Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

8 NAJŠPINAVŠÍCH vecí v kuchyni: Tu sa ukrývajú BAKTÉRIE, zlikvidujte ich!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na prvý pohľad poriadok a čistota, v skutočnosti domov pre množstvo baktérií! Spomeniete si, kedy ste naposledy vymenili utierku na riad? Ak dlho lovíte v pamäti, je čas to zmeniť. Veľa tým totiž riskujete!

Influencerka Daniele Massonová, ktorá si získala pozornosť miliónov ľudí na sociálnej sieti vďaka jej tipom, čo sa týka udržiavania čistoty v domácnosti, upozorňuje na často podceňovanú miestnosť, ktorej treba venovať pozornosť: na kuchyňu. 

Kľučky od dverí a tlačidlá na spotrebičoch

„Ľudia tieto časti väčšinou nečistia, ale kvôli manipulácii so surovým mäsom a potravinami je dôležité starať sa o ich čistotu,“ hovorí Daniele.

Väčšina ľudí to nepovažuje za dôležité, no treba tieto miesta udržiavať čisté kvôli krížovej kontaminácii, ako sa píše na dailymail.co.uk.

8 NAJŠPINAVŠÍCH vecí v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Utierky

Ak po čistení ostáva dané miesto špinavé, znamená to, že pravdepodobne nie je čistá ani vaša kuchyňa. Massonová odporúča nechať handričku počas noci v bielidle a nasledujúci deň ju možno znovu použiť. Dôležité je taktiež pravidelne utierku vymieňať za novú v intervale aspoň každé dva týždne. Uistite sa, že handričku nepoužívate na nič iné, len na kuchyňu. 

Špongie

Sú nehygienické, preto sa im treba úplne vyhnúť. Neustále majú v sebe nasiaknutú vlhkosť a môžu prenášať baktériu E. coli.

8 NAJŠPINAVŠÍCH vecí v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Utierky na riad

Je vhodné mať na každý deň jednu, keďže pri umývaní rôznych nádob sa na ne hromadia baktérie a choroboplodné zárodky, ktoré sa šíria po kuchyni.

Dosky na krájanie, najmä drevené

Aj v tomto prípade je dobré používať na rôzne potraviny inú dosku. Dobrou pomôckou sú rôzne farby - inú farbu dosky použijete na krájanie mäsa a inú na krájanie zeleniny. Najlepším spôsobom, ako odstrániť baktérie z dosiek je umyť ich v umývačke riadu pri vysokej teplote, ktorá ich zbaví všetkých choroboplodných zárodkov. Alebo môžete uvariť vodu v kanvici a následne do nej namočiť dosky na krájanie. Aj parný čistiť môže byť dobrý, keďže zabije 99,9 percent baktérií a neobsahuje žiadne chemikálie. Dreveným doskám sa úplne vyhnite! Spomínané spôsoby čistenia ich môžu poškodiť.

8 NAJŠPINAVŠÍCH vecí v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kuchynský drez

Masívny množiteľ baktérií a špiny! Práve v umývadlách sa nachádza výrazný mikrobióm. 

Inštalačná oblasť nachádzajúca sa pod umývadlami odhalila mikrobiálne spoločenstvá, ktorým dominuje skupina baktérií nazývaných proteobaktérie. Tento kmeň zahŕňa patogény, ako sú Salmonella a E. coli, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenie,“ hovorí Masonová.

Keďže v dreze umývate šálky a taniere a pripravujete jedlo, mali by ste túto oblasť udržiavať čistú. Zabudnite na to, že by ste napr. umyli podlahu a špinavú vodu by ste vyliali do kuchynského drezu! Patrí do záchoda. A ako vyčistiť vnútro drezu a odtok? 

8 NAJŠPINAVŠÍCH vecí v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedlá sóda a ocot sú najlepším spôsobom, ako vyčistiť umývadlo. Pomôže aj bielidlo, ale s ním musíte byť opatrní, pretože môže ostať na dne vášho umývadla v závislosti od materiálu, z ktorého je vyrobený," radí Mansonová. 

Chladnička

Čistite chladničku dôkladne aspoň každé dva mesiace. Čo sa týka bežného čistenia a utierania políc, to by ste mali robiť každý druhý deň pomocou mydlovej vody. Na zápachy z chladničky zaberá sóda bikarbóna, ktorá ich pohltí. Chladnička je živnou pôdou pre salmonelu, E. Coli a iné baktérie.

Odpadkové koše

Živná pôda pre mikróby!

„Uistite sa, že máte vonkajší odpadkový kôš čo najďalej od domu a vyprázdnite ho ihneď, ako sa naplní. Osobne nemám kôš v kuchyni, ale vrecko, ktoré na konci dňa vyberiem," dodáva za záver Daniele.

Viac o téme: KuchyňaBaktérieZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9