Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na POPCORN sa už budete pozerať inak: TOTO robí obľúbená pochúťka s KĹBMI a MOZGOM

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí si bez neho nedokážu predstaviť návštevu kina. Chutí skvele a taktiež zasýti na dlhší čas. Raz za čas popcorn neublíži, no čo sa stane, ak ho začnete jesť denne?

Niektorí ho milujú, iní ho nevložia do úst, pretože ho považujú za nezdravý. Pravda je taká, že ak z neho netečie tuk a neobsahuje príliš veľa soli, telu prospieva, uvádza sa to na thehealthy.comMôže totiž zlepšiť trávenie, znižuje cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a dokonca sa z neho chudne. Aj registrovaná dietologička Jessica Levinsonová nedá na popcorn dopustiť.

„Vždy však pred jeho konzumáciou zjem ovocie, aby ma trochu zasýtilo, než prejdem k pukancom,“ uviedla.

Iná odborníčka a dietologička Kelly Krikhelyová je presvedčená, že by sa popcorn nemal považovať za občerstvenie, ale za normálny pokrm. Keď pukance napučiavajú vzduchom, ide o zdravé celé zrno, ktoré prospieva zdraviu.

„Ak si doprajete menšiu misku pripravenú na jednej, či dvoch lyžičkách avokádového oleja, alebo so syrom, získate zdravú kombináciou bielkovín, tukov a vlákniny, ktorá vás zasýti a vy sa vyhnete tomu, že si vyberiete nesprávne jedlo, z ktorého priberiete,“ konštatovala dietologička.

Podľa odborníčok na zdravú výživu, ak to s popcornom nebudete preháňať, môžete si ho dopriať denne. Obe si to vyskúšali na vlastnej koži, keď na týždeň do jedálnička zahrnuli túto pochúťku. Ako pukance pôsobili na ich telo?

Na POPCORN sa už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1. Dostatok vlákniny

Jedna porcia pukancov poskytuje 10 percent dennej potreby vlákniny. O nej je známe, že keď jej má telo dostatok, podporuje zdravé vyprázdňovanie.

„Popcorn je skvelým zdrojom nerozpustnej vlákniny, presnejšie prebiotík, ktoré sú veľmi prospešné pre zdravie čriev," tvrdí Krikhelyová.

2. Prospieva srdcu a mozgu

Podľa Levinsonovej má popcorn vysoký obsah fenolových kyselín, ktoré sú považované za silné antioxidanty. Chránia srdce a mozog a zároveň znižujú úroveň zápalu.

Ako sa priznala odborníčka, dokonca jej táto slaná pochúťka pomohla na kĺby! 

"Po zotavení zo zranenia, ktoré sa mi udialo minulý rok na hodine telocviku, prisahám, že moje kĺby profitujú z konzumácie popcornu. Mám ich menej citlivé a neviem podľa nich predpovedať počasie ako to často býva. Uvedomila som si to počas tohto týždňového experimentu," tvrdí. 

3. Správna hladina cukru v krvi

Hoci sa Krikhelyová stravuje zdravo a nemá problém s cukrovkou, dáva si pozor na príjem cukru.

„Popcorn je potravina, ktorá uspokojuje túžbu po sacharidoch, pričom je relatívne nízka na stupnici glykemického indexu,“ hovorí.

Na POPCORN sa už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodala, v konečnom dôsledku nespôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi.

4. Chute pod kontrolou

Niektorí ľudia si nevedia predstaviť pozeranie filmu bez toho, aby niečo "nezobkali". Pukance napĺňajú túžbu po chrumkavých, slaných maškrtách, pričom sú stále o niečo zdravšie ako nezdravé pokrmy vrátane čipsov.

Odvrátená stránka

Pravdou je, že popcorn je nutrične prázdny. Obsahuje síce nejaké vitamíny, minerály a spomínané antioxidanty, ale pokiaľ ide o rastlinnú stravu, nie je veľmi výživný. Ak človek konzumuje popcorn, ale vylúči zo stravy zdravšie potraviny, môžu mu chýbať dôležité živiny.

Levinsonová nepovažuje za najväčší problém samotný popcorn, ale to, ako ho človek pripravuje. Mnohé oleje používané na úpravu pukancov sú veľmi nezdravé a príliš spracované. Najhoršie je na tom popcorn z mikrovlnnej rúry, ktorý obsahuje konzervačné látky, nezdravé tuky, nadmerné množstvo soli, umelé príchute a farbivá.

Štúdie tiež ukázali, že vrecká na popcorn, ktoré sa dávajú do mikrovlnnej rúry, obsahujú chemikálie (PFAS), ktoré sa môžu preniesť na pukance a následne cirkulovať vo vašom tele.

Mnohým z týchto problémov sa môžete podľa Krikhelyovej vyhnúť tým, že si doma pripravíte pukance sami a budete používať iba kvalitné tuky, ako je írske maslo, ghee, avokádový alebo kokosový olej. Uistite sa tiež, že okrem popcornu jete aj vyváženú stravu a kontrolujete si tiež veľkosť porcií.

„Je ľahké stratiť prehľad o tom, koľko ste zjedli, keď sa budete venovať filmu,“ konštatovala Levinsonová.

Viac o téme: PotravinyZdraviePukancePopcorn
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9