Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ZABIJAK tukových látok v krvi na RAŇAJKY: Zlikvidujte CHOLESTEROL hneď, ako sa ZOBUDÍTE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nečakajte a zaútočte naň po tom, ako vstanete z postele. Čím skôr, tým bude menšia šanca, že sa u vás rozvinú vážnejšie zdravotné problémy. Začnite svojím jedálničkom!

Cholesterol je tuková látka, ktorá sa môže hromadiť v krvi. Jej veľké množstvo však môže upchať krvné cievy, čo bráni prietoku krvi. Preto hrozí vznik infarktu či mŕtvice. Najčastejšou príčinou príliš veľa cholesterolu je životný štýl, vrátane stravy. Predovšetkým vysoký obsah nasýtených tukov je za tým!

Vláknina ako pomocník

Podľa odborníčky na výživu Mays Al-Ali stačí urobiť nejaké zmeny a vylepšenia, čo sa týka jedálnička a zbavíte sa vysokých hladín cholesterolu. Odporúča hlavne zvýšiť príjem vlákniny, ako sa píše na express.co.uk.

Zvýšte dávku rozpustenej vlákniny na 30 gramov denne. Pridáva na objeme stravy, znižuje zápchu a vďaka častejšej stolice je pečeň lepšie detoxikovaná. Vysoký cholesterol môže byť spojený s toxickou pečeňou, pretože cholesterol sa z tela odstraňuje cez pečeň," upozorňuje odborníčka. 

Po akých potravinách siahnuť?

Medzi potraviny bohaté na vlákninu Mays uvádza:

  • Kapusta
  • Jačmeň
  • Brokolica
  • Ovos
  • Hnedá ryža
  • Tmavo zelená listová zelenina

ZABIJAK tukových látok v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výrazne odporúča najmä ovos, keďže znižuje cholesterol a obsahuje druh vlákniny zvanej beta-glukán.

60 gramov ovsených otrúb denne môže pomôcť znížiť hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (tzv. zlý cholesterol) v krvi vďaka beta-glukánom, ktoré obsahujú. A čím menej spracovaného ovsa, tým viac tejto vlákniny obsahuje. Dajte prednosť bezlepkovým, aby ste nenarušili črevá a organickému ovsu. Ďalšie potraviny bohaté na beta-glukány sú huby shiitake a maitake, ktoré najviac prospievajú cholesterolu,“ hovorí Mays. 

Prospešná kombinácia

Výsledky jednej štúdie publikovanej v časopise Nutrients z roku 2019 uvádzajú, že vláknina pomáha potláčať cholesterol, ak sa užíva spolu so statínmi – liekmi na jeho zníženie.

„Diétna vláknina sa môže použiť na doplnenie monoterapie statínom pri znižovaní celkového cholesterolu. Rovnako aj pri znížení vedľajších účinkov a pre lepšiu znášanlivosť liekov,“ opisuje štúdia.

Rozpustná a nerozpustná vláknina v celých potravinách majú viacero zdravotných účinkov. Pomáhajú zlepšiť profily lipoproteínov a nemajú žiadnu kalorickú hodnotu, a preto by mali byť súčasťou zdravého stravovacieho modelu. Ide o skvelú prevenciu chorôb a zníženie rizika aterosklerózy a kardiovaskulárnych chorôb.

Viac o téme: ZdravieStravaCholesterolVlákninaOvos
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9