Tajomstvo, ktoré ocenia nielen gazdiné! Najlepšie na tom je, že potrebujete len jednu potravinu, ktorá vädnúcej koreňovej zelenine "vdýchne" nový život.
Každý to už zažil. Siahli ste do špajze alebo chladničky po chutnú zeleninu, aby ste z nej spravili vývar alebo inú polievku, ktorá by vás postavila na nohy. Má to však jeden háčik. Vytiahli ste smutne vvyzerajúci zväzok koreňovej zeleniny, ktorý už zažil lepšie časy. Zvädnuté, pokrčené až nechutné kúsky zeleniny sa môžu zdať ako predurčené do kompostovacieho koša. Ale predtým, ako sa s nimi rozlúčite, zvážte kuchynský trik, ktorý dokáže zázraky: ľadový kúpeľ s plátkom zemiaku, informuje tastingtable.com.
Zmena vďaka škrobu
Dôvod, prečo je obyčasjný bežný nakrájaný zemiak v ľadovej vode kľúčom k oživeniu vašej koreňovej zeleniny, spočíva v škrobe, ktorého majú zemiaky veľké množstvo. Je to všetko o osmóze, čo je proces, pri ktorom sa voda pohybuje z oblastí s nižšou koncentráciou rozpustenej látky do oblastí s vyššou koncentráciou rozpustenej látky. V tomto prípade krájaný zemiak pôsobí ako prírodný zdroj škrobu a vytvára vyššiu koncentráciu rozpustenej látky v ľadovom vodnom kúpeli.
Aké kroky by ste teda mali podniknúť? Začnite krájaním zemiaku na kolieska. Potom nakrájaný zemiak aj zvädnutú koreňovú zeleninu ponorte do misky s ľadovou vodou. Keď zelenina nasiakne do seba vodu, škrob zo zemiakov podporí osmózu a spôsobí nasávanie vlhkosti späť do bezvládnych koreňov. V priebehu niekoľkých hodín uvidíte pozoruhodnú premenu. Tá predtým neživá mrkva, paštrnák a repa zrazu nakypria a znovu získajú svoju chrumkavosť a živosť.