Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Krutá PRAVDA o športových doplnkoch: Veľké ZISTENIE inšpekcií, toto sa vám NEBUDE páčiť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

"Dostanete to, za čo zaplatíte." Veta, ktorú počúvame zo všetkých strán nemusí byť úplne pravdivá. Ak sa spoliehate na športové doplnky, zrejme vás sklame zistenie o ich zložení.

Štúdia v USA, publikovaná v JAMA Network Open, preukázala, že nie všetky informácie uvedené na produkte súvisia s jeho obsahom. Až tretina športových doplnkov neobsahuje kľúčové zložky, ktoré sa nachádzajú na etikete výrobku, píše sa na sciencealert.com. Prišiel na to Pieter Cohen, klinický výskumník z Cambridge Health Alliance a Harvard Medical School v Cambridge a jeho kolegovia, ktorí objednali 57 športových doplnkov na analýzu ich obsahu.

Výsledok analýzy

Podľa štítkov výrobok obsahuje jednu z piatich rastlinných zlúčenín, ktoré zvyšujú výkon. Tieto látky sú súčasťou doplnkov od roku 2004, kedy bol zakázaný stimulant nazývaný ephedra.

„Správa potravín a liečiv (FDA) neschvaľuje žiadnu z týchto zložiek z hľadiska účinnosti alebo bezpečnosti pred ich zavedením. Inšpekcie objavili, že spoločnosti nedodržiavajú primárne normy, ako je zloženie, alebo identitu produktu,“ uvádza Cohen a kolegovia. "Inšpekcie FDA však zistili, že výrobcovia doplnkov často nedodržiavajú základné výrobné normy, ako je stanovenie identity, čistoty alebo zloženia konečného produktu."

Ich analýza zistila, že približne 40 percent z 57 doplnkov zakúpených online neobsahovalo zistiteľné množstvo uvedenej zložky. Polovica uvádzala nesprávne množstvo a 12 percent obsahovalo nelegálne prísady.

Krutá PRAVDA o športových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Iba 11 percent produktov bolo presne označených a našlo sa 5 rôznych zložiek zakázaných FDA, vrátane neschváleného lieku dostupného v Rusku, 3 liekov predtým dostupných v Európe a jedného, ktorý nebol nikdy schválený v žiadnej krajine," dodáva Cohen a jeho kolegovia v správe. 

Na trh sa dostane už čokoľvek

Zatiaľ čo množstvá sa môžu líšiť medzi šaržami v rámci danej značky, v štúdii sa zistilo, že odporúčaná dávka doplnku obsahuje viac než trojnásobok hmotnosti jedného zo stimulantov označených na etikete. Výsledky nie sú prekvapujúce, vzhľadom na spôsob regulácie doplnkov v USA či v iných krajinách, ako je Austrália.

„V praxi to znamená, že na trh sa dostane čokoľvek s prívlastkom "bezpečné",“ dodáva Cohen.

Správa potravín a liečiv následne analyzuje produkty a v prípade nezrovnalostí produkt stiahne z regálov.

Krutá PRAVDA o športových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keďže ide o zdravotné produkty, možno si myslíte, že doplnky patria do podkategórie liekov. Ale v skutočnosti ich FDA reguluje ako podkategóriu potravín.

"To má obrovské dôsledky pre celú kategóriu doplnkov stravy, od vitamínov, minerálov, probiotík a všetkých druhov nových ingrediencií," povedal Cohen Americkej lekárskej asociácii (AMA) v roku 2021, pretože "to znamená, že výrobca môže zaviesť čokoľvek na (americký) trh, čo je podľa nich bezpečné."

Úlohou FDA je potom sledovať nové produkty, identifikovať, či nejaké spôsobujú škodu, a ak áno, nechajú ich odstrániť z regálov obchodov. V roku 2004 napríklad FDA zakázala predaj bylinných doplnkov obsahujúcich efedrínové alkaloidy, „pretože predstavujú neprimerané riziko ochorenia alebo zranenia“ pre spotrebiteľov.

Hoci uvedené výsledky štúdie sa týkajú amerického trhu, neznamená to, že to nehrozí aj u nás. Buďte obozretní a berte športové doplnky viac s rezervou. Preto ide o "doplnky".

Viac o téme: ZdravieZloženieŠportové doplnky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9