Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenská kuchyňa ako OCHRANA pred rannou OPICOU: Zázrak našich starých mám si poradí s ALKOHOLOM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak bojujete s rannou opicou po náročnej noci, zrejme dostanete chuť na poriadne jedlo s mastnými kúskami slaniny, aby ste sa zbavili boľavej hlavy, nevoľnosti a únavy. Siahnuť by však mali po úplne iných potravinách. 

S následkami alkoholu na druhý deň si hravo poradia fermentované potraviny, ktoré sú prospešné pre črevá, ako upozorňujú odborníci na dailymail.co.uk. Kimchi, kombucha a kefír posilňujú zdravie čriev a pečene, čo je životne dôležité pre telo, aby lepšie vyplavilo alkohol zo systému, a teda skrátilo dĺžku rannej opice, ako radí dietologička Lucy Kerrisonová z Londýna.

Okrem toho, tieto potraviny, ktoré sa vyrábajú pridaním mikroorganizmov, ako sú baktérie alebo kvasinky vrátane zeleniny, čaju alebo mlieka, môžu podľa odborníčky tiež vyriešiť dehydratáciu, ktorá stojí za mnohými príznakmi nepríjemných stavov na druhý deň ráno.

Iní odborníci na výživu však varujú, že konzumácia akýchkoľvek potravín pri rannej opici bude mať len „malý alebo žiadny vplyv“ na to, ako sa telo vysporiada s alkoholom.

"Pečeň je zodpovedná za metabolizmus alkoholu, takže starostlivosť o zdravie čriev a pečene môže mať naozaj pozitívny vplyv na to. Čím rýchlejšie sa alkohol metabolizuje a odstraňuje z vášho systému, tým kratšia je vaša opica. Udržiavanie dobrého zdravia čriev môže posilniť funkciu črevnej bariéry, takže je menej podráždená alkoholom, známym dráždivým činidlom pre črevá, ktoré môže ovplyvniť črevnú motilitu, priepustnosť a vstrebávanie živín," vysvetľuje Kerrisonová. 

Slovenská kuchyňa ako OCHRANA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ktoré potraviny majú takéto účinky? 

Ako dodala, pri opici ľudia väčšinou zatúžia po potravinách s vysokým obsahom soli a uhľohydrátov. Keďže alkohol dehydratuje a soľ vedie k zadržiavaniu vody, ide o celkom dobrú voľbu. Aj preto môžu byť fermentované potraviny s vyšším obsahom soli, ako je kimchi a kyslá kapusta, užitočné.

"Obsahujú tiež živé baktérie, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na črevný mikrobióm, čo môže byť poškodené nadmernou konzumáciou alkoholu," uvádza odborníčka. 

Zatiaľ čo civilizácie fermentujú potraviny už tisíce rokov kvôli ich konzervačným účinkom, v poslednej dobe si získali obľubu vďaka svojim účinkom na zlepšenie zdravia. Patrí medzi ne kimchi, kórejské jedlo vyrobené zo solenej a fermentovanej zeleniny, kyslá kvasená kapusta, ale i kombucha, šumivý, fermentovaný nápoj vyrobený zo sladeného čaju. Netreba hovoriť, že kyslá kapusta je základom slovenskej kuchyne! Tieto fermentované potraviny obsahujú probiotiká – potraviny so živými mikróbmi, ktoré cestujú do čreva a podporujú zdravie – čo môže byť ďalší dôvod, prečo môžu obmedziť účinok alkoholu.

Slovenská kuchyňa ako OCHRANA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zložka, ktorá pomôže

Zvážiť sa ich oplatí aj preto, že štúdie na zvieratách zistili, že konzumácia probiotík pred pitím spôsobuje menšiu absorbciu alkoholu ľudským telom.

Alkohol môže poškodiť črevá, pretože narúša mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré udržujú zdravie čriev znížením zápalu a reguláciou imunitnej funkcie. Telo premieňa alkohol na acetaldehyd a potom na acetát, ktorý narúša pomer mastných kyselín s krátkym reťazcom a prispieva k symptómom kocoviny, hovoria odborníci. Butyrát – mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá sa nachádza v niektorých kombuchách – môže pomôcť vyvážiť pomer.

Avšak, stále platí, že najlepším spôsobom, ako sa úplne vyhnúť rannej opici, je jednoucho nepiť príliš veľa alkoholu. 

Viac o téme: Bolesti hlavyRanná opicaKombuchaFermentované potravinyKimchi
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9