Je MIKROVLNKA lepšia ako sporák? TRIK s vodou zachráni ŽIVINY v jedle, bude tiež šťavnatejšie!

Na mikrovlnku sú mnohí zvyknutí a nemienia sa jej vzdávať. Žiadny odborník vás nejde odhovárať od používania tejto technológie, ktorá urýchli čas, no môžete urobiť niečo navyše, čo zlepší textúru a chuť jedla!
Ako funguje varenie v mikrovlnnej rúre?
Mikrovlnné rúry varia jedlo pomocou vĺn energie, ktoré sú podobné tým rádiovým, ale sú kratšie. Tieto vlny sú selektívne, primárne ovplyvňujú vodu a iné molekuly, ktoré sú elektricky asymetrické – jeden koniec je kladne nabitý a druhý záporne. V mikrovlnkách tieto molekuly vibrujú a rýchlo vytvárajú tepelnú energiu, ako informuje health.harvard.edu.
Lepšie ako na sporáku!
Je pravda, že niektoré živiny sa rozkladajú, keď sú vystavené teplu, či už si jedlo pripravujete v mikrovlnke alebo v bežnej rúre. Vitamín C je najjasnejším príkladom. Ale pretože čas varenia v mikrovlnnej rúre je kratší, zachová sa viac vitamínu a iných živín.
Čo sa týka zeleniny, varenie vo vode ju oberá o časť nutričnej hodnoty, pretože živiny sa uvoľňujú do vody. Napríklad varená brokolica stráca glukozinolát, zlúčeninu obsahujúcu síru, ktorá dáva zelenine vlastnosti prospešné v boji proti rakovine. Preto možno považovať dusenie a dokonca tiež varenie v mikrovlnnej rúre za lepší nápad! Napríklad dusená brokolica si udrží viac glukozinolátov ako varená alebo vyprážaná.
Trik, vďaka ktorému bude jedlo zdravšie
Spôsob varenia, ktorý zachová čo najviac živín vyzerá nasledovne: uvarí sa rýchlo, zohreje jedlo v priebehu krátkeho času a používa čo najmenej tekutín. Mikrovlnná rúra spĺňa tieto kritériá! No i napriek tomu to môžete viac "vyšperkovať" a postarať sa o to, aby jedlo z mikrovlnky bolo viac šťavnaté a udržalo si viac výživných látok. Stačí použiť menšie množstvo vody, ktoré sa postará o naparenie jedla. To si tak zachová viac vitamínov a minerálov ako takmer akýkoľvek iný spôsob varenia.
Nalejte vodu do šálky a vložte spolu s jedlom do mikrovlnnej rúry a zohrejte klasickým spôsobom. Voda pohltí prebytočné mikrovlnné žiarenie a ochráni vaše jedlo pred prevarením. Navyše, uvoľní spomínanú paru, ktorá zabráni vysušeniu vášho jedla. Dobrú chuť!
Fotogaléria
mikrovlnka zdravie jedlo