Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako sa dostať z OPICE po silvestrovskej noci? Ruky preč od TÝCHTO bežných liekov, poškodia pečeň!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Lieky na bolesť by mali byť úplne poslednou možnosťou, ak nič nezaberá a vy sa neviete dostať z "opice". Môžu totiž celú situáciu ešte viac sťažiť, ba až zhoršiť.

Kombinácia liekov a alkoholu v tele by mohla viesť k poškodeniu pečene! Varuje pred tým odborník, ktorý zároveň upozorňuje na aktuálne obdobie plné večierkov a blížiacej sa silvestrovskej noci. Silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť a dehydratácia sú jasným znamením toho, že ste to prehnali s alkoholom. Ako to však napraviť?

Radšej ibuprofén

Hoci neexistujú žiadne tabletky priamo na "opicu", mnohí sa spoliehajú na lieky proti bolesti ako na rýchlu úľavu od symptómov. Lekárnik Abbas Kanani však upozorňuje, že by to mohlo spôsobiť viac škody ako úžitku, informuje express.co.uk. Ak však po nich chcete siahnuť, na bolesť hlavy je lepší ibuprofén namiesto paracetamolu. 

"Paracetamol môže potenciálne interagovať s alkoholom a zvýšiť riziko poškodenia pečene," potvrdzuje odborník.

Jed pre orgán

Predávkovanie paracetamolom je hlavnou príčinou zlyhania spomínaného orgánu. Pridáva sa k nemu British Liver Trust, ktorý hovorí, že „paracetamol vo veľkých množstvách je toxický pre pečeň“. Národná zdravotná služba (NHS) však uvádza, že užívanie tohto liečiva po vypití „mierneho“ množstva alkoholu je vo všeobecnosti bezpečné.

Ako sa dostať z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Paracetamol by sa mal používať opatrne, ak máte určité zdravotné ťažkosti, ako sú problémy s pečeňou," hovorí Health Body.

Ako sa vyhnúť bolestiam hlavy?

Ak máte "opicu", najideálnejšie je urobiť jednu vec. Tá jediná zaberá. Nepiť vôbec alkohol. A keď neviete odolať, dávajte si pozor na to, koľko si toho nalejete do poháriku. 

"Mali by ste vypiť len také množstvo, s akým sa dokáže vyrovnať vaše telo. Ak si nie ste istí, koľko to je, buďte opatrní," radí Dr. Abbas.

Dôležité je aj to, čo jete pred pitím alebo počas neho. Abbás varoval pred „pitím na lačný žalúdok“.

Zjedzte jedlo, ktoré obsahuje sacharidy, ako sú cestoviny alebo ryža, príp. tuky skôr ako začnete piť, pretože to pomôže spomaliť vstrebávanie alkoholu do vášho tela,“ dodal.

Medzi každým alkoholickým nápojom je vždy dobré piť vodu alebo neperlivé nealkoholické nápoje. Odpusťte si však šumivé nápoje, ktoré urýchľujú vstrebávanie alkoholu do tela. Plný žalúdok taktiež pomôže spomaliť to, koľko alkoholu celkovo vypijete. 

Viac o téme: AlkoholOpicaLiekyParacetamol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9