Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nenápadný PROBLÉM s prostatou, ktorý vás ZOBUDÍ uprostred noci: Varovný signál RAKOVINY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa vám to stáva veľmi často, nemali by ste to nechať len tak. V tom prípade pomôže lekár, ktorý vás pripraví na to, či ide o nočnú moru mnohých mužov.

Nový výskum zistil, že až 43 percent mužov by nenavštívilo svojho lekára, keby mali jeden problém - časté chodenie na záchod počas noci. Pritom môže ísť o príznak rakoviny prostaty, ako upozorňuje express.co.uk.

Treba ihneď konať

Viac ako štvrtina mužov často kvôli tomu vstáva v noci, no len pätina z nich si uvedomuje, že by to mohlo signalizovať problém s prostatou, podľa nového výskumu. Taktiež sa zistilo, že približne 20 percent týchto mužov si myslí, že prerušenie spánku má niečo spoločné s prostatou, ale 29 percent to pripisuje „starobe“. V každom prípade, aj tak by väčšina z nich odignorovala lekára. 

Potreba častejšej malej potreby, najmä v noci, sa považuje za jeden z najvýraznejších príznakov rakoviny prostaty. Tak ako pri každej rakovine, aj pri tejto je potrebné konať ihneď, ako sa objavia symptómy, aby sa zastavil rast nádoru.

V Spojenom kráľovstve na rakovinu prostaty ročne zomrie viac ako 10 000 mužov. Kvôli tomu, nemocnica King Edward VII’s Hospital apeluje na mužov, aby navštívili svojho lekára, akonáhle spozorujú varovné signály poukazujúce na problémy s prostatou.

Nenápadný PROBLÉM s prostatou,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Urologička Caroline Mooreová upozorňuje: „Zvykneme vidieť mužov s mnohými problémami, ktoré im pripadajú divné, no pre nás nie sú netypické."

Hlavné príznaky rakoviny prostaty

  • Častejšie močenie, najmä v noci
  • Pocit, že sa zakaždým musíte ponáhľať na toaletu
  • Ťažkosti so začatím malej potreby (váhavosť)
  • Namáhavá alebo zdĺhavá malá potreba
  • Slabý prietok
  • Krv v moči alebo sperme
  • Pocit, že mechúr nie je úplne vyprázdnený

Pomôže zmena životného štýlu

„Je podstatné, aby muži, ktorí spozorujú nejakú bolesť alebo iný príznak, navštívili lekára. Väčšinou to je spôsobené niečím neškodným, čo sa dá napraviť úpravou životného štýlu, ako je pitie menšieho množstva alkoholu alebo kofeínu,“ dodáva Mooreová.

Čo sa týka stravovania, je vhodné dať prednosť nízkotučnej strave nabitej farebným ovocím a zeleninou. Môžete tiež obmedziť príjem mliečnych výrobkov, keďže niektoré výskumy prišli na to, že muži, ktorí jedla veľa týchto potravín, mali najvyššie riziko rakoviny prostaty. 

Viac o téme: ZáchodRakovinaPrevenciaProstataRakovina prostaty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9