Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koľko VAJÍČOK je už príliš veľa? VEDĽAJŠIE účinky bielkovinovej bomby, ktoré prekvapia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vajíčka bezpochyby obsahujú takmer všetky základné živiny, ktoré telo potrebuje. Ak ich však človek však zje priveľa, môžu sa prejaviť ich negatívne účinky.

Na mäkko, na tvrdo, miešané, či omeleta. Každému chutí niečo iné. Ich príprava netrvá dlho a výhodou je, že zasýtia na dlhší čas. Okolo ich konzumácie sú už roky mierne nezhody. Jednou z často prepieranou témou je ich množstvo - koľko je ešte v poriadku a aké pravý opak? Ako sa uvádza na food.ndtv.com, zatiaľ čo niektorí tvrdia, že je v poriadku jesť vajcia každý deň, iní odporúčajú obmedziť ich dennú spotrebu. 

Vajíčka obsahujú všetko, čo telo potrebuje na výživu. Bielkoviny, vlákninu, zdravé sacharidy až po základné minerály a vitamíny, toto všetko dostanete, ak ich budete jesť. V skutočnosti ide o zdravé jedlo, ktoré poskytuje dostatok energie na celý deň. Na čo však často jeho konzumenti zabúdajú je spaľovanie nahromadenej energie. Podľa odborníkov na zdravie je dôležité konzumovať sacharidy a kalórie, ale rovnako potrebné ich aj spáliť. Uložená energia zvyšuje oxidačný stres, čím ďalej ovplyvňuje telesné funkcie. Čo sa vám stane, keď ich zjete príliš veľa?

Vedľajšie účinky nadmerného jedenia vajec:

1. Problémy s cholesterolom

Vajíčka obsahujú cholesterol, čo však nie je až také prekvapivé. Keď sa konzumujú v primeranom množstve, pozitívne vplýva na celkové zdravie. Istú dávku cholesterolu telo totiž potrebuje. Randomizovaná kontrolovaná štúdia publikovaná v časopise Nutrient však uviedla, že subjekty, ktoré raňajkovali len vajíčka sa sťažovali na zvýšenú hladinu cholesterolu v porovnaní s tými, ktorí mali raňajky niečo iné. Ľudia s vysokou hladinou cholesterolu v anamnéze by sa preto mali poradiť s odborníkom pred pridaním vajíčok do svojho jedálnička.

Koľko VAJÍČOK je už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Môžu zvýšiť kardiovaskulárne riziko

Štúdia publikovaná v časopise JAMA zistila, že konzumácia čo i len polovice vajíčka navyše denne môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Odborníci sú však presvedčení, že limit vajíčok sa môže líšiť od človeka k človeku podľa tolerancie, takže je to veľmi individuálne. 

3. Hrozí priberanie

Vajíčka sú skvelé pre zdravie, ak sa konzumujú v správnom množstve. Ak si ich doprajete oveľa viac, najmä žĺtok, neskôr sa sťažujú na priberanie. Podľa odborníkov vaječný žĺtok obsahuje tuk, ktorý sa v tele hromadí, ak sa nespáli v správnom čase.

4. Tráviace ťažkosti

Vajíčka majú vysoký obsah vlákniny a bielkovín, ktoré pri nadmernom príjme môžu viesť k tráviacim ťažkostiam. Môžete pociťovať nadúvanie, nepríjemné vracanie kyseliny cez pažerák, alebo vás postihnú iné črevné problémy. Niektorí môžu trpieť aj alergickými reakciami s neustálym pocitom nevoľnosti.

Koľko vajíčok?

Definícia vyváženého jedla sje u každého iná podľa veku, pohlavia, anamnézy a tolerancie. Odborníčka na výživu Rupali Dattaová však tvrdí, že ako súčasť zdravého vyváženého jedla je konzumácia jedného vajíčka denne, tri až štyrikrát týždenne pre dospelých bezpečná. Ako ďalej uviedla, deti môžu bez obáv jesť jedno vajíčko každý deň. Ľudia s predchádzajúcimi srdcovými ťažkosťami alebo vysokým cholesterolom by však mali obmedziť príjem na tri vajíčka týždenne.

Viac o téme: VajíčkaZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9