Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ZASTAVÍ šedivenie vlasov i vypadávanie: Znovuzrodená hriva vďaka VECI, ktorú máte DOMA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Konečne je tu spôsob, ako prispieť k dlhej korune krásy bez toho, aby ste ju zaťažili chémiou. Dokonca si poradí s vypadávaním vlasov, ktoré už predstavuje chorobný stav, čiže ťažšie sa lieči.

Stavte na rozmarínový olej a zaraďte ho do rutiny v starostlivosti o pleť! Podľa dermatológov je rozmarín dobrý na opätovný rast vlasov s androgénnou alopéciou, teda bežnou formou vypadávania vlasov. To však nie je všetko. Bylinka taktiež chráni vlasy pred enviromentálnymi stresormi, ako sú UV lúče a znečistenie ovzdušia, uvádza sa na insider.com.

Funguje!

Dôkazom je malá štúdia z roku 2015, v ktorej výskumníci zistili, že rozmarínový olej bol rovnako účinný ako jeden známy výrobok, ktorý si získal obľubu hlavne u ľudí za veľkou mlákou. Ten sa používa na obnovu rastu vlasov u mužov s androgénnou alopéciou. Zdá sa, že rozmarínový olej nielenže pomáha stimulovať opätovný rast hrivy, ale pacienti, ktorí ho používali, hlásili menej svrbivú pokožku hlavy po troch a šiestich mesiacoch ako pacienti používajúci komerčný výrobok. Aj keď to bola len jedna štúdia a nezahŕňala žiadne ženy, výsledky boli sľubné!

"Podstatné je, že to funguje," povedala dermatológka Shilpi Khetarpalová z Cleveland Clinic. "Štúdia skutočne podnietila ľudí, aby sa pozreli na rozmarínový olej ako na pomocníka na rast vlasov. Ľudia si ho potom začali bežne kupovať v obchodoch s voľno-predajnými výrobkami."

Kombo pre vlasy

Kľúčovou zložkou rozmarínového oleja je kyselina karnosová, ktorá má protizápalové aj antioxidačné vlastnosti a zdá sa, že lieči tiež poškodené nervy a pomáha s krvným obehom – podporuje rast nových vlasov pri aplikácii na pokožku hlavy, ako tvrdí Cleveland Clinic.

ZASTAVÍ šedivenie vlasov i
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvýšený prietok krvi „dodáva kyslík a živiny a zabraňuje poškodeným vlasovým folikulom, ktoré vedú k vypadávaniu vlasov,“ povedala pre Popular Science doktorka Michelle Greenová. Ako dodala odborníčka, antioxidačné vlastnosti rozmarínu môžu pomôcť chrániť pokožku hlavy pred environmentálnymi stresormi.

Rozmarínový olej môže tiež pomôcť zmierniť lupiny a zabrániť predčasnému šediveniu, hoci je potrebný ďalší výskum v týchto oblastiach. Ak ho budete používať niekoľkokrát týždenne, uvidíte viditeľné zlepšenie v priebehu 6 mesiacov. Jeho účinky si pritom môžu vyskúšať majitelia všetkých typov vlasov. 

Ako ho používať? 

Ako radí Khetarpalová, na účinné začlenenie rozmarínového oleja do rutiny by ste mali vmasírovať olej do pokožky hlavy a nechať tak niekoľko hodín, najlepšie cez noc, dvakrát až trikrát týždenne. Následne ho stačí zmyť. Myslite na to, že menej je viac! Stačí vám pár kvapiek oleja. Keďže u tých, ktorí majú jemné vlasy, môže spôsobiť, že pramienky budú mastné, treba sa zamerať len na pokožku hlavu. Taktiež je dobré sústrediť sa na produkty, ktoré sú so 100% čistým rozmarínovým olejom (bez akýchkoľvek vôní) a najskôr otestovať produkt na malej časti pokožky hlavy, aby ste sa uistili, že nemáte nežiaduce reakcie.

Prípadne si rozmarínovú vodu môžete vyrobiť aj doma. Rozmarínová voda môže fungovať rovnako dobre ako rozmarínový olej, navyše je lacná a vlasy môžu vyzerať menej mastné ako rozmarínový olej.

Trpezlivosť je v tomto prípade veľmi dôležitá. 

"Budete ho musieť používať dvakrát alebo trikrát týždenne počas šiestich mesiacov, aby ste videli zlepšenie. Dbajte na pravidelnosť a dajte tomu čas," zdôrazňuje Ketharpalová. 

Viac o téme: ZdravieVlasy Rozmarínový olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9