Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Recept na DLHOVEKOSŤ a mladistvý vzhľad prezradený: JEDNODUCHÁ rada s veľkým účinkom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je ľahké uveriť, že za večnou mladosťou sú magické elixíry, ktoré stačí vypiť alebo ich aplikovať na pleť. Podľa vedcov existuje praktickejšie a sľubnejšie riešenie. Stačí sa zamerať na svoje vnútorné hodiny tela. 

Americkí výskumníci naznačujú, že môžeme posilniť naše fyzické a duševné zdravie a dokonca spomaliť starnutie osvojením si každodenných návykov, ktoré nám pomôžu udržať naše vnútorné hodiny správne synchronizované, aby fungovali s optimálnou účinnosťou, píše sa na dailymail.co.uk.

 Viacero hodín v tele

Už od 90. rokov je známe, že telo má vnútorné molekulárne hodiny, ktoré bežia v dennom cykle a regulujú životne dôležité funkcie, ako je spánok, chuť do jedla a metabolizmus. Ide o cirkadiánny rytmus alebo hodiny. Výskumníci však prišli na to, že tých hodín máme v tele viac. V súčasnosti sa verí, že cirkadiánne hodiny sú prítomné takmer v každej bunke a tkanive v našom tele, pričom „hlavné hodiny“, nazývané suprachiazmatické jadro, sa nachádza v mozgu.

Nesúlad = problémy

Zlou správou je, že ako starneme, je pravdepodobnejšie, že naše cirkadiánne hodiny nebudú navzájom tak zosynchronizované, ako uviedol výskum Northwestern University v USA, uverejnený v časopise Chaos. Možno to prirovnať k tomu, ako keby ste žili v dome plnom starých naťahovacích hodín, pričom každé odbíjajú v rôznych časoch. Vyzerá to teda tak, že životne dôležité systémy na reguláciu funkcií nášho tela a mozgu nefungujú tak efektívne, ako keď sme boli mladší. Výskumy stále viac spájajú „desynchronizáciu cirkadiánnych hodín“ s vážnymi problémami, ako sú kardiovaskulárne choroby, obezita, cukrovka 2. typu a rakovina, varujú vedci zo Severozápadu.

Recept na DLHOVEKOSŤ a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem toho poškodenie nie je len fyzické, podľa výskumu biológov z Clevelandskej štátnej univerzity v USA. V recenzii uverejnenej minulý rok v časopise Nature Reviews Neuroscience boli predložené dôkazy, že naše cirkadiánne hodiny regulujú kľúčové funkcie, čiže opravujú chybnú DNA a tiež životne dôležitý proces údržby nazývaný autofágia, ktorý čistí náš mozog od poškodených buniek.

Vedci z Clevelandu varovali, že cirkadiánne rytmy „sú výrazne ovplyvnené starnutím – a toto poškodenie môže prispieť ku kognitívnemu poklesu starnúceho mozgu“. Uviedli, že cirkadiánne rytmy sú „výrazne narušené“ u pacientov s Alzheimerovou chorobou, ako aj s Parkinsonovou chorobou, čo naznačuje, že za tieto stavy môžu byť aspoň čiastočne zodpovedné desynchronizované hodiny.

Dodali však, že experimenty na hlodavcoch s príznakmi podobnými demencii, s cieľom obnoviť presnosť ich cirkadiánnych hodín – riadiť ich podľa správnych denných harmonogramov – zlepšili „kognitívny výkon“ zvierat a predĺžili ich životnosť.

Kľúčové je načasovanie

Správa publikovaná vo februári v časopise Nature Reviews Endocrinology naznačila, že ak dokážeme podporiť lepšiu cirkadiánnu synchronizáciu v neskoršom veku, môže to „účinne oddialiť proces starnutia“, pretože naše telá budú fungovať efektívnejšie. Dá sa teda zlepšiť presnosť našich rôznych telesných hodín? Vedci z Northwestern University poukázali na to, že sa každý deň nastavujú podľa rôznych vonkajčích podnetov. Napríklad hodiny v mozgu závisia napríklad od slnečného svetla, zatiaľ čo periférne orgány - ako napríklad pečeň - sa kalibrujú podľa času jedla, povedal Dr Yitong Huang, ktorý viedol štúdiu.

Recept na DLHOVEKOSŤ a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Jesť v nesprávny čas – ako napríklad polnočné hodovanie – môže byť obzvlášť škodlivé," ako varuje Dr. Huang, ktorý pokračuje: „Vydávanie protichodných signálov svojim vnútorným hodinám prostredníctvom nočného jedenia, keď sa váš mozog chystá na odpočinok, ich môže zmiasť a spôsobiť nesúlad medzi vnútornými hodinami."

Podľa neho raňajkovanie ako prvá vec po zobudení môže efektívne povedať nášmu metabolizmu, aby si správne nastavil hodiny na začiatku dňa. Načasovanie príjmu potravy je teda kľúčové a zvyšuje synchronizáciu cirkadiánnych hodín.  Iný výskum zase naznačuje, že to funguje iba vtedy, ak zjeme takmer o tretinu menej, ako je odporúčané množstvo – zníženie príjmu zo všeobecného priemeru 2 000 kalórií denne pre ženy a 2 500 pre mužov na 1 400 a 1 750 kalórií.

Ak chcete posilniť vaše cirkadiánne "pudy", trávte veľa času na dennom svetle. Výskum z domovov dôchodcov, kde boli pacienti každé ráno niekoľko rokov vystavení jasnému svetlu, zistil, že to znížilo kognitívny pokles a depresívne symptómy, ale tiež zlepšilo ich nočný spánok a znížilo dennú ospalosť.

Viac o téme: ZdravieTeloPrevenciaVnútorné hodinyCirkadiánne hodiny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9