Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nevinné SVRBENIE v tejto oblasti tela vás môže dohnať k LEKÁROVI: Z banality vážny PROBLÉM!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci pocit svrbenia je častokrát veľmi nepríjemný, zaženiete ho v priebehu pár sekúnd. Stačí sa poškriabať. Ak sa to však deje pravidelne, nestačí nad tým len mávnuť rukou.

Ak vás svrbí koža v okolí členkov, zrejme je za tým suchá koža alebo iné kožné problémy či alergie. Certifikovaný dermatológ Bruce Robinson uvádza najčastejšie príčiny svrbenia, ako ich liečiť a kedy treba navštíviť lekára, píše sa na livestrong.com.

 

1. Bodnutie hmyzom

Je jedným z najbežnejších dôvodov svrbenia členkov, najmä v letnom období. 

Hmyz pri uštipnutí vstrekuje do kože sliny, aby rozložil bielkoviny a extrahoval krv," hovorí doktor Robinson. "To spôsobuje zápalovú reakciu, ktorá vyvoláva opuch, svrbenie a niekedy aj pľuzgiere." 

Väčšina uhryznutí je neškodná, pričom najhorším príznakom je niekoľkodňové svrbenie. Niektoré druhy hmyzu, často v závislosti od toho, kde žijete, môže šíriť škodlivé choroby, ako je lymská borelióza a malária, podľa asociácie American Academy of Dermatology Association (AAD).

Aby ste predišli uhryznutiu hmyzom, AAD odporúča:

  • Používajte repelent proti hmyzu
  • Noste dlhé rukávy a nohavice, aby ste zakryli čo najviac kože
  • Použite sieťky na posteľ

Ako to napraviť?

Svrbenie spôsobené uštipnutím možno zmierniť krémom proti svrbeniu alebo voľne predajným perorálnym antihistaminikom, ktorý podľa doktora Robinsona znižuje opuch a bolesť. Pomôže taktiež prikladanie ľadu na postihnuté miesto.

Nevinné SVRBENIE v tejto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Pokožka je suchá

Nikto nie je imúnny voči suchej pokožke, najmä vtedy, keď je vonku zima. Je to preto, že suchý zimný vzduch môže odobrať vlhkosť z pokožky.

"Nižšia vlhkosť a chladnejší vzduch vedie k úniku vody, čo spôsobuje vysušenie pokožky," hovorí doktor."To spôsobuje pocit svrbenia.”

Podľa AAD je suchá koža bežnejšia u niektorých ľudí, vrátane:

  • Dospelých vo veku 40 rokov a starších
  • Ľudí s nedostatkom vitamínov
  • Ľudí žijúcich s chronickými ochoreniami, ako je cukrovka, ochorenie štítnej žľazy a ochorenie obličiek

Podľa AAD pokožka sa stáva suchšou taktiež kvôli každodenným činnostiam, ako je horúce sprchovanie, používanie drsných mydiel alebo čistiacich prostriedkov a užívanie určitých liekov. Ak vás v noci svrbia členky, môže to byť spôsobené tým, že vaša pokožka v noci stráca viac vlhkosti, podľa Cleveland Clinic.

Ako to napraviť?

Telové mlieko sa zdá byť zrejmou odpoveďou, pokiaľ ide o prostriedky na suchú pokožku, ale je dôležité používať správny produkt na jej zvlhčenie.

"Mlieka sú najmenej hydratačné, krémy sú tak trochu uprostred a potom sú tu najúčinnejšie produkty, teda masti či vazelína,” hovorí o rozdieloch Robinson. 

3. Máte ekzém

Kožné ochorenia, ako je ekzém, tiež známy ako atopická dermatitída, môžu podľa Cleveland Clinic spôsobiť škvrny suchej, zapálenej a svrbiacej kože po celom tele – vrátane členkov. Niektorí ľudia sú geneticky predisponovaní k tomuto chronickému problému, ako hovorí doktor, a zatiaľ čo väčšina sa s tým stretáva v detstve, ekzém hrozí aj v dospelosti.

Nevinné SVRBENIE v tejto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ekzém na členkoch môže spôsobiť ďalšie príznaky, vrátane:

  • Kožnej vyrážky
  • Popraskanej kože
  • Hrbolčekov na koži
  • Šupinatej koži
  • Opuchu

Ekzém môže vzniknúť aj v chladnom, suchom počasí alebo, keď príde pokožka do kontaktu s určitými tkaninami, výrobkami na starostlivosť o pokožku a dokonca aj vplyvom stresu.

Ako to napraviť?

"Aplikujte dobrý zvlhčovač na ekzém, aby ste uzavreli všetky otvory v koži," radí doktor. "To pomáha udržať vlhkosť. Tiež by ste sa mali snažiť držať ďalej od dráždivých látok, ako je vlna a kašmír. Čím viac bavlny, tým lepšie (najmä okolo členkov), pretože tá nemá tendenciu spôsobovať podráždenie.”

4. Trpíte kontaktnou dermatitídou

Kontaktná dermatitída alebo kontaktný ekzém sú spôsobené priamym kontaktom niečoho, čo dráždi pokožku, čím tak pôsobí na ňu agresívne.

"Telo môže zareagovať na dráždivú látku, ako je jedovatý brečtan, parfum alebo niektoré šperky, a vyvolá reakciu," zdôrazňuje odborník.

Najmä vyrážky na členkoch môžu pochádzať zo šperkov na členkoch alebo jedovatého brečtanu. Môžete mať aj alergickú kontaktnú dermatitídu, alergickú reakciu na niečo iné, čo sa dotklo vašej pokožky.

Prečo sa to však deje a svrbí vás pokožka? Vaše telo produkuje chemikáliu nazývanú histamín v reakcii na dráždivú látku. Táto látka spôsobuje svrbenie a opuch, čo sú vedľajšie účinky. Najlepšie teda je zbaviť sa všetkého, čo spôsobuje podráždenie. 

Ako to napraviť?

Na okamžité upokojenie svrbenia je najlepšie použiť niečo studené.

Vložte niekoľko kociek ľadu do vrecka so zipsom a priložte ho na oblasť, aby ste získali okamžitú úľavu. Je to jedna z najstarších foriem anestézie."

Ak si myslíte, že by ste mohli mať závažnú alergickú reakciu, poraďte sa so svojím lekárom. 

5. Máte plesňovú infekciu

Možno ste už počuli o kožných infekciách, ako je lišaj alebo atletická noha. Sú to plesňové infekcie, ktoré môžu spôsobiť vážne svrbenie. Tieto infekcie sa vyskytujú vtedy, keď sa huba dostane do priameho kontaktu s pokožkou. Bežne sa šíria cez uteráky, topánky a ponožky alebo vo vlhkých spoločných priestoroch, ako sú šatne a sauny. Plesňová infekcia kože na členkoch môže podľa Cleveland Clinic spôsobiť vyrážku, olupovanie a občas aj pocit svrbenia alebo pálenia.

Ako to napraviť?

Plesňové infekcie na koži je možné liečiť voľnopredajnými antimykotickými krémami alebo liekmi. Doktor Robinson navrhuje používať produkty so zložkou klotrimazol, čo je antifungálny liek, ktorý sa aplikuje priamo na kožu. Liečba môže trvať až štyri týždne, kým hubu zabije.

Nevinné SVRBENIE v tejto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako zabrániť svrbeniu členkov?

Predíďte svrbeniu členkov pomocou týchto stratégií:

  • Noste ochranný odev. Zakryte si členky, aby ste sa vyhli uhryznutiu hmyzom, jedovatým brečtanom alebo iným dráždivým látkam, ktoré by mohli spôsobiť svrbenie pri priamom dotyku členkov.
  • Hydratujte.‌ Chráňte sa a udržujte vlhkosť vo svojej pokožke každodenným používaním kvalitného hydratačného krému. To môže tiež pomôcť upokojiť príznaky kožných ochorení, ako je ekzém.
  • Vyhnite sa dráždivým látkam.‌ Odstráňte všetky predmety, ktoré dráždia vaše členky a spôsobujú svrbenie. Môžu to byť šperky na členky, voňavé mlieko alebo parfum a určité látky, ako je vlna.
  • Porozprávajte sa so svojím lekárom.‌ Ak užívate určité lieky (alebo používate určitý liečivý krém), o ktorých si myslíte, že spôsobujú svrbenie členkov, poraďte sa s odborníkom.

Kedy navštíviť lekára?

Ak ste sa pokúšali vyliečiť členky masťami, liekmi a zvlhčovačmi bez lekárskeho predpisu, ale zdá sa, že nič nezaberá, je čas navštíviť lekára. Platí to aj vtedy, ak už nepociťujete svrbenie, no objavila sa vám vyrážka na koži.

Podľa Mayo Clinic by ste mali navštíviť odborníka, ak máte:

  • Silné svrbenie, ktoré zasahuje do vašej každodennej rutiny
  • Svrbenie, ktoré sa šíri do celého tela
  • Ďalšie príznaky, ako je strata hmotnosti, horúčka alebo únava
  • Svrbenie, ktoré sa objaví náhle bez vysvetlenia
  • Výrazný opuch jednej nohy, chodidla alebo členku
Viac o téme: ZdraviePrevenciaČlenkySvrbenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9