Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OCHRANNÝ štít PĽÚC, cez ktorý nič neprenikne: Jedinečná vlastnosť tejto ZELENINY, koniec chorobám!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak vás skolila chrípka alebo nejaká infekcia, mali by ste svojmu telu dopriať to najlepšie, aby sa z toho dostalo. K tomu vám dopomôžu určité potraviny, ktoré majú veľkú silu a pôsobia na jeden z najdôležitejších telesných orgánov.

Zeleninu by ste rozhodne nemali podceňovať. Najnovšie vedci zistili, že sa v nej nachádza molekula, ktorá môže pomôcť zmierniť účinky pľúcnej infekcie. Týka sa to druhov zeleniny ako je karfiol, brokolica, ružičkový kel a kapusta. Ak ste náchylní na pľúcne infekcie alebo s nimi práve bojujete, je jasné, čo by ste mali mať na tanieri!

Dôležitá úloha proteínu v bunkách

Spomínaná molekula, nachádzajúca sa v krížovej zelenine, kde patrí taktiež chren a repa, pomáha udržiavať zdravú "bariéru" v pľúcach, čo môže následne zmierniť infekcie v orgáne, píše sa na independent.co.uk. Vedci z Inštitútu Francisa Cricka, ktorých výskum bol zverejnený v časopise Nature, skúmali proteín nazývaný arylový uhľovodíkový receptor (AHR), ktorý je možné aktivovať prírodnými molekulami v tomto druhu zeleniny. Účinok AHR na imunitné bunky je známy, no najnovším zistením je, že hrá úlohu aj v endotelových bunkách, ktoré lemujú krvné cievy v pľúcach.

Pľúca majú bariéru pozostávajúcu z dvoch vrstiev, jedna je z endotelových buniek a druhá z epitelových, ktoré umožňujú vstup kyslíka. Táto bariéra musí byť pevná, aby zabránila znečisteniu, vírusom a baktériám.

Výskumný tím z inštitútu vykonal sériu experimentov na myšiach, ktoré zistili, že AHR hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní silnej bariéry. Prišiel na to, že myši s chrípkou majú krv vo vzduchových priestoroch medzi pľúcami, pretože pretiekla cez poškodenú bariéru. Avšak AHR zabránil úniku cez bariéru! Zistili, že keď bola AHR „nadmerne aktivovaná“, v pľúcnych priestoroch bolo menej krvi. Pozoruhodné tiež bolo, že myši so zvýšenou aktivitou AHR neschudli toľko, keď boli infikované chrípkou, a boli schopné lepšie bojovať s bakteriálnou infekciou pôvodného vírusu.

OCHRANNÝ štít PĽÚC, cez
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Silná bariéra v pľúcach

Keď sa zabránilo expresii AHR v pľúcnych endotelových bunkách myší, došlo k väčšiemu poškodeniu bariéry. Infikované hlodavce nejedli toľko jedla, keď boli choré, takže ich príjem potravy, ktorý aktivoval AHR, bol znížený, čo zrejme viedlo k väčšiemu poškodeniu pľúc. Myši na strave bohatej na krížovú zeleninu mali zdravšie pľúcne bariéry a menej poškodené pľúca, keď boli infikované chrípkou.

Andreas Wack, vedúci skupiny Imunoregulation Laboratory v Cricku, povedal: „Až donedávna sme sa na bariérovú ochranu pozerali hlavne cez imunitné bunky. Teraz sme ukázali, že AHR je dôležitá pre udržanie silnej bariéry v pľúcach cez vrstvu endotelových buniek, ktorá je počas infekcie narušená."

Väčšina ľudí, keď je chorá, nedodržiava príkladnú stravu. Mali by sa však vtedy sústrediť na väčšie množstvo krížovej zeleniny. Súhlasí taktiež Dr John Tregoning z Imperial College London, ktorý vyzdvihol dôležitosť štúdie, keďže ukazuje, ako bunky, ktoré vystielajú pľúca, chránia pred poškodením po vírusovej infekcii, a že ochrana pred infekčným ochorením nie je jediná rezerva imunitného systému.

"Zlúčenina získaná z brokolice a inej krížovej zeleniny môže zlepšiť ochranu pred vírusovým poškodením pľúc. Navyše štúdia je dobre vykonaná a závery v myšacom modeli sú dobre podložené. Treba ešte zrealizovať ďalšiu prácu, ktorá by sa sústredila na ľudí," povedal na záver. 

Viac o téme: ZeleninaZdraviePľúcaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9