Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rýchly TEST prezradí, či vás čaká dlhý život: Toto spravte na 10 SEKÚND a dozviete sa pravdu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odhalí viac než len to, či dokážete udržať rovnováhu. Hoci na prvý pohľad ide o triviálny test, ktorý je jednoduchý, vyskúšajte si to na vlastnej koži a potom uvidíte, či to tak naozaj je.

Podľa štúdie, zverejnenej v časopisde British Journal of Sports Medicine, starší ľudia, ktorí dokážu udržať rovnováhu na jednej nohe po dobu 10 sekúnd, majú väčšiu pravdepodobnosť, že prežijú svojich rovesníkov, píše sa na dailymail.co.uk.

 

Brazílski výskumníci požiadali účastníkov vo veku 50 až 70 rokov, aby stáli na jednej nohe 10 sekúnd, pričom druhú mali pokrčenú za prvou a ruky mali vbok. Všetkých 1700 účastníkov vedci sledovali sedem rokov, pričom analýza ukázala, že tí, ktorí nedokázali udržať rovnováhu, mali o 84 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia počas štúdie v porovnaní s tými, ktorí vydržali pár sekúnd na jednej nohe. 

Výskumníci naznačili, že boj s rovnováhou môže byť znakom straty svalovej hmoty. Starší ľudia sú vystavení zvýšenému riziku pádov, ktoré môžu byť smrteľné.

Čím starší, tým menej svalov

Ľudia strácajú svalovú hmotu rýchlosťou približne jedného až dvoch percent ročne, začínajúc vo veku okolo 30 rokov. Vo veku 80 rokov majú približne o polovicu menej svalov ako vo veku 40 rokov. Úbytok svalov zvyšuje riziko nehôd, ako sú pády, ktoré každoročne utrpí 36 miliónov dospelých vo veku 65 rokov a viac v USA. Približne 32 000 úmrtí je spôsobených priamo pádmi ročne, ale v niektorých prípadoch môžu komplikácie z pádu nakoniec viesť k smrti.

Štúdie naznačujú, že ľudia vo veku 80 a viac rokov, ktorí utrpia pády, majú viac ako dvojnásobnú pravdepodobnosť úmrtia do roka v porovnaní s ich rovesníkmi, ktorí nemali nehodu.

Rýchly TEST prezradí, či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky štúdie

Účastníci štúdie pod vedením Kliniky pohybovej medicíny CLINIMEX v Rio de Janeiro mali v priemere 61 rokov, nadváhu a 68 percent tvorili muži. Každý z nich na začiatku štúdie podstúpil 10-sekundový test, ktorý odhalil, že 348 účastníkov, teda jeden z piatich (20 percent), nedokázalo úspešne stáť na jednej nohe celých desať sekúnd. Vo veku 51 až 55 rokov bol podiel tých, ktorí nevedeli udržať rovnováhu, nižší, a to 4,7 percenta. Medzi dospelými vo veku 70 rokov a staršími viac ako polovica - alebo 53 percent - nemohla dokončiť test rovnováhy.

Po úvodnom teste boli účastníci sledovaní v priemere sedem rokov — v období od roku 2009 do roku 2020. Celkovo 123 zomrelo - alebo 7,2 percenta - so 4,6 percentami úmrtí v skupine, ktorá vedela udržať rovnováhu v porovnaní so 17,5 percentami v skupine, ktorá toho nebola schopná.

Choroby srdca a rakovina boli najčastejšími príčinami smrti medzi zosnulými zo štúdie, spolu predstavovali asi 60 percent. Medzi ďalšie zdokumentované príčiny patrili dýchacie problémy a Covid.

Čo robiť, aby ste nestratili svaly a silu? 

„Starnutie je spojené s progresívnym poklesom fyzickej zdatnosti a znížením alebo zhoršením aeróbnej a neaeróbnej kondície, vrátane svalovej sily, flexibility, rovnováhy a zloženia tela. Je tiež známe, že kombinácia sarkopenickej obezity a straty flexibility a rovnováhy sú škodlivé pre celkové zdravie. Toto robí starších dospelých náchylnejších na pády a iné vážne zdravotné následky," potvrdzuje doktor Claudia Arauja.

Sarkopénia je definovaná ako nedobrovoľná strata kostrového svalstva a sily, ktorá súvisí so starnutím. To spôsobuje, že vyššie riziko zranení. Aby sa predišlo tomuto poklesu a zlepšilia sa rovnováhu tela, odborníci odporúčajú silový tréning – dokonca aj vo vyššom veku – na udržanie a dokonca zvýšenie svalovej hmoty. Niektorí odborníci odporúčajú jogu, ktorá pomôže s rovnováhou i flexibilitou.

Pokiaľ ide o celkovú kondíciu, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dospelým, aby sa každý týždeň zúčastnili aspoň 150 minút stredne intenzívnej aeróbnej fyzickej aktivity, ako je plávanie, beh, tenis, bicyklovanie alebo turistika.

Viac o téme: Test NohaRovnováhaKondíciaStarnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9