Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo sa stane, ak POSOLÍTE slivky? TRIK, ktorý si okamžite zamilujete, prečo s tým začať!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa margarita solí? Je to kvôli zvýrazneniu limetkovej chuti v koktejlovom nápoji. To isté sa stane, keď osolíte slivky. Ak sa vám to zdá úplne mimo, po tomto zistení to tak začnete robiť aj vy!

Zrejme to bude znieť ako jeden veľký nezmysel, no soľ robí potraviny sladšie, ako informuje tastingtable.com. Zabudnite na to, čo ste počuli o rôznych oblastiach na jazyku, ktoré reagujú na päť rôznych chutí. Kyslé, sladké, slané, horké a umami nie sú v ústach oddelené – novší výskum ukazuje, že rovnaké chuťové poháriky registrujú viacero týchto chutí v rôznej miere. Spolupôsobia na biologickej úrovni a rôzne príchute sa môžu navzájom zvýrazňovať v správnych kombináciách (napríklad slaný karamel alebo soľ na grapefruite).

Zvýrazní ich sladkosť

Sladkosť je vnímaná chuťovými receptormi v chuťových pohárikoch nazývaných T1R. Inde v tele je kotransportér sodíka a glukózy 1 (SGLT1) proteín poháňaný sodíkom. SGLT1 funkčne prenáša glukózu do obličiek a čriev, aby ich poháňal, a nachádza sa aj v chuťových bunkách T1R, ktoré registrujú sladkosť. Keď sa glukóza a soľ skombinujú, chuťové receptory lepšie reagujú na stimul sladkosti.

Ak by ste teda osolili slivky, zvýraznilo by to sladkosť ich tmavého kvetinového profilu. Taktiež je to rýchly spôsob, ako zachrániť slivky, ktoré sú nezrelé alebo naopak, prezreté. 

Čo sa stane, ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako využiť solené slivky? 

Slivka s hrubozrnnou morskou soľou je jednoduché a chutné občerstvenie! Môžete si tiež vopred pripraviť dávku zaváraných solených sliviek, aby ste ich mali po ruke pre budúce recepty. Naplňte nádobu rozpolenými slivkami a potom veľkoryso osoľte. Zaskrutkujte veko, otočte nádobu niekoľkými otáčkami, aby ste sa uistili, že slivky sú rovnomerne obalené, a potom uložte na dva týždne na chladné a tmavé miesto kvôli vylúhovaniu. Keď pôjdete okolo, vezmite pohár a párkrát ním zatraste. V chladničke potom osolené slivky vydržia minimálne mesiac.

Môžete taktiež podávať svoje solené slivky na morčacom sendviči alebo na pečených bravčových kotletách. Alebo pre sofistikované predjedlá na párty ich naservírujte na plátkoch bagety s ricottou a kvapkou dobrého olivového oleja. Slané slivky sa hodia aj do šalátu s čiernym korením, strúhaným parmezánom a paprikovou rukolou. Alebo skombinujte slané slivky s pikantnou fetou a čerstvým kozím syrom!

Pre labužníkov s extra silnými chuťami na sladké rozpoľte niekoľko sliviek, následne ich polejte roztopenou tmavou čokoládou a bohato posypte hrubozrnnou morskou soľou.

Viac o téme: SlivkyOvocie ZdravieSoľChuťPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9