Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

3 situácie, kedy by ste si za žiadnych okolností NEMALI umývať zuby: HYGIENA ako nepriateľ

(Zdroj: gettyimages.com)

Čistiť si zuby dvakrát denne je známym pravidlom, ktoré nevzniklo len tak. Odporúčajú ho odborníci pre zdravý chrup. Nie vždy však zubná kefka a pasta pomôžu.

Niekedy môžu spôsobiť viac škody než úžitku. Upozorňuje na to londýnska zubárka Dr Shaadi Manouchehriová, podľa ktorej existujú prípady, kedy by ste si zuby nemali čistiť. Varovala, že používanie zubnej kefky hneď po raňajkách, po zvracaní alebo po jedení sladkostí by mohlo zničiť zubnú sklovinu, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Hoci si zrejme budete chcieť čo najskôr vyčistiť ústa po nepríjemnej črevnej chrípke, môže to situáciu ešte viac zhoršiť.

"Obsah žalúdka je extrémne kyslý a ústa sú vo veľmi kyslom stave, takže, ak si vyčistíte zuby ihneď po tom, opotrebujete si sklovinu," povedala doktorka Manouchehri vo videu na Instagrame, ktoré zdieľalo 19 000 sledovateľov.

Zničí povrch zuba

Ústa sú kyslé taktiež po jedle. Je to kvôli tvorbe kyseliny, ku ktorej dochádza vtedy, keď baktérie vo vašich ústach rozkladajú cukor v potravinách. Táto kyselina rozpúšťa povrch zuba, čo je prvé štádium zubného kazu. Preto čistenie zubov hneď po raňajkách nie je dobrý nápad.

„Keď ste práve jedli, ústa sú vo veľmi kyslom stave. Ak si čistíte zuby, natierate si zub touto kyselinou,  čim ich opotrebujete a prídu tak o minerály,“ tvrdí oborníčka.

Podobne je to aj v tom prípade, ak ste si pochutnali na sladkostiach. Ak ste siahli po zubnej kefke hneď po tom, riskujete vznik zubného kazu, pretože kyselina sa rozotiera okolo úst. Aby ste tomu zabránili, mali by ste po sladkostiach počkať aspoň hodinu, kým si umyjete zuby, tvrdí Dr Manouchehri.

"Keď ste práve zjedli sladkosti, v ústach je kyselina, ktorá sa trie o zuby a ničí sklovinu," objasňuje doktorka. 

Ako dochádza k zubnému kazu? 

Sladké jedlo a nápoje sú podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) hlavnou príčinou zubného kazu. Ten môže byť spôsobený nahromadením lepkavej vrstvy baktérií nazývanej plak. Postupom času táto baktéria poškodí povrch vašich zubov, na zube sa objavia diery a biele, hnedé alebo čierne škvrny. Medzi ďalšie príznaky zubného kazu patrí bolesť zubov a ostrá bolesť v zube pri jedení alebo pití teplých, studených alebo sladkých nápojov či jedál.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaČistenie zubovústna hygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9