Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skryté ZNAKY, že VIANOCE zaťažili vaše SRDCE: Odborník varuje pred týmito signálmi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kardiológ z nemocnice Wellington Dr Oliver Guttmann upozorňuje, že vianočné sviatky nie sú len obdobím radosti a pokoja. U mnohých ide o pravý opak. Odborník načrtol prvé známky toho, že sviatočné obdobie zaťažilo vaše srdce, a ako to napraviť!

Hoci hodovanie ustáva a v tom čase sa to zdal dobrý nápad, ako si užiť Vianoce, telo môže trpieť. Ak sa k tomu pridá alkohol, málo pohybu a veľa stresu s prípravou štedrovečerného stola a taktiež predvianočný zhon, je jasné, že sviatky môžu mať aj negatívne účinky. Tie možno spoznať na najdôležitejšom telesnom orgáne - na srdci, ako sa píše na express.co.uk.

Daň, ktorá sa prejaví na srdci

Ako varuje Dr. Guttmann, zaťažené srdce možno spoznať hlavne zvýšenou únavou a stresom. Stres je spojený s uvoľňovaním hormónov, ktoré môžu ovplyvniť dôležitý orgán a potenciálne prispieť k zvýšeniu krvného tlaku a srdcovej frekvencie.

Nadmerné požívanie sviatočných jedál a nápojov, často bohatých na cukor, tuky a soľ, môže mať taktiež dôsledky na zdravie srdca. Nadmerná konzumácia ťažkých potravín a alkoholu počas sviatkov môže prispieť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a ďalším rizikovým faktorom spojeným so srdcovými chorobami. Okrem toho aj zmeny spánku v dôsledku večierkov alebo zvýšeného stresu môžu negatívne ovplyvniť zdravie orgánu.

Skryté ZNAKY, že VIANOCE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Uvedomenie si týchto znakov, prijatie opatrení na zvládanie stresu, udržiavanie zdravého stravovania a uprednostnenie spánku môže pomôcť zmierniť záťaž, ktorú môže dovolenková sezóna vyvolať. Ak teda spozorujete na sebe nepravidelný srdcový rytmus alebo zistíte, že máte zvýšený krvný tlak, tieto príznaky môžu naznačovať daň na vašom srdci. Ak pretrvávajú, je dôležité, aby ste zašli za svojím lekárom.

Ako sa z toho dostať?

Zvýšené nároky a potenciálny stres majú vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Pociťujete bolesť na hrudníku? Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Pomôžu techniky na zvládanie stresu, ako je napr. meditácia. 

Dbať na sviatočný výber jedál je dôležité, oplatí sa staviť na ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky, aby ste podporili zdravie svojho srdca. Hoci sa to ľahko povie a Vianoce sú zvyčajne obdobím, kedy idú pravidlá zdravého stravovania bokom, skúste zaradiť čo najskôr do svojej rutiny zvýšenú fyzickú aktivitu.

Stačí i svižná prechádzka okolo domu! Veľa spite, oddychujte a po vianočnom období zvážte zavedenie zmien životného štýlu. Pravidelné cvičenie, uprednostnenie výživných jedál a minimalizovanie príjmu alkoholu môže byť skvelým štartom nielen do nového roka i začiatkom cesty, vedúcej k pevnému zdraviu. 

Viac o téme: SrdceZdravieChorobyVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9