O to horšie, že pre väčšinu ľudí ide o bežné jedlá, ktoré si doprajú takmer denne. Pankreas z nich nie je nadšený, s ich trávením má veľa práce a keď už nebude vládať, vyústi to do vážneho a akútneho ochorenia.
To, čo dávate do svojho tela, môže mať obrovský vplyv na to, ako sa cítite! Platí to hlavne v prípade, ak máte pankreatitídu, ku ktorej dochádza vtedy, keď sa zapáli orgán, produkujúci tráviace enzýmy. Venovanie veľkej pozornosti vašej strave môže pomôcť zmierniť bolesť brucha, ktorá sprevádza tento stav, ako hovorí špecialista na pankreas Prabhleen Chahal, MD pre clevelandclinic.org.
Ak si dobre vyberiete jedlo, môžete pankreasu pomôcť oddýchnuť si a zotaviť sa. To však nie je všetko. Strava je dôležitá aj čo sa týka prevencie a udržania zdravého pankreasu. Ak sa vám totiž zapáli tento 15-centimetrov dlhý orgán, nachádzajúci sa v hornej časti brucha, toto závažné ochorenie môže skončiť až smrťou. Predísť sa mu dá práve zdravým životným štýlom. Preto je dôležité vedieť, ktoré potraviny môžete jesť, ktorým by ste sa mali vyhnúť a ako môžu tieto voľby ovplyvniť vaše telo.
Negatívny vplyv na pankreas
V prvom rade sa čo najviac vyhýbajte vyprážaným alebo plnotučným jedlám, ako aj pokrmom s vysokým obsahom cukru. Pre pankreas predstavujú totiž doslova pohromu!
Taktiež treba obmedziť:
-
Červené mäso
-
Vnútornosti
-
Hranolčeky, zemiakové lupienky
-
Majonézu
-
Margarín, maslo
-
Plnotučné mliečne výrobky
-
Pečivo
-
Sladené nápoje
Prečo sú škodlivé?
Váš pankreas spracováva väčšinu tuku, ktorý zjete. Čím viac ho však máte na tanieri, tým ťažšie funguje tento orgán. Navyše, potraviny s vysokým obsahom tuku a jednoduché cukry zvyšujú hladinu triglyceridov. Výsledkom je zvýšenie množstva tuku v krvi a tým väčšie riziko akútnej pankreatitídy. Jeden výskum tiež ukazuje, že spracované a červené mäso zvyšujú riziko rakoviny pankreasu, hovorí Dr. Chahal.