Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NAJLEPŠIE a najhoršie diéty v roku 2024: Ak chcete SCHUDNÚŤ, pozrite sa na víťazov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj tent rok U.S. News & World Report zverejnil zoznam najlepších diét, no spomenuli aj tie najhoršie, ktorým by sa mali ľudia radšej vyhnúť. Ak túžite po novom "ja", toto je rebríček pre vás.

Milióny ľudí na svete vstupujú do nového roka s odhodlaním posunúť určitú oblasť svojho života na novú úroveň. Zvyčajne ide o finančnú stránku, emocionálne, ale hlavne zdravotnú oblasť. 

Približne 52 % dospelých, ktorí sa zúčastnili prieskumu International Food Information Council 2023 Food & Health Survey, potvrdilo, že sa v určitom bode počas posledných 365 dní riadili špecifickým stravovacím vzorcom alebo diétou, píše sa na eatingwell.com. „Diéta“ môže byť skutočne náročná, bez ohľadu na váš cieľ – chudnutie, dlhovekosť, zdravie srdca, zvládanie cukrovky. A napriek ich okázalým sľubom a fotkám "pred" a "po", ktoré môžete vidieť na sociálnych sieťach, takmer všetky módne diéty nefungujú.

Rozhodovanie o tom, ktorú diétu vyskúšať je skutočne náročný proces. Nie ste v tom sami! Správa U.S. News & World Report totiž odhalila zoznam najlepších diét, rebríček, vydávaný každý január.

Preskúmané diéty

Skupina 43 odborníkov, vrátane lekárov, registrovaných dietológov a epidemiológov, opäť pomohla U.S. News & World Report zhodnotiť 30 diét a pomôcť tak ľuďom, aby boli viac informovaní o bezpečnosti stravovania a príp. aby vedeli, od ktorých diét dať ruky preč.  Tento rok porotcovia zvážili niekoľko z nich, následne ich preskúmali a zoradili šesť nových diét, ktoré boli vybrané na základe rastúcej popularity:

  • Dukanova diéta
  • Diéta Herbalife
  • HMR diéta
  • Diéta na základe profilu jednotlivca
  • Diéta, ktorá sa zameriava na celé rastlinné potraviny
  • Vegánska strava

NAJLEPŠIE a najhoršie diéty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rovnako ako neexistuje univerzálny „najlepší“ spôsob cvičenia, podobne je to aj v prípade stravy. Každý človek je iný, takže je to veľmi individuálne. Ako už bolo povedané, odborníci sa zamerali na nasledujúce kritériá:

  • Výživová úplnosť
  • Zdravotné riziká a prínosy
  • Dlhodobá udržateľnosť
  • Efektívnosť založená na dôkazoch

Najlepšia diéta v roku 2024

Už sedem rokov po sebe si stredomorská strava odnáša trofej ako "Najlepšia diéta" vďaka celkovej kvalite stravy, absencii obmedzení a dlhodobej udržateľnosti. Stredomorská strava si tiež odniesla prvé miesto v niekoľkých ďalších kategóriách, vrátane "Najlepšej diéty pre diabetikov", "Najlepšej diéty zdravej pre srdce", "Najjednoduchšej diéty", "Najlepšej diéty pre zdravie kostí a kĺbov", "Najlepšej diéty vhodnej pre rodinu" a "Najlepšej diéty pre zdravé stravovanie".

Naložte si na tanier ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, morské plody a zdravé tuky. Ak pijete alkohol, dajte si občas pohár červeného vína. Obmedzte spracované potraviny a pridané cukry. Návyky životného štýlu, ako je zdieľanie jedla s ostatnými a začlenenie aktivity do vášho každodenného života, sú tiež dôležitou súčasťou stredomorskej stravy. 

NAJLEPŠIE a najhoršie diéty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Diéta DASH zameraná na krvný tlak sa tento rok umiestnila na druhom mieste v kategórii "Najlepšia diéta celkovo" a diéta MIND na posilnenie mozgu zaujala 3. miesto.

Najhoršia diéta v roku 2024

Na opačnom konci rebríčku sa ocitli Raw strava, Diéta Herbalife a Dukanova diéta, ktoré boli vybrané ako tri najhoršie diéty roka pre ich obmedzujúci charakter alebo spoliehanie sa na spracované kokteily a tyčinky (sú drahé a taktiež nie sú spôsobom, ako na udržateľné zdravé stravovacie návyky na celý život).

Je niekoľko diét, ktoré majú síce slabé hodnotenie, no získali najvyššie body v určitých kategóriách. Príklad: Keto diéta, ktorá má 25 z 30 vo všeobecnej kategórii, má za následok rýchle krátkodobé zmeny. V dôsledku toho je na vrchole rebríčka "Najlepšia diéta na rýchle chudnutie".

 

Víťazi najlepších diét

Najlepšia diéta pre zdravé stravovanie: Stredomorská strava
Najjednoduchšia diéta: Stredomorská strava
Najlepšia diéta pre zdravé srdce: Stredomorská strava
Najlepšia diéta na chudnutie: WeightWatchers (WW) diéta
Najlepší diétny program: WeightWatchers (WW) diéta
Najlepšia diéta na rýchle chudnutie: Keto diéta
Najlepšia diéta vhodná pre rodinu: Stredomorská strava
Najlepšia diabetická diéta: Stredomorská strava
Najlepšia rastlinná strava: Flexitariánska strava
Najlepšia strava pre zdravie kostí a kĺbov: Stredomorská strava

Viac o téme: StravovaniePrevenciaRebríčekDiéty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9