Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Častý ZVYK po UVARENÍ jedla vyvoláva PORUCHY trávenia: Robte to INAK, takto na ZVYŠKY potravín!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Navaríte naraz viac jedla, ako na jedenkrát zjete a zvyšky dojedáte ďalšie dni. Prínosom je, že ušetríte čas aj financie. No ste si istí, že to, čo vám ostane, uskladňujete správne a neochudobňujete sa tak o živiny?

Navariť na tri dni dopredu je zvykom nejednej domácnosti. Hlavne, keď človek nemá čas pripravovať jedlo každý deň. Varenie vo veľkom teda nie je nič nezvyčajné. Niektoré jedlá dokonca chutia lepšie, keď v chladničke postoja deň, či dva. Otázkou však je, či ich skladujete správne. 

Odborníci totiž tvrdia, že ak nie sú správne uchovávané, strácajú svoju nutričnú hodnotu a po určitom čase sa môžu stať škodlivými. Zlé skladovanie môže viesť k črevným problémom, hnačke a iným súvisiacim zdravotným rizikám, ako upozorňuje food.ndtv.com.

Ideálne prostredie pre množenie baktérií

Pravdou je, že asi nikto z nás neskladuje potraviny v chladničke hneď po uvarení. Najprv uvarené jedlo zjeme, potom ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu a nakoniec putuje do chladničky. Verte či nie, ale práve tento proces vytvára ideálne prostredie pre rýchle množenie mikroorganizmov a mikróbov. Navyše, príliš dlhé skladovanie potravín zhoršuje jeho stav a vedie k strate základných živín. To je dôvod, prečo veľa ľudí trápia poruchy trávenia, keď sa niekoľko dní po sebe stravujú len zvyškami z chladničky.

Častý ZVYK po UVARENÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy je jedlo bezpečné?

Podľa ájurvédy, ak chcete využiť maximum živín z navareného jedla vo svoj prospech, mali by ste ho skonzumovať do troch hodín po uvarení. Nie vždy sa to ale dá, hlavne, keď je človek zavalený prácou. V takom prípade dietologička Simrun Choprová navrhuje, aby ste pri manipulácii so zvyškami jedla dodržiavali základné pravidlá, aby ste využili všetky nutričné hodnoty, ktoré jedlo poskytuje.

1. Správne skladovanie

Je dôležité správne skladovať potraviny, aby ste z nich vyťažili maximum živín. Podľa odborníkov by v ideálnom prípade varené potraviny nemali byť v chladničke dlhšie ako tri až štyri dni.

2. Nenechávajte ich otvorené

Cieľom je, čo najviac sa vyhnúť nadmernej vlhkosti. Ak potraviny uchovávate otvorené pri izbovej teplote, varené či tepelne neupravené, stávajú sa živnou pôdou pre mikróby. O tých je známe, že poškodzujú zdravie. Podľa Choprovej by sme pri skladovaní potravín mali byť viac opatrní v teplom období, kedy majú pokrmy tendenciu sa viac kaziť.

3. Vyhnite sa viacnásobnému ohrievaniu

Ľudia robia často chybu, že opätovne ohrievajú zvyšky jedla. Častá zmena teploty však z jedla odoberá všetky živiny. Choprová preto radí, aby ste zohrievali len toľko jedla, koľko zjete naraz.

Viac o téme: PotravinyZdravieJedloZvyšky jedla
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9