Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NEPODCEŇUJTE oddych: Menej spánku len o pár MINÚT povedie k chronickej chorobe!

(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa jednej štúdie strata len 90 minút spánku za noc môže zvýšiť riziko cukrovky 2. typu u nežnejšieho pohlavia. Týka sa to predovšetkým žien, ktoré si prešli menopauzou.

Práve u nich má nedostatočný oddych najvýraznejšie účinky a zvyšuje inzulínovú rezistenciu, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Odborníci sa domnievajú, že nedostatok spánku môže zvýšiť stres v bunkách produkujúcich inzulín, čo spôsobí ich zlyhanie. To môže vystaviť ženy väčšiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu, pri ktorom je hladina cukru v krvi príliš vysoká. Zistenia sú prvé, ktoré ukazujú, že mierny deficit spánku počas šiestich týždňov spôsobuje v tele zmeny, ktoré zvyšujú riziko vzniku tohto stavu.

Zvýšenie až o 20 percent

Štúdia sa zamjerala na ženy vzhľadom na predpoklad, že zlý spánok má u nich väčší dopad na kardiometabolické zdravie ako u mužov. Vedci skúmali 38 žien vrátane 11 po menopauze s intervalom spánku aspoň sedem hodín každú noc. Monitorovali ich šesť týždňov, pričom analyzovali hladiny inzulínu, glukózy a telesného tuku. Neskôr im nariadili skrátiť dobu spánku na 6 hodín počas šiestich týždňov.

 

Ukázalo sa, že obmedzenie spánku zvýšilo hladiny inzulínu nalačno celkovo o viac ako 12 percent a o viac ako 15 percent u žien pred menopauzou. Podľa zistení publikovaných v Diabetes Care sa inzulínová rezistencia celkovo zvýšila takmer o 15 percent a o viac ako 20 percent u žien po menopauze.

Vedúca štúdie Marie Pierre St-Ongeová z Kolumbijskej univerzity dodala, čo za tým môže byť: „Ženy sú počas života vystavené rôznym stresom, ktoré obmedzujú ich spánok. Dôsledkom sú pôrody, menopauza a výchova detí. Po dlhšom čase môže stres na bunkách, ktoré produkujú inzulín, spôsobiť ich zlyhanie, čo môže viesť k cukrovke 2 typu. Dostatok spánku môže viesť k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi i k zníženiu cukrovky 2 typu, hlavne u žien po menopauze.“

Viac o téme: ZdravieSpánokInzulínCukrovkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9