Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

DOCHUCOVADLO jedál ako ÚĽAVA od bolestí: ZACIELI na kritický PROBLÉM, s ktorým bojujú MILIÓNY ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Občas sa stane, že zjete niečo, čo vám nesadne a zvíjate sa v kŕčoch. Bolesti brucha nie sú novinkou, no tou je skôr spôsob, ako sa ich zbaviť. Zatiaľ čo jedno korenie používame na dochucovanie jedál, svoje miesto by si našlo aj v lekárničke.

Kurkuma si údajne poradí s tráviacimi ťažkosťami rovnako ako liek na obmedzenie nadmernej žalúdočnej kyseliny. Tento účinok má konkrétne prírodná zlúčenina nachádzajúca sa v kulinárskom korení, ako sa uvádza na eurekalert.org. Prirovnáva sa k omeprazolu, čo je liek, ktorý sa používa na prebytočnú žalúdočnú kyselinu. Poskytne tak rovnakú službu a zbaví vás problémov pri liečbe symptómov trávenia, ako uvádza prvá štúdia svojho druhu, publikovaná online v časopise BMJ Evidence-Based Medicine.

Môže za to zlúčenina

Spomínané žlté korenie sa získava z koreňa rastliny Curcuma longa. Obsahuje prirodzene aktívnu zlúčeninu nazývanú kurkumín, o ktorej sa predpokladá, že má protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Používa sa hlavne v juhovýchodnej Ázii, kde je považovaný ako liečivý prostriedok, a to aj na liečbu tráviacich ťažkostí. Nikdy sa však neporovnával s konvenčnými liekmi, ktoré sú účinné v boji proti tráviacim problémom, keďže neboli zrealizované žiadne priame štúdie. 

Zrealizovaný výskum

Až doteraz! Vedci náhodne vybrali 206 pacientov vo veku 18-70 rokov s opakujúcimi sa žalúdočnými ťažkosťami (funkčná dyspepsia) neznámej príčiny, ktorí boli prijatí z nemocníc v Thajsku v rokoch 2019 až 2021, do jednej z troch liečebných skupín na obdobie 28 dní:

  • 1. skupina - užívali kurkumu (dve veľké 250 mg kapsuly kurkumínu 4-krát denne) a jednu malú neúčinnú kapsulu (69 pacientov)
  • 2. skupina - brala omeprazol (jednu malú 20 mg kapsulu denne a dve veľké neúčinné kapsuly 4-krát denne (68 pacientov)
  • 3. skupina - užívala kurkumu plus omeprazol (69 pacientov)

DOCHUCOVADLO jedál ako ÚĽAVA
Zobraziť galériu (2)

Omeprazol je inhibítor protónovej pumpy, skrátene PPI. PPI sa používajú na liečbu funkčnej dyspepsie, ktorej symptómy zahŕňajú pocit nadmernej plnosti po jedle (postprandiálna plnosť), pocit sýtosti už po malom jedle (skorá sýtosť) a bolesť a/alebo pocit pálenia v žalúdku a/alebo pažeráku (bolesť v epigastriu). Hoci ide o účinný liek, jeho dlhodobé užívanie je spojené so zvýšeným rizikom zlomenín, nedostatkom mikroživín a zvýšeným rizikom infekcií.

Dostane sa korenie do klinickej praxe? 

Z 206 zaradených pacientov dokončilo štúdiu 151, z toho 20 v skupine s kurkumínom, 19 v skupine s omeprazolom a 16 v skupine s kombinovanou liečbou. Pacienti vo všetkých troch skupinách mali na začiatku štúdie podobné klinické charakteristiky a skóre trávenia, resp. vyhodnotenú závažnosť dyspepsie. Boli prehodnotení po 28 dňoch a potom znova po 56 dňoch. Významné zníženie závažnosti symptómov do 28. dňa, čo sa týka bolesti a iných symptómov, boli zaznamenané u tých, ktorí boli v kombinovanej skupine s kurkumínom a omeprazolom. 

Neboli hlásené žiadne závažné vedľajšie účinky, hoci testy pečeňových funkcií naznačili určitú úroveň zhoršenia u užívateľov kurkumínu s nadváhou, poznamenávajú výskumníci.

„Táto štúdia poskytuje spoľahlivé dôkazy o liečbe funkčnej dyspepsie,“ tvrdia vedci, podľa ktorých by tieto zistenia mohli odôvodniť zváženie kurkumínu v klinickej praxi.

Viac o téme: KorenieKurkumaTrávenieZdravotné problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9