Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obľúbený CITRUS môže byť ZABIJAKOM: Ovocie v sebe skrýva časovanú BOMBU, kedy ho NEJESŤ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

S niektorými liekmi sa nemá rád. Grapefruit je špecifické ovocie, ktoré na jednej strane zásobí telo zdraviu prospešnými látkami, na druhej môže zhoršiť chorobu a celkovo váš stav.

Niekedy úplne nevinná, obyčajná potravina, ktorá je často v kuchyniach mnohých domácností, môže skrývať potenciálne nebezpečenstvo. Napríklad taký grapefruitový džús, ktorý si zvyknete dať s ranným jedlom. Chutné, zdravé a plné vitamínov a minerálov. Čo by na tom mohlo byť zlé? Stačí džús zmiešať s nesprávnym liekom a problém je na svete. 

Viac lieku v krvi

Rastúci počet výskumov ukázal, že dvaja členovia triedy chemických zlúčenín nazývaných furanokumaríny, ktoré sa nachádzajú vo vysokých koncentráciách v grapefruite, môžu znížiť alebo zvýšiť príjem určitých liekov, uvádza sa na sciencealert.com. To má za následok nebezpečne nízke – alebo, ako je to častejšie, nebezpečne vysoké – hladiny týchto liekov v ľudskom systéme.

Dva furanokumaríny interagujúce s liekmi nie sú len v grapefruitoch. Zlúčeninu bergamottín možno nájsť aj v pomelách a bergamotových pomarančoch, dihydroxybergamottín zase v pomelách a sevillských pomarančoch, pričom druhý sa často používa na výrobu marmelády (grapefruit je výsledkom hybridu pomelo-pomaranč).

Obľúbený CITRUS môže byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vysvetlil farmakológ Shiew Mei Huang zo Správy potravín a liečiv (FDA), "šťava vpustí viac lieku do krvi, takže hrozia vedľajšie účinky."

Predávkovanie kvôli džúsu

Ľudské telo produkuje enzým nazývaný Cytochróm P450 3A4 (alebo CYP3A4), najmä v pečeni a tenkom čreve. Tento enzým pomáha telu rozkladať malé cudzie molekuly, ako sú toxíny alebo lieky, aby sa mohli dostať bezpečne z organizmu von. Hrá kľúčovú úlohu pri metabolizme mnohých liekov.

Furanokumaríny zasahujú do schopnosti vášho tela produkovať alebo efektívne využívať CYP3A4 (a iné enzýmy cytochrómu P450). Už jeden pohár grapefruitovej šťavy môže interferovať s CYP3A4 a opakovaná konzumácia znižuje aktivitu pečene CYP3A4.

To narúša schopnosť vášho tela metabolizovať určité perorálne lieky. Výsledkom je fakt, že do krvi sa vám dostane viac lieku, ktorý ostane v tele dlhšie. Hoci ste užili správnu dávku, takto sa môžete ľahko predávkovať! Stať sa to môže pri rôznych typoch liekov od tých na cholesterol a krvný tlak, cez lieky na rakovinu až po tie proti úzkosti. 

Obľúbený CITRUS môže byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na vlastnej koži to pocítite veľmi nepríjemným spôsobom. Rýchly tlkot srdca, rozpad svalového tkaniva, toxicita kostnej drene, dýchavičnosť, gastrointestinálne krvácanie a zlyhanie obličiek sú komplikáciami niektorých liekov, ktoré sú ovplyvnené furanokumarínmi. V extrémnych prípadoch môžu byť tieto interakcie smrteľné.

Menej lieku v krvi

Pri niektorých liekoch môže mať grapefruit dokonca opačný účinok. Napríklad s fexofenadínom – antihistaminikom – konzumácia ovocia znižuje účinnosť lieku. Hoci potenciálne vedľajšie účinky nie sú také závažné, nejde o ideálny stav, ak zistíte, že váš liek na alergiu nie je taký účinný, ako by ste potrebovali.

Ak beriete dôležité lieky, nemusíte sa nevyhnutne vyhýbať ovociu, ako keby ste boli upír a grapefruit svätená voda. Opýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika, ak potrebujete vedieť o akýchkoľvek potenciálnych interakciách, a uistite sa, že ste si prečítali všetky informácie uvedené v príbalovom letáku daného lieku.

Viac o téme: Ovocie ZdravieLiekyGrapefruit
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9