Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekár varuje: Prestaňte piť KÁVU, ak pociťujete TIETO 3 príznaky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

Povzbudí a dodá energiu minimálne na celé doobedie. Nie je to s kávou však až také ružové, ako sa zdá. V prípade, ak máte určité problémy, mali by ste zabudnúť na kofeínový nápoj. 

Lekár zdvíha varovný prst pred pitím tohto životabudiča v troch situáciách. To, že môže mať zničujúci vplyv, pokiaľ ide o spánok, je všeobecne známe. Dr Sooj, praktický lekár z Národnej zdravotnej služby (NHS) vo Veľkej Británii a A&E, povedal, že by ste mali piť menej kávy, ak máte problémy so zaspávaním alebo máte úzkosť alebo búšenie srdca, ako infomuje express.co.uk.

Dr Sooj svojim 59 000 sledovateľom na TikTok ďalej odporučil: „Znížte množstvo kávy, ktorú pijete. Ideálne s tým úplne prestať.“

Ako ďalej odborník vysvetlil, káva má dlhý polčas rozpadu a zostáva vo vašom systéme oveľa dlhšie, ako si myslíte. Ak sa v tú noc pokúsite zaspať, pravdepodobne bude stále vo vašom tele, čo zníži kvalitu spánku. 

Pozor na krvný tlak

Pokiaľ ide zase o krvný tlak, NHS hovorí, že pitie viac ako štyroch šálok kávy denne môže zvýšiť vaše hodnoty. Dietologička Victoria Taylorová z British Heart Foundation dodáva, že pre väčšinu ľudí by malo byť primerané množstvo čaju alebo kávy, ktoré predstavuje štyri alebo päť šálok denne, bezpečné pre zdravie srdca.

Lekár varuje: Prestaňte piť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Výskum ukazuje, že táto úroveň príjmu kofeínu by nemala byť škodlivá pre srdce, nemala by ovplyvňovať hladinu cholesterolu alebo srdcový rytmus. Na druhej strane sa ukázalo, že pitie kávy zvyšuje krvný tlak, pričom tento účinok je zvyčajne dočasný a časom sa minimalizuje, ak pravidelne pijete kofeínové nápoje," uvádza odborníčka.

Niektorí sú však citlivejší na kofeín, preto môžu pociťovať búšenie srdca. Ak sa to týka práve vás, potom je rozumné vyhnúť sa kofeínu. Treba však myslieť aj na to, že kofeín sa nachádza nielen v káve, ale aj v niekoľkých iných zdrojoch vrátane čaju, zeleného čaju, energetických nápojov, koly a čokolády.

Aké má výhody? 

Ak ste úplne zdraví a nemáte žiadny zdravotný problém, z kávy získate len benefity! Pomôže vám pri sústredení a koncentrácii, štúdie ukázali tiež fakt, že môže znížiť riziko cukrovky 2. typu, podporuje zdravie srdca a mozgu, podporuje chudnutie a čerešničkou na torte je dlhovekosť.

Viac o téme: KávaZdravieNápojPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9