Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

3 JEDLÁ, ktoré BRZDIA spánok a udržia vás dlho HORE: Platí to aj vtedy, keď si ich dáte počas DŇA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prehadzovanie sa v posteli, pozeranie do stropu, rátanie ovečiek. Sem tam sa to stane každému. Problém nastáva vtedy, keď sa to opakuje častejšie. Čo ste mali na tanieri pred tým, než ste si ľahli do postele?

Nedostatok spánku vie narobiť poriadne problémy. Únava, podráždenosť, úzkosť, aj bolesti hlavy. Toto všetko sa môže stupňovať, ak problém pretrváva dlhodobo. Keď sa aj vám v noci nedarí zaspať, mali by ste sa zamyslieť nad tým, čo ste skonzumovali cez deň.

„Na zlepšenie spánkového režimu je dôležité kontrolovať čo a kedy vložíte do úst,“ konštatovala odborníčka na spánok Cheryl Lythgoová.

Ak ste podľa nej vyskúšali všetky rady na rýchle zaspávanie, vrátane liekov a nič nezaberá, môže to byť preto, že jete nesprávne jedlá, ako sa píše sa na express.co.uk.

Čomu sa vyhnúť?

Keď máte problém so zaspávaním, jedno z najhorších jedál, ktoré môžete dať do úst a spôsobuje vám tento problém, je čokoláda. Dokonca aj horká. V mliečnej a bielej čokoláde je veľa cukru, čo môže zvýšiť hladinu cukru v krvi a narušiť kvalitu spánku. Horká čokoláda obsahuje zase kakao a často aj kofeín, čo je známy stimulant.

Ďalšou potravinou, ktorú sa oplatí obmedziť, ak trpíte problémami so spánkom, je syr. Keď je vyzretý, obsahuje vysoké hladiny aminokyseliny tyramínu, ktorá podporuje bdelosť.

3 JEDLÁ, ktoré BRZDIA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

K zlému spánku prispievajú aj zemiakové lupienky. Majú zvyčajne vysoký obsah soli, ktorá dehydruje telo a zvyšuje zadržiavanie vody.

Lepšia voľba

Ak túžite po sladkej pochúťke, ako je mliečna čokoláda, no nechcete rátať ovečky, dajte prednosť radšej čerešniam. Tie totiž majú vysoký obsah melatonínu, ktorý podporuje ospalosť. Ďalšou možnosťou sú mandle. Vynikajú vysokým obsahom horčíka a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.

Do ríši snov!

„Pravidelná rutina umožňuje telu rozpoznať signály spánku, vďaka ktorým dokážete prežiť pokojnú noc,“ tvrdí Lythgoová.

Ak problémy pretrvávajú, človek by sa mal poradiť s lekárom. K nespavosti môže prispievať množstvo faktorov, ktoré nemusia súvisieť s potravinami, ktoré jete.

Čo ešte zaberá na nespavosť:

  • Pred tým, ako sa uložíte do postele, relaxujte. Pomôže mierne cvičenie, joga, či dychové cvičenie.
  • Vyhnite sa pozeraniu elektronických zariadení aspoň hodinu pred spánkom, radšej si niečo prečítajte.
  • Miestnosť, v ktorej spíte, poriadne vyvetrajte. Čím bude nižšia teplota v izbe, tým lepšie.
  • Stlmte svetlo, aby sa oči uvoľnili.
  • Večeru nejedzte príliš neskoro, doprajte si ľahšie jedlo.
  • Vyhnite sa popíjaniu alkoholu a kofeínových nápojov.
Viac o téme: PotravinySpánokJedlá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9