Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pripravte sa na tieto TRENDY v roku 2024: Potraviny a nápoje, ktoré budú dominovať vo vašom jedálničku!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

V novom roku to bude podobné ako v tom minulom. Trendy vo výžive, ktoré sa predpovedajú v novom roku, spájajú wellness s radosťou a pozitívnym myslením. 

1. Hydratácia

Tá nikdy nevyjde z "módy". Zostať hydratovaný je stále na prvom mieste. Bez vody sa nikam nepohnete a nebudete fungovať v každodennom živote. Vaše telo ako aj samotná imunita budú oslabené a vy sa budete cítiť celkovo veľmi zle. Tento trend bude i naďalej pokračovať a jeho význam sa bude stále zvyšovať, keďže spojenie medzi hydratáciou a pozitívnym fyzickým a duševným zdravím je preukázané.

 

2. Caeser šalát všade, kde sa pozriete

Typický rímsky šalát vrátane kelu či špargle s krémovým dresingom je základom, ktorý mnohí milujú! Ako zistil portál eatingwell.com, počet zobrazení receptov na caesar šalát tento rok vzrástol o 89 % v porovnaní s minulým. Očakáva sa, že sa objavia nové vylepšenia šalátu. Caesar šalát z pečenej kapusty či s avokádom môžu byť príjemným osviežením. Ingrediencie, ktoré sa používajú v tradičnom recepte, hlavne dresing, sa stanú súčasťou všetkým obľúbených jedál. 

3. Funkčné nápoje

Káva ide bokom! Namiesto nej sa dostanú do popredia energetické nápoje ako náhrada čierneho moku. Sledujte si však príjem kofeínu počas dňa, keďže niektoré nápoje môžu mať viac ako dvojnásobné množstvo tejto povtbudzujúcej látky ako vaša denná dávka kávy. "In" budú prebiotické a probiotické limonády, nápoje s obsahom elektrolytov a podobné. Nápoje, o ktorých sa hovorí, že majú pridané zdravotné výhody, či už sú to benefity na udržanie energie, motiváciu alebo zlepšenie zdravia čriev, sa nazývajú „funkčnými nápojmi“.

4. Zdravie čriev na prvom mieste

Keď už je reč o nápojoch prospešných pre črevá, je zaznamenaný výrazný nárast záujmu o potraviny a nápoje zamerané na podporu zdravia čriev. Celkovo záujem o témy ako zdravie tráviaceho traktu vzrástol tento rok o 60 % v porovnaní s minulým rokom. Aj preto sa očakáva, že fermentované potraviny a zložky bohaté na probiotiká a prebiotiká budú v novom roku prioritou. Rady schválené gastroenterológom budú nielen potrebné, ale budú sa aj vyhľadávať na internete. 

Pripravte sa na tieto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Pochutiny s vysokým obsahom bielkovín

Proteín je neuveriteľne dôležitá živina, ktorú vaše telo potrebuje, aby zostalo silné a nasýtené. V roku 2024 sa očakáva, že dostane uznanie, aké si zaslúži. Zvýšený záujem je hlavne o rastlinné proteíny a proteínový prášok ako významná zložka. 

Na trhu sú čoraz dostupnejšie zdroje bielkovín, pričom top kategóriou sú snacky. Či už sú to klasické oriešky, alebo jogurt či nové a vylepšené proteínové tyčinky a čipsy, treba byť pripravení na veľký booom okolo bielkovín na pultoch s potravinami.

6. Jedlo na menopauzu

Keď sa celebrity ako Drew Barrymore, Oprah a Naomi Watts vyjadrili o menopauze, už stratila prívlastok "tabu"! O menopauze a perimenopauze sa píše čoraz častejšie, pričom údaje z Googlu zaznamenávajú nárast zdravotných trendov v tejto oblasti. Výrazy ako kreatín a menopauza sa často vyhľadávajú spoločne.

Existujú potraviny, ktoré môžu pomôcť zmierniť symptómy menopauzy, vrátane návalov horúčavy. Preto sa predpokladá, že sa mnohí budú zameriavať na stravovací režim vhodný počas menopauzy. Napríklad nový výskum ukazuje, že vegánska strava môže znížiť návaly horúčavy o 95 %.

7. Bez pridaného cukru

Keďže v roku 2023 boli zdôraznené trendy v dezertoch, ako je napríklad datlová kôra, spotrebitelia chcú produkty s nízkym obsahom pridaného cukru alebo úplne bez pridaného cukru. Údaje ukazujú, že počet zobrazení článkov o pridanom cukre vzrástol od minulého roka o 1 200 %. Keď hovoríme o pridaných cukroch, na mysli sú cukry zo sladidiel, sirupov a medu, nie prirodzene sa vyskytujúce cukry nachádzajúce sa v ovocí, zelenine a mlieku.

Pripravte sa na tieto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Moktejly

Nie, v slove nie je preklep. Moktejly sú nealkoholiké nápoje, ktoré sa stávajú čoraz populárnejšie. V predpovediach Pinterestu, zhrnutí predpovedí trendov sociálnych médií na rok 2024, sa očakáva, že tropické nápoje bez alkoholu sa budú popíjať po celý rok, napr. obľúbené sú ananásové mojktejly.

Majú chuť takmer rovnakú ako obľúbené alkoholické nápoje. Ľudia sa chcú stále stretávať a chcú spoločensky žiť, ale tentokrát bez alkoholu. Majú záujem o životný štýl s nízkym alebo žiadnym alkoholom. S trendmi ako "suchý" január a "triezvy" október, ktoré sú každým rokom obľúbenejšie, sa očakáva rast triezvej spoločnosti. 

9. Ľadové kúpele

Studené sprchy sa čoraz viac dostávajú u mnohých do každodennej rutiny a stávajú sa najnovším protizápalovým wellness trendom, ktorý celebrity podporujú. Google uviedol chladiče vody do ľadových kúpeľov ako najvyhľadávanejšie zariadenie v roku 2023.

Aj keď môže poskytnúť zdravotné výhody, ako je zvýšenie krvného obehu, zrýchlenie metabolizmu a zníženie bolesti svalov, môže spôsobiť podchladenie a chladový šok. Treba byť opatrní a dávať si pozor. Porozprávajte sa so svojím lekárom skôr, než sa pustíte do otužovania svojho tela. 

10. Záujem o lieky na chudnutie

S liekmi ako Ozempic a prírodnými možnosťami, vrátane berberínu, sa roztrhlo vrece. Datassential uvádza, že 14 % spotrebiteľov sa čoraz viac zaujíma o lieky na predpis s receptorom GLP-1. S tým, ako sa schvaľuje čoraz viac liekov na chudnutie, sa očakáva, že záujem o ne bude naďalej narastať.

Je dôležité si pamätať, že hoci tieto lieky nie sú vhodné pre každého a mali by sa užívať s opatrnosťou, rovnako ako všetky ostatné, sú bezpečnou voľbou pre mnohých ľudí s obezitou. Treba však myslieť na to, že mnohé z nich môžu mať vedľajšie účinky. 

Viac o téme: ZdravieStravovaniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9