Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

RECEPTY, ktoré zaberú do niekoľkých DNÍ: Zlikvidujte PLESNE na nechtoch bez lekárne!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nejde len o estetický problém. Pleseň na nechtoch vie poriadne znepríjemniť život. Zbaviť sa jej totiž niekedy trvá dlhší čas. Našťastie existujú prírodné prostriedky, ktoré s ňou zatočia.

Onychomykóza je najčastejšie infekčné ochorenie nechtov, ktoré sa prejavuje bielymi, alebo žltými škvrnami. Za toto ochorenie môžu premnožené kvasinky, plesne aj huby, píše sa na steptohealth.com. Objaviť sa môžu na rukách, no najčastejšie na nohách. Postihnuté nechty sú oslabené a majú sklon k lámavosti. Niekedy zmenia štruktúru, zhrubnú a dokonca môžu nepríjemne bolieť. Častejšie postihujú starších ľudí, keďže vekom nechty starnú a strácajú na sile a pevnosti.

Najčastejšie faktory, ktoré zvyšujú riziko plesní nechtov:

  • slabý krvný obeh
  • oslabený imunitný systém
  • vlhké a verejné priestory, ako sú bazény, telocvične alebo sprchy
  • nevhodná obuv
  • nadmerné potenie
  • cukrovka
  • neštandardne tvarovaný necht
  • poranenia kože
  • ponožky zo syntetického materiálu

Najčastejšie symptómy infekcie nechtov

  • zhrubnutie
  • krehkosť, lámavosť
  • zmeny farby
  • nepríjemný zápach

RECEPTY, ktoré zaberú do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V lekárňach nájdeme množstvo medikamentov, ktoré sú určené na zbavenie sa nechtovej plesne, no existuje aj prírodná liečba, ktorá zaberá rovnako. Nemusíte chodiť ani do obchodu. Postačia vám aj produkty, ktoré bežne nájdete v kuchyni.

1. Jablčný ocot

Jablčný ocot je jedným z najlepších spojencov v boji proti plesniam na nechtoch. Je to vďaka obsahu organických kyselín, ktoré zabraňujú rastu húb. Jediné, čo musíte urobiť, je namočiť vatový tampón do jablčného octu a priložiť ho na postihnutý necht. Potom ho previažte obväzom a nechajte pôsobiť celú noc. Robte to dovtedy, kým neuvidíte zlepšenie.

2. Esenciálny čajovníkový olej

Esenciálny čajovníkový olej je známy svojimi antibakteriálnymi a protiplesňovými vlastnosťami. Je skvelým bojovníkom proti plesni na nechtoch rúk aj nôh. Naneste 2 alebo 3 kvapky oleja na postihnutý necht a vtierajte, kým sa úplne nevstrebe. Tento proces opakujte 2-krát denne, kým infekcia nezmizne.

RECEPTY, ktoré zaberú do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Cesnak

Zlúčeniny v cesnaku odstraňujú žltkastý alebo škvrnitý vzhľad a zanechávajú zdravší necht. Nasekajte strúčik surového cesnaku a aplikujte ho na necht postihnutý plesňou. Previažte obväzom a nechajte ho pôsobiť aspoň 45 minút. Potom zmyte teplou vodou.

4. Citrónová šťava

Živiny a kyseliny, ktoré sa nachádzajú v citrónovej šťave, chránia nechty pred tvorbou plesní. Ak ich už napadne, postačí, keď odšťavíte čerstvý citrón a šťavu nanesiete na postihnuté nechty. Počkajte, kým sa nevstrebe a potom si ruky, či nohy opláchnite vodou. Opakujte 2-krát denne.

 

5. Oreganový olej

Výťažky, ktoré sa nachádzajú v esenciálnom oreganovom oleji, majú protiplesňové vlastnosti. Okrem toho, že ochráni necht pred plesňou, dodá mu zdravý vzhľad. Ak vaše nechty napadne pleseň, naneste na ne 3 kvapky oreganového oleja.Vmasírujte ho, aby ho necht úplne absorboval a nechajte zaschnúť.

Viac o téme: PleseňZdravieNechty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9