Na prvý pohľad poriadok a čistota, v skutočnosti domov pre množstvo baktérií! Spomeniete si, kedy ste naposledy vymenili utierku na riad? Ak dlho lovíte v pamäti, je čas to zmeniť. Veľa tým totiž riskujete!
Influencerka Daniele Massonová, ktorá si získala pozornosť miliónov ľudí na sociálnej sieti vďaka jej tipom, čo sa týka udržiavania čistoty v domácnosti, upozorňuje na často podceňovanú miestnosť, ktorej treba venovať pozornosť: na kuchyňu.
Kľučky od dverí a tlačidlá na spotrebičoch
„Ľudia tieto časti väčšinou nečistia, ale kvôli manipulácii so surovým mäsom a potravinami je dôležité starať sa o ich čistotu,“ hovorí Daniele.
Väčšina ľudí to nepovažuje za dôležité, no treba tieto miesta udržiavať čisté kvôli krížovej kontaminácii, ako sa píše na dailymail.co.uk.
Utierky
Ak po čistení ostáva dané miesto špinavé, znamená to, že pravdepodobne nie je čistá ani vaša kuchyňa. Massonová odporúča nechať handričku počas noci v bielidle a nasledujúci deň ju možno znovu použiť. Dôležité je taktiež pravidelne utierku vymieňať za novú v intervale aspoň každé dva týždne. Uistite sa, že handričku nepoužívate na nič iné, len na kuchyňu.
Špongie
Sú nehygienické, preto sa im treba úplne vyhnúť. Neustále majú v sebe nasiaknutú vlhkosť a môžu prenášať baktériu E. coli.
Utierky na riad
Je vhodné mať na každý deň jednu, keďže pri umývaní rôznych nádob sa na ne hromadia baktérie a choroboplodné zárodky, ktoré sa šíria po kuchyni.
Dosky na krájanie, najmä drevené
Aj v tomto prípade je dobré používať na rôzne potraviny inú dosku. Dobrou pomôckou sú rôzne farby - inú farbu dosky použijete na krájanie mäsa a inú na krájanie zeleniny. Najlepším spôsobom, ako odstrániť baktérie z dosiek je umyť ich v umývačke riadu pri vysokej teplote, ktorá ich zbaví všetkých choroboplodných zárodkov. Alebo môžete uvariť vodu v kanvici a následne do nej namočiť dosky na krájanie. Aj parný čistiť môže byť dobrý, keďže zabije 99,9 percent baktérií a neobsahuje žiadne chemikálie. Dreveným doskám sa úplne vyhnite! Spomínané spôsoby čistenia ich môžu poškodiť.
Kuchynský drez
Masívny množiteľ baktérií a špiny! Práve v umývadlách sa nachádza výrazný mikrobióm.
„Inštalačná oblasť nachádzajúca sa pod umývadlami odhalila mikrobiálne spoločenstvá, ktorým dominuje skupina baktérií nazývaných proteobaktérie. Tento kmeň zahŕňa patogény, ako sú Salmonella a E. coli, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenie,“ hovorí Masonová.
Keďže v dreze umývate šálky a taniere a pripravujete jedlo, mali by ste túto oblasť udržiavať čistú. Zabudnite na to, že by ste napr. umyli podlahu a špinavú vodu by ste vyliali do kuchynského drezu! Patrí do záchoda. A ako vyčistiť vnútro drezu a odtok?
„Jedlá sóda a ocot sú najlepším spôsobom, ako vyčistiť umývadlo. Pomôže aj bielidlo, ale s ním musíte byť opatrní, pretože môže ostať na dne vášho umývadla v závislosti od materiálu, z ktorého je vyrobený," radí Mansonová.
Chladnička
Čistite chladničku dôkladne aspoň každé dva mesiace. Čo sa týka bežného čistenia a utierania políc, to by ste mali robiť každý druhý deň pomocou mydlovej vody. Na zápachy z chladničky zaberá sóda bikarbóna, ktorá ich pohltí. Chladnička je živnou pôdou pre salmonelu, E. Coli a iné baktérie.
Odpadkové koše
Živná pôda pre mikróby!
„Uistite sa, že máte vonkajší odpadkový kôš čo najďalej od domu a vyprázdnite ho ihneď, ako sa naplní. Osobne nemám kôš v kuchyni, ale vrecko, ktoré na konci dňa vyberiem," dodáva za záver Daniele.