Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pridajte túto INGREDIENCIU do KOLÁČA a budete šokovaní výsledkom: Tajná PRÍSADA s neuveriteľným účinkom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobre si premyslite, či aj nabudúce poputujú čajové lístky po vylúhovaní do koša. A to isté platí aj s kávovými usadeninami po vychutnaní si čierneho moku. Výskumy ukazujú, že z týchto zvyškov môžete získať oveľa viac! 

Štúdia, publikovaná v ACS Omega a vedená výskumníkmi z Univerzity kráľa Faisala v Saudskej Arábii ukázala, že ak do ďalšieho receptu na koláč pridáte použitú kávovú usadeninu alebo čajové lístky, môže to zvýšiť nutričnú hodnotu pečeného pokrmu a zároveň predĺžiť jeho trvanlivosť, píše sa na sciencealert.com.

"Začlenením použitého čajového a kávového prášku do zmesi piškótového koláča možno zvýšiť jeho nutričnú hodnotu a poskytnúť spotrebiteľom ďalšie zdravotné výhody," potvrzujú vedci v tlačovej správe. 

V spomínaných zvyškoch sa nachádzajú bioaktívne zlúčeniny, ktoré prispievajú k potenciálnej antioxidačnej aktivite a spomaľujú rast mikróbov počas skladovania.

Využitie nielen pre stavebný priemysel

Čaj a káva sú celosvetovo najobľúbenejšie nápoje. Milióny ľudí na svete ich doslova milujú a čerpajú z nich určité benefity. Každý jeden deň, kedy si doprajú čoí i len jeden z nich, majú zabezpečený prísun protizápalových látok, dávku antioxidantov, vlákniny a dokonca aj niektorých bioaktívnych zlúčenín s kognitívnymi a kardiovaskulárnymi výhodami.

Pridajte túto INGREDIENCIU do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bohužiaľ, spôsob, akým väčšina z nás vyrába tieto nápoje, je veľmi nehospodárny. Po extrakcii sa približne 90 percent čajových a kávových výrobkov vyhodí na skládku. V posledných rokoch sa vedci pohrali s možnými spôsobmi, ako všetok tento odpad lepšie využiť. Len nedávno štúdia zistila, že pridaním zuhoľnatenej kávovej usadeniny do cementu môže byť materiál o 30 percent pevnejší!

Nie je to však len stavebný priemysel, ktorý by sa mal zaujímať o snahu, čo sa týka recyklácie. Vedci tiež navrhli používať odpad z čaju a kávy na obohatenie potravín. Napríklad v roku 2020 výskumníci skúmali myšlienku pridania kávovej usadeniny do bezlepkových sušienok v snahe zvýšiť ich nutričnú hodnotu. A v roku 2023 ďalšia štúdia pridala zelený čaj do košíčkov, aby zistila, či flavonoidy v listoch pretrvávajú aj po ich vložení do rúry. Flavonoidy sú dôležité rastlinné zlúčeniny s potenciálnymi protirakovinovými, antioxidačnými, protizápalovými a antivírusovými vlastnosťami.

Ani rúra ich nezničila!

Najnovší výskum stavia na týchto predchádzajúcich štúdiách a skúma, či si použitý čaj alebo káva po uvarení a pomletí zachováva svoje antioxidanty a či je možné tento materiál recyklovať, aby sa zlepšila výživa alebo trvanlivosť koláča.

„Celkovo,“ píšu autori, „sme mali za cieľ poskytnúť bežným domácnostiam ľahko použiteľné metódy na zníženie ich uhlíkovej stopy...“

Pridajte túto INGREDIENCIU do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď tím vedcov namočil čierny čaj a arabskú kávu do vriacej destilovanej vody na 10 minút, zistili, že vysušená pôda si potom stále zachovala značné percento svojich fenolových zlúčenín, medzi ktoré patria flavonoidy. Čajový prášok si napríklad zachoval až 73 percent fenolu nazývaného theaflavín trigalát, čo je silný antioxidant odporúčaný pre ľudí s vysokým cholesterolom, obezitou alebo srdcovými chorobami. Použitá kávová usadenina si zachovala zase takmer 64 percent antioxidantu nazývaného kyselina 1-kafeoylchinová, ktorá má tiež známe zdravotné výhody. Dokonca aj po prechode do pece či rúry tieto antioxidanty pretrvávali v konečnom produkte.

Menej mikróbov po dňoch skladovania

V porovnaní s bežnou piškótovou tortou mali koláče obohatené kávou alebo čajom vyššie koncentrácie fenolov, ale aj vápnika, fosforu, draslíka a horčíka. Po dvoch týždňoch skladovania tieto koláče tiež vykazovali menší mikrobiálny rast ako ostatné, pravdepodobne vďaka inhibičnému účinku vybraných antioxidantov na rast baktérií.

Nové zistenia naznačujú, že použitá káva alebo čaj by mohli byť prirodzeným a udržateľným spôsobom, ako zlepšiť trvanlivosť pečených výrobkov a zároveň naplniť produkty pridanými živinami. Keď si nabudúce pripravíte rannú šálku, možno by stálo za to odložiť si zvyšky na neskôr.

Viac o téme: KávaKoláčČajZdravieČajové lístkyUsadeniny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9