Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je MIKROVLNKA lepšia ako sporák? TRIK s vodou zachráni ŽIVINY v jedle, bude tiež šťavnatejšie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na mikrovlnku sú mnohí zvyknutí a nemienia sa jej vzdávať. Žiadny odborník vás nejde odhovárať od používania tejto technológie, ktorá urýchli čas, no môžete urobiť niečo navyše, čo zlepší textúru a chuť jedla!

Ako funguje varenie v mikrovlnnej rúre?

Mikrovlnné rúry varia jedlo pomocou vĺn energie, ktoré sú podobné tým rádiovým, ale sú kratšie. Tieto vlny sú selektívne, primárne ovplyvňujú vodu a iné molekuly, ktoré sú elektricky asymetrické – jeden koniec je kladne nabitý a druhý záporne. V mikrovlnkách tieto molekuly vibrujú a rýchlo vytvárajú tepelnú energiu, ako informuje health.harvard.edu.

Lepšie ako na sporáku!

Je pravda, že niektoré živiny sa rozkladajú, keď sú vystavené teplu, či už si jedlo pripravujete v mikrovlnke alebo v bežnej rúre. Vitamín C je najjasnejším príkladom. Ale pretože čas varenia v mikrovlnnej rúre je kratší, zachová sa viac vitamínu a iných živín.

Čo sa týka zeleniny, varenie vo vode ju oberá o časť nutričnej hodnoty, pretože živiny sa uvoľňujú do vody. Napríklad varená brokolica stráca glukozinolát, zlúčeninu obsahujúcu síru, ktorá dáva zelenine vlastnosti prospešné v boji proti rakovine. Preto možno považovať dusenie a dokonca tiež varenie v mikrovlnnej rúre za lepší nápad! Napríklad dusená brokolica si udrží viac glukozinolátov ako varená alebo vyprážaná.

Je MIKROVLNKA lepšia ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Trik, vďaka ktorému bude jedlo zdravšie

Spôsob varenia, ktorý zachová čo najviac živín vyzerá nasledovne: uvarí sa rýchlo, zohreje jedlo v priebehu krátkeho času a používa čo najmenej tekutín. Mikrovlnná rúra spĺňa tieto kritériá! No i napriek tomu to môžete viac "vyšperkovať" a postarať sa o to, aby jedlo z mikrovlnky bolo viac šťavnaté a udržalo si viac výživných látok. Stačí použiť menšie množstvo vody, ktoré sa postará o naparenie jedla. To si tak zachová viac vitamínov a minerálov ako takmer akýkoľvek iný spôsob varenia.

Nalejte vodu do šálky a vložte spolu s jedlom do mikrovlnnej rúry a zohrejte klasickým spôsobom. Voda pohltí prebytočné mikrovlnné žiarenie a ochráni vaše jedlo pred prevarením. Navyše, uvoľní spomínanú paru, ktorá zabráni vysušeniu vášho jedla. Dobrú chuť!

Viac o téme: MikrovlnkaZdravieJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9