Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Telo je prešpekulované: PRÍZNAK, ktorý UPOZORNÍ na zástavu srdca 24 HODÍN vopred

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zachráňte si život a spoznajte v predstihu, že niečo nie je v poriadku. Blížiaci sa nebezpečný stav dá totiž o sebe vedieť o niekoľko hodín skôr. Ide o predzvesť, že je potrebné konať a volať záchranku.

Štatistiky sú neúprosné. Deväť z 10 ľudí, ktorí zažijú náhlu zástavu srdca mimo nemocničného prostredia, zomrie – často v priebehu niekoľkých minút. Jedným z dôvodov, prečo je zástava srdca smrteľná, je fakt, že sa považuje za náhlu bez akéhokoľvek varovania, ako informuje thehealthy.com. Jeden výskum však naznačuje, že pred nebezpečným stavom sa môžu objaviť zjavné symptómy a ich rozpoznanie môže dať ľuďom väčšiu šancu na uzdravenie!

Predpoveď nepríjemného stavu

U mužov je hlavným príznakom pred zástavou srdca neočakávaný nástup bolesti na hrudníku a u žien dýchavičnosť. Tieto príznaky sa môžu vyskytnúť 24 hodín pred náhlym smrteľným stavom, podľa novej štúdie v časopise Lancet Digital Health.

Až 50% mužov a žien hlási tieto varovné príznaky pred zástavou srdca,“ hovorí autor štúdie Sumeet Chugh, MD.

K zástave srdca dochádza vtedy, keď srdce neočakávane prestane pumpovať krv. Zástavy srdca sú spôsobené určitými typmi arytmií alebo abnormalít srdcového rytmu, ktoré bránia srdcu pumpovať krv. Prvým príznakom je často strata vedomia, po ktorom rozhodujú minúty. Každú jednu minútu, ktorá uplynie, existuje 10% šanca na smrť a do 10 minút bude väčšina ľudí mŕtva. Je teda jasné, že rozpoznanie včasných varovných signálov však môže dramaticky zlepšiť šance človeka na prežitie.

Až 6-násobne vyššia šanca na prežitie

Dr. Chugh a kolegovia hľadali jednotlivé symptómy a súbory príznakov pred náhlou zástavou srdca a porovnávali tieto zistenia s výsledkami ľudí, ktorí tiež vyhľadali pohotovostnú lekársku pomoc, ale nemali ešte tento stav. Podobné štúdie vykonali v okresoch Ventura v Kalifornii a Portlande v Oregone.

Telo je prešpekulované: PRÍZNAK,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Približne 50 % z 823 ľudí, ktorí mali náhlu zástavu srdca, pričom svedkom bol náhodný okoloidúci alebo odborník na urgentnú medicínu v Kalifornii, zažilo pred 24 hodinami aspoň jeden výrazný symptóm. Štúdia na Oregone ukázala podobné výsledky.

„Len 20% ľudí, ktorí pociťujú tieto príznaky pred zástavou srdca, zavolá záchranku. Ak by to spravili, mali by šesťnásobne vyššie prežitie ako 80 % ľudí, ktorí to odignorujú,“ zdôrazňuje odborník. 

Naozaj existujú!

Spoznanie varovných príznakov je dôležité, ale nie všetky prípady bolesti na hrudníku alebo dýchavičnosti sú predzvesťou zástavy srdca.

Ide o kombináciu viacerých prejavov, na základe ktorých ľudia pochopia, či majú zástavu srdca a potrebujú okamžitú pomoc,“ hovorí odborník a dodáva, že môžu zahŕňať vysoký krvný tlak, cukrovku alebo iné základné ochorenia. 

Ak pocítite neočakávaný nástup bolesti na hrudníku alebo dýchavičnosť, vyhľadajte okamžitú lekársku starostlivosť, najmä, ak trpíte ochorením srdca. Hoci je možno ťažšie uveriť tomu, že by zástava srdca mala nejaké príznaky pred tým, že naplno vypukne, skutočne nejaké existujú, čo ukázala štúdia. Nepodceňujte to!

Viac o téme: SrdcePrevenciaZástava srdcaPríznak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9