Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Skrytá hrozba TURISTIKY: Syndróm, ktorý vás doženie k PSYCHIATROM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sväté mesto, v ktorom sa dejú zvláštne veci. Počuli ste už o Jeruzalemskom syndróme? Ide o nezvyčajný psychiatrický stav, ktorí postihuje niektorých návštevníkov tohto, inak nádherného, miesta.

Jeruzalem navštívia ročne tisícky turistov. Niektorí z nich však trápi neobvyklý stav. Myslia si, že sú biblickou postavou. Ako informuje portál iflscience.com, jeruzalemský syndróm vraj postihol aj 40-ročného turistu z USA, ktorého zatkli po údajnom zničení dvoch sôch z druhého storočia. Vraj boli podľa neho v rozpore s Tórou, teda s posvätným zvitkom s textom o morálnych a rituálnych predpisoch. Jeho právnici sú presvedčení, že v čase incidentu trpel práve týmto ochorením.

O čo ide?

Tento stav sa vzťahuje na súbor psychotických symptómov s náboženskou tematikou. Zažívajú ho niektorí ľudia, ktorí navštívili sväté mesto Jeruzalem. Hoci nie je zaradený medzi bežné duševné poruchy, symptómy pacientov sú takmer identické. Preto existuje v Jeruzaleme špecializované zariadenie s názvom Kfar Shaul Mental Health Center, ktoré sa venuje liečeniu a skúmanie tejto diagnózy.

Väčšinu postihnutých opantá predstava, že sú mesiáši, proroci, či kazatelia. Objavuje sa u nich posadnutosť upratovaním a vyrábajú si biele šaty po členky, často z hotelovej posteľnej bielizne. Do Jeruzalema prichádzajú buď sami, ale aj s rodinou. U väčšiny ide o prvú psychotickú epizódu. Je bežné, že vykrikujú a spievajú náboženské texty, vyhľadávajú sväté miesta a kážu tam. Liečba vo všeobecnosti spočíva v tom, že opustia Jeruzalem a vrátia sa k svojej rodine a bežnému životu.

V roli biblickej postavy

Jeden Američan sa počas návštevy začal stotožňovať s biblickou postavou a najsilnejším mužom menom Samson. Trpel utkvelou predstavou, že musí premiestniť jeden z obrovských kamenných blokov tvoriacich Západný Múr nárekov, ktorý podľa jeho názoru nebol na správnom mieste.

Skrytá hrozba TURISTIKY: Syndróm,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa psychiatrov, ktorí ho liečili, po príchode na sväté miesto sa naozaj pokúsil pohnúť jedným z nich. Jeho čin vyvolal rozruch, ktorý vyvrcholil policajným zásahom a hospitalizáciou v Centrume duševného zdravia Kfar Shaul. Z miesta však ušiel po tom, ako rozbil okno. Vrátil sa až potom, čo ho na autobusovej zastávke našla zdravotná sestra a povedala mu, že dokázal, že má Samsonove kvality. Po liečbe antipsychotikami sa zdravý vrátil domov.

Čo na to odborníci?

Lekári zaoberajúci sa liečbou tohto stavu majú teóriu, ktorá je v istom zmysle podobná "parížskemu syndrómu". Odborníci tvrdia, že tí ktorí mu podľahli, sa nedokážu vyrovnať s konkrétnou realitou dnešného Jeruzalema. Sú presvedčení, že medzi ich idealistickým obrazom svätého mesta a tým, ako vyzerá v skutočnosti, je obrovská priepasť. Ich psychotický stav je akýmsi pokusom o jej preklenutie. Podľa odborníkov existujú tri typy ochorenia.

  • Typ 1Ide o akútny stav jedinca s psychotickou poruchou v anamnéze. Človek prichádza do Jeruzalema už s jasnou psychotickou predstavou.
  • Typ 2 Postihuje najčastejšie emočne nestabilnú, obsedantno – kompulzívnu osobnosť. Po meste sa prechádza v netradičných odevoch.
  • Typ 3Čistá forma jeruzalemského syndrómu, postihuje turistov bez predchádzajúcej psychiatrickej anamnézy.

Prejavy zvláštneho stavu

  • úzkosť, nervozita, napätie
  • chuť odtrhnúť sa od skupiny turistov, s ktorými jedinec pricestoval
  • túžba po čistote a očistení
  • potreba sa obliecť do náboženského odevu
  • chuť spievať a modliť sa na svätých miestach
  • pokusy kázať iným ľuďom
Viac o téme: ZdraviePsychikaJeruzalemský syndróm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9