Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko VEDIE vo výskyte a úmrtnosti na tento druh RAKOVINY: RIZIKOVÉ faktory u mladších!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už je to niekoľko rokov, čo si držíme popredné miesta v porovnaní s krajinami na celom svete vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka. Oplatí sa preto vedieť, u koho je riziko na toto ochorenie vyššie. Bohužiaľ, mladší vek vás nezachráni.

Ako sa uvádza na portáli new-medical.net, je to jedna dobrá správa. Celosvetovo výskyt kolorektálneho karcinómu a úmrtia klesajú u dospelých vo veku 50 rokov a starších. Avšak zvyšujú sa u osôb mladších ako 50 rokov. Kedysi sa zákerná choroba spájala skôr so staršími, no čoraz viac s ňou bojujú i mladšie ročníky!

Treba si všímať aj mladších

Nová štúdia, zverejnená v časopise Cancer Prevention Researchvedená výskumným pracovníkom a klinickým lekárom Thomasom Imperiale, M.D., z amerického ministerstva pre záležitosti veteránov, Regenstrief Institute a Indiana University School of Medicine, identifikuje sedem rizikových faktorov pre skorý nástup kolorektálneho karcinómu u mužov. Model hodnotenia rizika, ktorý vedci vyvinuli, môže pomôcť ľuďom vo veku 45 až 49 rokov prijať a dodržiavať nové skríningové odporúčania a môže tiež identifikovať mladších mužov, u ktorých by sa mal zvážiť skorší skríning.

„Táto štúdia je dôležitá. Hodnotí, či a prípadne ako vykonať skríning ľudí mladších ako 45 rokov, teda mladšej vekovej skupiny ako odporúčaný skríning kolorektálneho karcinómu, ak majú niektoré z rizikových faktorov,“ povedal odborník. 

Doktor ďalej dodal, že rakovina hrubého čreva v mladšom veku je na vzostupe, hoci riziko je stále nižšie ako vo vekovej skupine 45- až 54-ročných. To však neznamená, že by sa odborníci mali vyhýbať mladšej vekovej skupine. Aj tých si treba všímať a odhaliť, ktorí by mohli mať vyššie riziko. 

Slovensko VEDIE vo výskyte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Lekári by sa mali porozprávať s pacientom a povedať mu, že aj keď skríningové usmernenia nezačnú do veku 45 rokov a on nemá rodinnú anamnézu, môže mať určité rizikové faktory. Nemusí hneď absolvovať kolonoskopiu, no treba zvážiť aspoň neinvazívny skríningový test, napr. ten na okultné krvácanie," hovorí odborník. 

To už ani nie je reč o mužoch v mladšej vekovej skupine, ktorí majú vyššie než len priemerné riziko. V ich prípade má určite zmysel robiť nejaký typ skríningu. 

"Keď sa začala naša štúdia, nebolo jasné, či rovnaký súbor rizikových faktorov u starších ľudí platí aj u tých, ktorí ochoreli na rakovinu v mladšom veku," povedal Dr. Imperiale. „Zistili sme, že kým váhy priradené niektorým faktorom, ako je rodinná anamnéza a užívanie alkoholu, boli približne rovnaké u mužov starších i mladších ako 50 rokov, napríklad vysoký index telesnej hmotnosti (BMI) bol rizikovým faktorom u starších, nie u mladších."

U koho stúpa riziko? 

Štúdia na 600 jedincoch s nededičnou rakovinou hrubého čreva alebo konečníka plus 2 400 kontrolných pacientov z lekárskych centier v USA použila údaje z elektronických zdravotných záznamov a národné súbory údajov na určenie sociodemografických faktorov a faktorov životného štýlu, rodinnej a osobnej anamnézy, fyzických meraní, vitálne funkcie, lieky a laboratórne hodnoty počas šiestich až 18 mesiacov. Všetci účastníci boli muži vo veku od 35 do 49 rokov. Celkom 65 percent boli belosi a 30 percent černosi.

Slovensko VEDIE vo výskyte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci pôvodne identifikovali 15 premenných spojených s včasným nástupom kolorektálneho karcinómu. Predikčný model následne skresali na sedem faktorov, ktoré by sa dali použiť v klinickej praxi na odhad relatívneho rizika.

Sedem faktorov, ktoré spôsobujú vyššie než priemerné riziko skorého nástupu kolorektálneho karcinómu u mužov, sú:

  • vyšší vek (vo veku od 35 do 49 rokov)
  • žiadne pravidelné užívanie nesteroidných protizápalových liekov (ako je aspirín alebo ibuprofén)
  • žiadne pravidelné užívanie statínov
  • súčasné užívanie alkoholu
  • príbuzný prvého alebo druhého stupňa s kolorektálnym karcinómom
  • vyššia záťaž organizmu chorobami
  • sociálno-ekonomický status

Výskum sa venoval drsnejšiemu pohlaviu, keďže riziko kolorektálneho karcinómu je u mužov dvakrát vyššie ako u žien v akejkoľvek vekovej kategórii.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRakovina hrubého črevaKolorektálny karcinóm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9