Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

5 najlepších POTRAVÍN na prirodzenú detoxikáciu tela: Novoročná OČISTA len s týmito jedlami!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak zahrniete tieto potraviny do svojho jedálnička, pomôžete svojmu telu prirodzene sa zbaviť toxínov a optimálne fungovať. Dajte bokom rôzne špeciálne detoxikačné vody, čaje, diéty a tabletky. Prednosť majú prírodné suroviny ako sú ovocie, zelenina či semienka. 

Detoxikačná diéta, často jednoducho nazývaná ako „detox“, sa vzťahuje na krátkodobý diétny zásah určený na odstránenie toxínov z tela. Detoxikácia môže zahŕňať obdobie pôstu, po ktorom nasleduje prísna diéta s ovocím, zeleninou, ovocnými šťavamia vodou. Niektoré detoxikačné diéty obsahujú aj čaje, doplnky a čistiace prostriedky na podporu procesu detoxikácie. Primárnym cieľom detoxikácie je stimulovať pečeň, aby vyhnala toxíny z tela, zlepšiť krvný obeh a poskytnúť základné živiny pre celkové zdravie, píše sa na eatthis.com.

Aj keď tieto diéty môžu znieť lákavo, pravdou je, že naše telá už sú vybavené prirodzeným detoxikačným systémom, ktorý zahŕňa orgány ako pečeň, obličky, kožu a tráviaci systém, čo vyvoláva otázku, či sa vôbec oplatí robiť detoxikačné diéty. Pečeň, často označovaná ako detoxikačný orgán tela, filtruje krv, aby ju čistila od látok, ako sú toxíny, a premieňa ich na odpadové produkty, ktoré sa potom vylučujú močom alebo stolicou. Obličky pomáhajú filtrovať odpad z krvi a udržiavať zdravú rovnováhu vody, solí a minerálov v našom krvnom obehu.

Koža – najväčší orgán tela – zase poskytuje bariéru proti škodlivým látkam a vylučuje toxíny prostredníctvom potu. Nakoniec tráviaci systém pomocou prospešných črevných baktérií rozkladá komplexné potraviny, absorbuje základné živiny a odstraňuje odpadové produkty. Tieto orgány spolu pracujú synergicky, aby zabezpečili detoxikáciu tela a jeho efektívne fungovanie.

Potrebujete veľa živín

Napriek tomu, že neexistujú žiadne potraviny, ktoré by zázračne detoxikovali vaše telo od toxínov, je niekoľko jedál, ktoré môžu podporiť schopnosť vášho tela zbaviť sa ich.

5 najlepších POTRAVÍN na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Zatiaľ čo „detoxikácia“ môže byť polarizujúce slovo, z vedecky podloženého hľadiska je detoxikácia – ku ktorej dochádza predovšetkým v pečeni – proces, ktorý si vyžaduje veľa živín, aby správne fungoval,“ vysvetľuje Melissa Azzaroová, RD, registrovaná dietologička.

Potraviny na očistu tela

Na základe lekárskej literatúry sa zdá, že prísnu „detoxikačnú diétu“ nie je potrebné dodržiavať. Zahrnutie niektorých potravín, ktoré podporujú schopnosť vášho tela prirodzene sa detoxikovať, však môže priniesť určité výhody. 

Najlepšie je dobré jesť tieto potraviny a zároveň obmedziť doplnky stravy, ktoré možno považovať za „toxíny“, ako je alkohol a potraviny s vysokým obsahom pesticídov. 

Citrusy

Odborníčka vyzdvihuje citrusové plody a ich kôru, najmä grapefruit, ako potraviny, ktoré môžu pomôcť podporiť detoxikačné schopnosti vášho tela. Sú bohaté na vitamín C, životne dôležitú mikroživinu, ktorá podporuje prirodzené detoxikačné procesy tela. Vitamín C je neoddeliteľnou súčasťou produkcie glutatiónu, zlúčeniny, ktorá pomáha pri detoxikácii pečene.

5 najlepších POTRAVÍN na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.con)

Tieto plody obsahujú taktiež vysoké množstvo vody, ktorá pomáha hydratovať organizmus a podporuje odstraňovanie odpadových látok. Flavonoidy v citrusových plodoch chránia pečeň, posilňujú jej funkciu a zdravie. Azzaroová však varuje, že ľudia by mali "dávať pozor na grapefruit, pretože interaguje s mnohými liekmi kvôli jeho účinkom na pečeňové enzýmy."

Brokolica

"Hlúbová zelenina (brokolica, brokolicové klíčky, kapusta, rukola a reďkovky) podporuje detoxikáciu, pretože má vysoký obsah sulforafánu a indol-3-karbinolu, ako aj vlákniny a iných antioxidantov, ktoré podporujú viaceré fázy detoxikácie," hovorí Azzaroová.

Sulforafán je zlúčenina, ktorá pomáha podporovať dôležitú fázu prirodzeného detoxikačného procesu tela. Indol-3-karbinol (I3C) zase predstavuje rastlinnú zlúčeninu, ktorá sa v žalúdku premieňa na niekoľko zlúčenín vrátane diindolylmetánu (DIM). I3C aj DIM sú antioxidanty a stimulátory prirodzených detoxikačných enzýmov v tele.

5 najlepších POTRAVÍN na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Antioxidanty chránia telo pred oxidačným stresom, zatiaľ čo vláknina pomáha presúvať odpad cez tráviaci systém.

Bobule

„Bobule sú ďalšou kategóriou potravín s vysokým obsahom antioxidantov a vlákniny, ktoré podporujú detoxikáciu, pričom na čele zoznamu sú čučoriedky a granátové jablko,“ tvrdí odborníčka.

Čučoriedky aj granátové jablká sú pôsobivým zdrojom antioxidantov. Antioxidanty zohrávajú úlohu v boji proti oxidačnému stresu, ktorý je kľúčovým faktorom pri hromadení toxínov v tele. Neutralizáciou škodlivých voľných radikálov pomáhajú pri detoxikácii.

Bobule obsahujú jedinečný rastlinný pigment nazývaný antokyanín (zlúčenina, ktorá dodáva týmto plodom ich nádhernú farbu). Antokyány môžu prispievať k aktivácii dôležitej fázy prirodzeného detoxikačného procesu.

5 najlepších POTRAVÍN na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cibuľa a cesnak

"Potraviny s vysokým obsahom síry môžu tiež podporiť detoxikáciu 2. fázy," hovorí Azzaroová.

Potraviny s vysokým obsahom síry opisuje ako „smradľavé" potraviny, ktoré majú prenikavú vôňu. Patria sem napr. cibuľa a cesnak.

Konzumácia potravín bohatých na síru môže zvýšiť hladinu glutatiónu v tele. Glutatión je antioxidant, ktorý sa podieľa na prirodzenom procese detoxikácie tela a pomáha telu zbaviť sa určitých toxínov.

Cesnak a cibuľa navyše obsahujú alicín, zlúčeninu, ktorá môže podporovať zdravie pečene.

5 najlepších POTRAVÍN na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Orechy

Sú výbornou potravinou na začlenenie do diéty na podporu detoxikačných procesov. Prekypujú živinami, ktoré podporujú prirodzený proces detoxikácie organizmu, ako je vláknina, ktorá napomáha tráveniu a podporuje vylučovanie toxínov cez tráviaci trakt.

Orechy majú tiež vysoký obsah antioxidantov, vrátane vitamínu E, ktorý môže pomôcť neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele. Okrem toho obsahujú esenciálne zdravé tuky a aminokyseliny, najmä arginín, glutatión a metionín, ktoré podporujú zdravie pečene. Okrem toho sú orechy zdrojom rastlinných bielkovín. Ako dodáva odborníčka, potrebujeme dostatok bielkovín, aby sme dokázali vyrobiť enzýmy potrebné na detoxikáciu.

Ďalšie potraviny, ktoré pomôžu

  • ľanové semienka
  • kurkuma
  • melón
  • brusnice
  • voda
Viac o téme: ZdravieTeloPrevenciaDetoxOčistaDetoxikácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9