchosť podávania a bezpečnosť robia z kolového nápoja nákladovo efektívnu terapiu žalúdočných fytobezoárov."

Čo však diabetici alebo iní pacienti, ktorí si musia strážiť cukor a kalorický príjem? Vedci poznamenávajú, že s rovnakým účinkom možno použiť diétnu limonádu alebo kolu s nulovým cukrom.

Viac o téme: ZdravieŽalúdokPrevenciaTrávenieKola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9