Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Potraviny, ktoré zlikvidujú PANKREAS: Za posledný týždeň ste ich jedli aspoň raz, KATASTROFA pre orgán

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O to horšie, že pre väčšinu ľudí ide o bežné jedlá, ktoré si doprajú takmer denne. Pankreas z nich nie je nadšený, s ich trávením má veľa práce a keď už nebude vládať, vyústi to do vážneho a akútneho ochorenia.

To, čo dávate do svojho tela, môže mať obrovský vplyv na to, ako sa cítite! Platí to hlavne v prípade, ak máte pankreatitídu, ku ktorej dochádza vtedy, keď sa zapáli orgán, produkujúci tráviace enzýmy. Venovanie veľkej pozornosti vašej strave môže pomôcť zmierniť bolesť brucha, ktorá sprevádza tento stav, ako hovorí špecialista na pankreas Prabhleen Chahal, MD pre clevelandclinic.org

Ak si dobre vyberiete jedlo, môžete pankreasu pomôcť oddýchnuť si a zotaviť sa. To však nie je všetko. Strava je dôležitá aj čo sa týka prevencie a udržania zdravého pankreasu. Ak sa vám totiž zapáli tento 15-centimetrov dlhý orgán, nachádzajúci sa v hornej časti brucha, toto závažné ochorenie môže skončiť až smrťou. Predísť sa mu dá práve zdravým životným štýlom. Preto je dôležité vedieť, ktoré potraviny môžete jesť, ktorým by ste sa mali vyhnúť a ako môžu tieto voľby ovplyvniť vaše telo.

Negatívny vplyv na pankreas

V prvom rade sa čo najviac vyhýbajte vyprážaným alebo plnotučným jedlám, ako aj pokrmom s vysokým obsahom cukru. Pre pankreas predstavujú totiž doslova pohromu!

Potraviny, ktoré zlikvidujú PANKREAS:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Taktiež treba obmedziť: 

  • Červené mäso

  • Vnútornosti

  • Hranolčeky, zemiakové lupienky

  • Majonézu

  • Margarín, maslo

  • Plnotučné mliečne výrobky

  • Pečivo

  • Sladené nápoje

Prečo sú škodlivé?

Váš pankreas spracováva väčšinu tuku, ktorý zjete. Čím viac ho však máte na tanieri, tým ťažšie funguje tento orgán. Navyše, potraviny s vysokým obsahom tuku a jednoduché cukry zvyšujú hladinu triglyceridov. Výsledkom je zvýšenie množstva tuku v krvi a tým väčšie riziko akútnej pankreatitídy. Jeden výskum tiež ukazuje, že spracované a červené mäso zvyšujú riziko rakoviny pankreasu, hovorí Dr. Chahal.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPankreasPankreatitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9