Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako DLHO vydrží otvorené MLIEKO? Po tomto zistení budete nápoj skladovať INAK

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dátum spotreby je zvyčajne rozhodujúcim faktorom, ktorý ukáže, či mlieko použijete alebo nie. Záleží však aj od toho, kde máte mlieko umiestnené a pri akej teplote.

Hoci je mlieko veľmi obľúbeným nápojom u ľudí všetkých vekových kategórií, je vysoká pravdepodobnosť, že ste ho po otvorní nechali na kuchynskej linke. Zabudli ste naň, takže, kým sa k nemu vrátite, ubehnú hodiny alebo dokonca jeden celý deň. V tejto situácii, aj keď je vaším prvým inštinktom vyhodiť mlieko a predpokladať tak, že sa už pokazilo, zrejme vás napadne: "môžem ho ešte piť?"

Dôležitá je správna teplota

Mlieko sa kazí rýchlejšie, než si uvedomujete, upozorňuje tastingtable.com. Ak ste ten džbán mlieka nechali ráno na pulte a spomenuli ste si naň popoludní, patrí do koša. Podľa amerického Úradu pre výskumné služby (ORS) je najlepšie nenechávať mlieko pri izbovej teplote (zvyčajne medzi 20 a 22 stupňov Celzia) dlhšie ako dve hodiny. Ak žijete na mieste, kde je teplejšie ako 32 stupňov Celzia, máte asi hodinu, kým sa nápoj stane nebezpečným.

Napriek tomu, že mlieko prechádza pasterizáciou, môžu sa v ňom stále zhromažďovať baktérie, keď ho necháte na kuchynskom pulte. Izbová teplota vo vašej kuchyni vytvára ideálne prostredie na to, aby sa týmto baktériám darilo. Po niekoľkých hodinách začne mať mlieko nepríjemný zápach. Po chvíli dostane kyslú chuť, čo signalizuje, že sa pokazilo. Ak ho necháte dostatočne dlho na mieste,  jeho normálna biela farba sa môže zmeniť na chorobne žltkastý odtieň.

Ako DLHO vydrží otvorené
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako bezpečne skladovať mlieko?

Po použití mlieka jednoducho odložte zvyšok späť do chladničky, aby zostalo čerstvé. Podľa ministerstva poľnohospodárstva v Connecticute by vaša chladnička mala mať vždy pod 4 stupne Celzia, aby bolo mlieko v bezpečí. To pomáha spomaliť rast baktérií v mlieku, ako uvádza USDA, predĺži čas, pošas ktorého ho môžete použiť, kým sa pokazí. Len majte na pamäti, že chladenie nezabije baktérie ako pasterizácia – jednoducho zastaví rýchle množenie baktérií a zničenie mlieka v priebehu niekoľkých hodín. Ak správne dodržíte všetky postupy skladovania, podľa USDA máte asi týždeň na to, aby ste celé balenie spotrebovali, kým baktérie nedosiahnu úroveň, kedy je pitie nebezpečné!

Pri ukladaní džbánu späť do chladničky zvážte, kam ho umiestnite. Najlepšie je uchovávať mlieko v najchladnejšej časti chladničky, zvyčajne v dolných poličkách vzadu. Neumiestňujte ho na horné police, a čo je najdôležitejšie, nikdy neskladujte mlieko na poličkách vo dverách. Teplota pri dvierkach môže pri otváraní a zatváraní chladničky výrazne kolísať, aj keď len nakrátko. Je lepšie ponechať si tieto dverové police na suroviny, ktoré sa ľahko nekazia, ako sú napr. koreniny.

Viac o téme: SkladovanieZdravieMliekoPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9